Reklama

Reklama

Pravda a spravedlnost

Trailer

Obsahy(1)

Estonsko, 1870. Mladý energický muž Andres přijíždí se svou ženou Krõõt na novou farmu, kterou si koupili na půjčku, aby mohli začít nový život. Robber’s Rise se musí stát místem vhodným pro rodinu s dětmi. Nový domov ale vyžaduje hodně práce a důslednosti - začíná souboj s přírodou, osudem a zlomyslným sousedem jménem Pearu. Když život nadělí muži více utrpení než vytoužených úspěchů, začne zoufale hledat pravdu a spravedlnost - u soudu, v hospodě i v Bibli, obětuje při tom svou rodinu, přátele a nakonec i sama sebe. Sen o prosperujícím a láskyplném místě se noří čím dál hlouběji do stínu reality. (Cinemax)

(více)

Recenze (31)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tady jsem byl na pomezí rozporuplnosti a ještě jsem film ani neviděl. Estonsko je pro mě v rámci Pobaltí nicméně stejně zajímavé jako Skandinávie a tak jsem do toho šel, a to i přesto, že délka filmu je úctyhodných 149 minut. Pořád si ale říkám, že to chce hodně velké sebevědomí natočit něco tak dlouhého a přitom se nebát, že to diváka unudí k smrti. Víc, než jakýkoliv jiný film, ten s takovou délkou má jistotu, že buď to bude velký průser a nebo velký filmový zážitek. Estonci se ale překonali. Pravda a spravedlnost je nádherný dobový velkofilm z vesnického estonského prostředí v druhé polovině 19. století. Herecké výkony úctyhodné, navíc se v průběhu filmu proměňující se, kamera a prostředí naprosto úchvatné, mnohdy ty bažiny působily až hypnoticky skvostným dojmem. A ten příběh? Nemám slov. Zíral jsem od začátku do konce. Výborný kousek! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nesmierne vydarená záležitosť “zo života” ako takého v časoch, kedy prímom bolo ovládať kolovrátok namiesto Playstation. Mám rád tieto dobové, sociál drámy. Vďaka “obľúbenec” .. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jednu * ubírám pro rozvleklost a zbytečnou délku. Jinak zajímavě uchopené téma problému nástupnictví. Se stále rychleji se měnícím světem je stále častější a přitrozenější, že rodiče obětují život pro budoucí dobro svých dětí, avšak v kritické chvíli děti zjistí, že o ně nestojí, ba že je dobro jejich rodičů pro ně nepoužitelné. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Fantázia, Estónsko zaváľalo. Veľmi vydarená rustikálna dráma, plná odriekania, sklamania, sporov a padnutých nádejí.... Výprava je tak vynikajúca, že schová do vačku hocijaký holyvúd. Bez problémov vás prenesie do prostredia, kde sa čas a príroda s ľuďmi príliš nemaznali. Všetko vydreté, miestami mi až srdce stislo. A k tomu sused, ktorý sa stal hotovou nočnou morou pre chudáka hlavnú postavu. Tiež zaujímavé bolo sledovať, ako sa s postupom času menia charaktery postáv, zvlášť si všímajte Andresa - je nad čím popremýšľať. Je tu síce aj trošku vaty, ale ozaj len máličko. Skrátka, obrovské prekvapenie, silný nadpriemer. 85/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Výborná kamera a príbeh, ktorý zachytáva životy dvoch chlapov, ktorí sa pohádali (a hádali) kvoli chujovine. A následky, samozrejme, si odnášali nevinní. Príbeh je hlavne teda o Andreasovi, ktorý mal vôľu, cieľ, húževnatosť a odhodlanie zmeniť svoj život a pôdu, ktorú si prenajal, a nakoniec sa ale stal pravým opakom toho, v koho a v čo veril. Depresívne, ťažké, ale ani na chvíľu vás to neodtrhne od deja. 80% ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

"Život je jen stéblo trávy před kosou." Zdánlivá venkovská pohoda se naivnímu statkáři pomalu přetváří před očima a ukazuje svoji skutečnou náturu. Pravda a spravedlnost prostě asi neměla v Estonsku devatenáctýho století svoje místo, stejně jako nemá místo ani v současnym světě. Byť se ve filmu v podstatě nic moc neděje a vážně sledujeme jen jednu hlavní postavu napříč dekádami zmaru, je to svym způsobem nejhezčí film posledních let, kterej ve finálním aktu vyjeví skutečnou hloubku celýho dlouhýho příběhu. Prostě ten vzácnej případ, kterej je režijně, herecky, hudebně, ale především vizuálně tak dokonale dotáhnutej, že to baví navzdory absenci nějakých intenzivnějších dramatických momentů. Film o tom, že spolehnout se můžete jen sami na sebe... a o dalších věcech. Doporučení: Pokud si film pustíte na HBO, dejte si to v původním znění. Dabing je hroznej! ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Zasadit strom, postavit dům, zplodit syna aneb jak se z prosté touhy splnit 3 chlapské úkoly a smysluplně žít, stává cesta za hledáním pravdy a spravedlnosti, sebe sama nevyjímaje. Ačkoliv se střihač mohl činit víc, přesto se Truth and Justice může pyšnit skvělou kamerou, působivou sedláckou krajinou a efektním vyobrazením kladů a záporů farmářského života. K chuti přijde i měnící se charakter hlavní postavy a několik mysteriozních pasáží. Jak jsem však zmínil na začátku, snímku škodí celková stopáž a za mě okaté teatrální spory v hospodě. 70% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

