Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

lamps 

všechny recenze uživatele

Intimně a poctivě převyprávěné mládí autora nejslavnějších románů století. Není to však film o Pánovi prstenů ani o Hobbitovi - je to příběh o Tolkienovi, o jeho lásce, ztrátách, přátelích a zásadních zkušenostech či setkáních, které formovali jeho představivost, jeho náhled na otázky kolem dobra a zla a především jeho vztah k samotnému jazyku. Nečekejte hollywoodské oslavné chorály a velikášské umělé sekvence a dostanete procítěný a uvěřitelný obrázek obyčejného neobyčejného člověka, sympaticky představující prvorozené zlomky jeho kultovních děl, s jejichž obeznámením tvůrci dopředu počítají. Některé prázdnější sekvence mi sice připomínali, že bych tenhle životopis rád viděl i v těch velikášských hollywoodských rukách, ale jsem přesvědčen, že sám Tolkien by se nezlobil. Nicholas Hoult přesný, Thomas Newman zase jednou stopro okouzlující. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Bohužel až moc obyčejný film o neobyčejném člověku. Rutinní snímek, který těží z života jedné osobnosti, která byla nadaná na různé schopnosti, které dokázala využít, žel to nadání zde vidíme pouze v počátku. Nejsme u toho, kdy Tolkien píše svá díla, jaké peripetie v rámci nich řeší a jak na ně reaguje společnost. Místo toho tu máme průměrnou romanci, protkanou několika lacinými scénami z první světové války. A tu a tam probleskne nějaký kouřový tvor či drak. Nic co by stálo za pozornost. Je to hezký příběh o mládí, ale nezajímavý příběh o slavném spisovateli, který vytvořil celý jeden svět. 60% ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nezáleží na tom, nakolik je snímek věrný realitě a nakolik si dovolil se od ní odchýlit. Svou stylizací i atmosférou se podobá příběhům, které se později zrodily z pera jeho ústředního hrdiny. Je naplněný až po okraj vším, co určovalo směr a vytyčilo cíl, k němuž směřoval celým svým životem. Bolestí i protivenstvím, které člověku osud tak rád staví do cesty - přátelstvím a empatií, které mu bývají oporou v těžkých chvílích - hrůzou a utrpením, které světu přenesla první velká válka dvacátého století - i láskou a věrností, které pozemskému bytí dávají vyšší smysl ... veškerou bídou i krásou našich dnů. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Kdo mě alespoň trošičku zná, moc dobře ví, že svět Středozemě, zejména pak moje milovaná filmová trilogie, je pro mě něco jako modla, která často určuje, koho budu mít rád a koho ne. A to by bylo, abych si životopisný snímek o otci toho světa nechal ujít, ještě k tomu s věčně sympatickým Nicholasem Houltem v hlavní roli. Tolkien není film pro každého. A nemyslím žánrově, ale hlavně obsahově. Pokud autorovu tvorbu znáte pouze prostřednictvím filmových adaptací, film vás možná nebude zas až tak bavit. Pokud se vám však do rukou dostaly knihy nejen Hobita a Pána prstenů, ale také třeba Silmarillion, Artušův pád, plus nějaké jeho spisy o germánské mytologii, kouzlo některých scén a okamžiků pochopíte a film si o to víc užijete. Film není žádný manifest Tolkienových budoucích výtvorů, je to zejména o něm a jeho životě. Odkazy na veškerá jeho díla jsou téměř ve většině scén, plus scéna z kavárny, kde Tolkien vysvětluje své milé, co je to Celador, patří mezi úplně ty nejhezčí. Ten film má prostě atmosféru, co na tom, že některé části se občas táhnou, plus sekvence s 1. světovou válkou byla trochu zmatečná, to nejdůležitější zvládá film opravdu dobře. Kdyby se ale nebál tomu dodat ještě trochu víc šťávy, vůbec bych se nezlobil. Průměrné 4* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vidíme backflashe do Tolkienova sirotčího dětství, školní roky a zkušenost bitvy na Sommě v roce 1916. Vidíme jeho názory, jeho vášeň pro filologii (ne pro film), lásku k legendám a mýtům Tolkien tento film samozřejmě nikdy neviděl. Film má svá emoční místa (schůzka na kafe mezi Tolkienem a jeho budoucí ženou, kterou ztvárnila Lily Collins). Něco je zjednodušeno a nebo zavádějící. Některé věci úplně chybí (katolicismus). ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Před uvedením filmu do kin se rodina J.R.R. Tolkiena a lidé řídící jeho pozůstalost od filmu distancovala a přála si na pravou míru uvést, že film neschválili a nepodíleli se na jeho tvorbě žádným způsobem. (Pajky3)
  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)

Reklama

Reklama