Reklama

Reklama

VOD (1)

Neposlušný princ Hal nastoupí po otcově smrti na anglický trůn a musí zvládat palácové intriky, zděděnou válku a celkový chaos. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (524)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Silný historický film, dôsledne neromantický (nezavadzia tu žiadny "strong female character", lebo tu nemá miesto), výživné stredoveké blato a neustále šero, more krvi a počas rytierskych bitiek bodanie do krkov a podpazuší a inde "pomedzi pláty". Vynikajúci herci, poctivo zobrazená bitka pri Agincourte. Pripomenulo mi to historické filmy z prelomu 60. a 70. rokov (Alfréd Veľký, Lev v zime...), keď už sa namiesto gýčovej opulentnosti hľadala skôr presvedčivá dobová špina a nejednoznačnosť postáv. Prvý dojem je, že tomu niečo chýba, ale postupne mi dochádza, že najväčšia sila filmu je práve v tom, že neobsahuje to, čo od neho bežný dnešný divák očakáva. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónov║ Náhľad do krásnej anglickej panovníckej histórie a opäť trefa do čierného, tak toto teda môžem aj keď angličanov neznášam. Má to veľmi slušnú výpravu, kostýmy, dobrých hercov ale aj veľkolepé krvavé bitky. Dokonca ani úchylní Robert Pattinson tu moc nevadí a nekazí to tu. Netflix občas zatne hlboko a presne. /80%/ ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Po scénáristické, potažmo vizuální stránce nemám jedinou výtku. Od začátku do konce jsem byla zvědavá na finální závěrečnou tečku. Myslím, že návrh francouzského krále, který předložil Jindřichu V, nebyl až tak k zahození. Jen mi do hlavní role moc neseděl Timothée Chalamet a to hlavně v těch bojových scénách. Připadal mi jako tintítko, ovšem po zhlédnutí jeho obrazu ve wiki jsem okamžitě změnila názor. Vynikající výběr. Byl velmi dobrý hlavně v dialozích. Vážně nevím, co bych tomuto historickému filmu měla vytknout. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

V kontexte dnes videného filmu Posledný súboj (ktorý nebudem hodnotiť) treba o to viac oceniť tento nenápadný klenot. Je neskutočne ťažké zobraziť verne atmosféru 15. storočia, ktoré podľa francúzskeho historika Philippa Ariésa bolo fascinované a posadnuté smrťou tak, ako už žiadna iná doba. Prejavilo sa to napríklad na ilustráciách ku Knihe hodín z Rohanu alebo na maľbe tancujúcej smrti zo steny parížskeho Cintorína neviniatok. Tento film vo svojich detailoch diváka prenesie do tejto zvláštnej doby a ja pre zmenu v príhodnú chvíľu tento film prenesiem do svojej TOP 10. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„ ANGLIE POTŘEBUJE KRÁLE A JÁ VĚŘÍM, ŽE VAŠE POSTOJE, KTERÉ VÁS OD NĚJ ODEHNALY, JSOU PŘESNĚ TÍM, CO VLÁDNUTÍ TÉTO ZEMI VYŽADUJE. MUSÍTE BÝT KRÁLEM…“ /// Jaký je úděl krále? Kurevská a dramatická dávka historie. Je tady fakt hodně komparsu, kterej leze na plac po komorních chvilkách, aby nám předvedl nějakou tu špinavou a syrovou středověkou bitvu. Trma vrma z pohledu krále… asi takhle nějak to mohlo vypadat. Za zmínku stojí Deppova dcera, Chalamet, Mendelsohn i Pattinson… a nezapomenu ani na mazáka Edgertona. Netflix překročil svůj televizní filmovej stín a tak jen zamrzí, že se to natáčelo v Maďarsku a ne u nás. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Dal bych si moderního Šejkspíra. 2.) Jsem král a hledám přítele. 3.) Zjistím, jak se ve středověku tvořil mír. 4.) Thx za titule „Parzival“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Galerie (6)

Zajímavosti (21)

  • V Rakouské národní encyklopedii se v roce 1837 objevila zmínka, že se bitvy u Azincourtu zúčastnil na Jindřichově straně Jan Žižka. 
    Zastánci teorie porovnávají podobné taktické podmínky s bitvou u Sudoměře. V době bitvy i kolem ní se v tuzemských pramenech nevyskytuje o Žižkovi ani zmínka, jako kdyby se do země propadl. Zrovna tak kupodivu chybí jeho pečeť na protestní nótě českých a moravských pánů proti upálení mistra Jana Husa. (Kaufman)
  • Ve skutečnosti Jindřich po válce toužil, ale Magnum Concilium (shromáždění ) mu pro válku dalo stopku. S Francií se vyjednávalo téměř rok než se opět svolané Magnum Concilium rozhodlo vydat svolení pro válku. (messenger)
  • Hlavní velitel francouzských vojsk byl Charles I of Albrecht , který v bitvě padl a společně s ním také tři vévodové, pět hrabat, devadesát baronů, jeden arcibiskup a pravděpodobně stovky, podle některých zdrojů dokonce tisíce, urozených rytířů. (messenger)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama