Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ačkoli zpráv o blížícím se konci války rychle přibývá, v táboře mobilní polní nemocnice 4077 má personál plné ruce práce. S uprchlíky, válečnými zajatci a raněnými vojáky, kterých je velké množství, jak se obě strany snaží před uzavřením příměří nabýt co největší převahy. Hawkeye se po smrti svého přítele nervově zhroutil a byl poslán na psychiatrii, kde se mu snaží pomoci dr. Sidney Freedman. Také ostatní mají v posledních dnech války plno starostí. B.J. je odhodlán vrátit se zpět tak, aby stihl narozeniny své dcery, Klinger si dělá starosti se Soon-Lee, která se pokouší najít své rodiče. Život tábora navíc naruší tank, který vrazí do tábora a zničí napůl postavenou latrínu. Proto si musí jít Charles ulevit do lesa a díky tomu narazí na skupinu čínských hudebníků, které zavede do tábora. Vzápětí je nemocnice kvůli tanku ostřelována nepřátelským dělostřelectvem. Otec Mulcahy je při obětavém zákroku otřesen blízkým výbuchem a ohluchne. Zatímco Charles seznamuje čínské hudebníky s Mozartem, vrací se k jednotce Hawkeye a Klinger požádá o ruku Soon-Lee, která jeho nabídku ráda přijme. A pak to přijde. Válka končí. V táboře se oslavuje a všichni mluví o tom co budou dělat až se vrátí domů. Plukovník Potter těší, že se po odchodu do výslužby stane venkovským doktorem, Charles se chystá nastoupit do nemocnice v Bostonu, Klinger chce zůstat v Koreji, ale Hawkeye uvažuje o tom, že nastoupit na chirurgii ve velké nemocnici, po čemž vždy toužil, možná nebude tím pravým. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (212)

Dm1tr1j 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Žiaľ Hawkeyeho to nakoniec porazilo, situácia v autobuse sa mu pohrala so psychikou a teraz je v rukách jeho dobrého priateľa. Čakal som od toho viac kedže je to ukončenie veľkého a legendárneho MASHu. Ale prekonávajú to citové vzťahy ,ktoré sú odhalené aj medzi nepriateľmi. Aj napriek tomu ,že sa všetci rozišli domov to smutné nebolo. Najsmutnejšou časťou MASHu premňa ostáva Radarov odchod. Rozlúčka so seriálom sa tak celkom nepodarila. ()

sheen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Důstojné zakončení velkolepého seriálu MASH, velká srdcová záležitost. Jen mě mrzí ty odchody výborných postav, při každém odchodu jsem byl smutný, takový zásah do funkčního celku, to se nedělá:( třeba takový Henry opravdu chybí nebo Frank, když si z něho dělali prdel, to bylo to nejlepší a miláček publika Radar s jeho "Jovou", jeho chvilky nevinnosti a naivity byly taky moc pěkné. Nejedna slza mě ukápla při tomto závěrečném díle. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nekonečné seriály majú sklon k postupnému poklesu kvality. Nevyhlo sa to ani M.A.S.H. a to píšem o seriáli, nie o tomto prílepku, ktorý okrem osvedčených postupov, obľúbených hercov a nekonečného lúčenia nepriniesol nič iné. Ale nadpriemerné hodnotenie mu dám, ako výraz vďaky a uznania za všetko, čo v seriáli dokázali. Nakoniec ani pri ďakovačkách nových vlastníkov Oscara nemôžeme očakávať zážitok porovnateľný s filmom alebo výkonom v ňom. ()

Stanmi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Válka v Koreji se pomalu blíží ke svému konci, ale personál MASH 4077 ještě zažije několik perných chvílí... Seriál MASH patří mezi mé nejoblíbenější seriály a všechny díly už jsem viděl mnohokrát (takže některé znám prakticky zpaměti), proto je zajímavé, že záverečný film Nashledanou, sbohem a amen jsem viděl poprvé teprve nedávno (asi jsem se svými oblíbenými hrdiny prostě nechtěl rozloučit). Samotný seriál sice byl především komediální záležitostí, ale (především v pozdějších seriích) zároveň se zde vždy našel prostor i na nějaké to vážnější téma. A na vážnější notu se naladilo i všech osm scénáristů tohoto záveřečného dílu, protože každá z ústředních postav si zde prožije nějakou tu menší či větší krizi a na humor tak není moc prostoru (ale sem tam se nějaká odlehčenější chvilka najde). Pro mne osobně je to mírné zklámaní, protože na seriálu jsem si velmi cenil oné rovnováhy mezi humorem a válečnými útrapami, ale zde tomu tak bohužel není (a místy je to opravdu solidní depka, byť kvalitně napsaná a natočená). Naštěstí závěrečné rozloučení se už nese v příjemnějším duchu, takže pozitivní dojmy z tohoto snímku přece jenom převládnou. Svůj díl na tom mají pochopitelně všichni zůčastnění herci a herečky od Alana Aldy až po Lorettu Swit, kteří se za ty roky perfektně sžili se svými postavami, takže jejich rozloučení je opravdu dojemné. Nashledanou, sbohem a amen je tak důstojným zakončením jednoho z nejlepších seriálů všech dob, ale pokud se budu chtít zasmát, tak si raději pustím některou ze seriálových epizod. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (28)

  • Winchester (David Ogden Stiers) učí orchestr domorodých muzikantů "Mozartův Kvintet pro klarinet a housle". Alan Alda (Hawkeye) se seznámil se svou ženou, která hraje na klarinet, právě při této skladbě. (JayCZ)
  • Film, který je vlastně posledním dílem seriálu, nebyl natočen jako poslední. Jako poslední se natáčela epizoda Jak jde čas. (HappySmile)
  • Poslední epizoda byla původně plánována jako hodinová, ale Alan Alda (Hawkeye), který ji režíroval, měl problémy se do této stopáže vejít, a tak mu CBS přidala 30 minut, což televizi vůbec nevadilo, protože za reklamu při vysílání seriálu brala 450 000 amerických dolarů za 30 sekund, a herci nikdy nedostali za tuto půlhodinu navíc zaplaceno. (JayCZ)

Reklama

Reklama