Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Další legenda, která se konečně dočkala své biografie a kupodivu je to lepší, než jsem si myslel. Ze všeho nejvíc jsem se při sledování nedokázal odříznout od porovnání s Teorií všeho, ovšem v půlce se to přece jen malinko zadrhlo a začal jsem se mírně nudit. Závěr snímku to ale bohatě vynahradil. Stejně jako Eddieho Redmaynea nemám rád Nicholase Houlta, ovšem ukázalo se, že u tohoto typu dramatu to tolik nevadí. Neškodný kousek na večer, o LotRovi se pochopitelně nedozvíte vůbec nic. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem už lepší životopisy? Ano, přesto mě Tolkien něčím uchvátil. Nichoas Hoult se mi na roli mladého spisovatele doopravdy hodil, i když se začátku jsem měl mírné obavy. Zde hlavně sledujeme jeho dětství a život před napsáním toho legendárního slůvka Hobbit. Celé to je příjemně napsané, nebojí se to hrát na city, je z toho cítit to pevné přátelství, radost, zápal, ale také smutek. Za mě spokojenost. ()

Reklama

Jenda 

všechny recenze uživatele

Poklidné vyprávění o životě Tolkiena v době, než sepsal svá nejslavnější díla. Je pravda, že tempo filmu není moc rychlé a v dnešní blockbusterové době možná bude někoho nudit, ale já jsem si převážnou pohodovost filmu pojednávajícího o přátelství a obyčejné lásce užil. Ocenil bych taktéž scény s Derekem Jacobim nebo výjevy Tolkienovy představivosti v zákopech za první světové války. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Jazyky sa nekradnú. Ovplyvňujú sa.“ Podobne, ako do predchádzajúceho životopisu s Houltom o talentovanom umelcovi, Rebela v žite, ani do Tolkiena sa mi vonkoncom nechcelo. Hoci zbožňujem filmovú trilógiu Pán prsteňov (knižnú už menej, ale čítal som ju a dosť ma bavila), odolával som ako sa len dalo, aby som si tento film nemusel pozrieť. Nakoniec ale padla kosa na kameň... a musím s prekvapením (a miernymi výčitkami svedomia) skonštatovať, že je to dobré,. Že som sa bál zbytočne. Určite to nie je nejaká geniálna smršť. Má to skoro dve hodiny a tempo skutočne nie je z najrýchlejších, aké ste v dejinách kinematografie videli. Asi by sa dokonca natvrdo dalo povedať, že je to pomalý, zaspatý a miestami dokonca až trochu nudný film. Avšak s pribúdajúcimi minútami sa situácia predsa len dosť zlepší a získa to tie parametre, aké to asi mať malo. Priatelia a ich strata, krutá vojna a postupný zrod legendárneho príbehu zo Stredozeme, to všetko sú veci, z ktorých ide mráz po chrbte. A som rád, že som znovu po dobe dlhšej, než by mi bolo milé, videl Colma Meaneyho. Naopak, vadilo mi nedostatočné prekreslenie Tolkienových priateľov, ktorí sú pre príbeh kľúčoví, ale dosť sa jeden na druhého podobajú a budete v nich mať hokej. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Tolkien je dle mého názoru jeden z nejlepších spisovatelů, který kdy žil. Obdivuji jeho fantazii a představivost. Pokud patříte mezi fanoušky LOTR a Hobita, tak tenhle film vám ukáže, co Tolkiena inspirovalo k některým důležitým scénám. Například síla přátelství, bojové scény, mocný prsten a další. Film toho hodně vysvětlí a to se mi moc líbilo. Bohužel jsem ale čekala z jeho života více, takže jsem filmem malinko zklamaná. Chápu, že z toho museli trošku udělat romanťárnu, ale přišlo mi tam toho až moc. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • J.R.R Tolkien (Nicholas Hoult) ztratil ve válce dva své přátele z klubu Barrovian Society. Robert "RQ" Gilson, který zemřel při výbuchu první den bitvy 1. července 1916, a Geoffrey "GB" Smith, který 29. listopadu 1916 byl zasažen šrapnelem do pravé ruky, nakonec se jeho stav zhoršil a 3. prosince 1916 zemřel. Těsně před svou smrtí napsal ještě dopis JRR Tolkienovi. (ARI50)
  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)

Reklama

Reklama