„Keď si zvykneš na čistý lieh, nestojíš už o vodku.“ To je asi najzaujímavejší výrok tohto dlhého filmu, ktorý je však o opilectve len málo. Je skôr sedliackou ságou s generačným vývojom, no bez silnejšieho presahu. Čakal som viac, viac intríg, viac krívd. Ešte aj to zlé, čo sa stalo, nebolo natočené tak, aby sa to diváka dotklo. Úmrtia prichádzali s dojmom, ako by to bola bežná vec. Nakoniec film akoby prinášal posolstvo o dvoch chlapíkoch, ktorí by si mohli povedať: celý život sa nenávidíme, ale vlastne sme kamoši. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to taková mýdlová fatalistická opera srdce. Lietrární adaptace. Kontrast mezi tradiční zápletkou a pěkným vizuálem funguje. Výborné herecké výkony. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Fantastická kamera. Obraz je tu na úrovni filmů z USA. a super herci. Příběh dvou sedláků a jejich soužití a potýkání po desítky let... Znělo to banálně, ale je to hezkej film se spoustou zvratů v ději. Estonci mě v posledních letech překvapují, jak dobré filmy umí udělat. A jak velký to je rozdíl oproti českému marasmu se stále stejnými tvářemi a stále stejně špatnými scénáři. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Drama jako řemen, tentokrát je to ode mne bez připomínek.. Andres se svou ženou si mě získali ihned, jejich snaha začít společný život ve vlastním byla pochopitelná, stejně tak touha mít syna (dědice), ovšem ten odporný soused, to byl tedy exemplář k volnému odstřelu.. Postupem času se začal Andres měnit, tuším, že to byla právě jeho milovaná žena, kdo ho zjemňoval a dokázal ho po klopýtnutí přivést zpátky na tu správnou cestu, bez ní byl ztracený.. Nádherný film o životních prohrách, ztrátách největších, nekončící dřině na statku a o všem podstatném pro lidské bytí.. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

SPOILERY! 2,5 hodiny lopoty a intríg, prekladaných krčmovými prekáračkami a citátmi z Biblie. Keď už to skoro nemá dej, mohli to kľudne o hodinu skrátiť. Na IMDB to má 84%, ale za čo? Kvôli za vlasy pretiahnutej úvahe, že človek sa stane zlým, ak stále číta iba Bibliu? A čo mal ten sedliak na vidieku asi tak čítať, Puškina alebo Shakespeara? Alebo pre pekné zábery krajiny? Univerzálnosť príbehu? Mňa ten film vôbec nebavil a keby nebol dabovaný, určite by som ho nedopozeral. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda pre divákov, že film je Estónsky a tak pravdepodobne ho nikdy neuvidí väčší záber ľudí. Byť to film z USA komerčne propagovaný, tak tu už má na miesto 106 minimálne 10 000 hodnotení. Trošku my film pripomínal tunajšie pomery v tej dobe. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Silná estonska dráma z vidieckej samoty (skôr divočiny" )v polovičke 19. storočia. Na môj vkus drochu dlhá. Film o človeku tak trochu egocentristovi ktorý hľadal svoj životný zmysel, podriaďovl tomu všetko lasku ženy i detí.  Za celý čas nebol vyslovene šťastný  ani on ani jeho okolie, - pôsobí to dosť depresívne :( ()

maxxxim 

všechny recenze uživatele

Delikátna záležitosť vyobrazujúca človeka tak, ako ho poznáme od nepamäti. Pre ktorú jeho verziu sa rozhodnete vy? ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Estonské želízko v boji o Oscara je ve zkratce o tvrdohlavém muži a jeho neochvějné víře ve spravedlnost a můžu říct, že jsem jenom tiše zíral na obrazovku, jaká to byla brilantní filmařina. Příběh zobrazuje dlouhé období 24 let a veškerý děj kromě nepřátelského souseda pohání příroda, natočená a vylíčená s nádhernými detaily. Nevidím ve filmu žádné nedostatky, dlouho jsem lepší evropský film neviděl. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Tak ako chodenie do garáže z teba nespraví auto, tak neustále čítanie Biblie z teba nespraví dobrého kresťana. Estónci sa nasrali a podhodili európskemu publiku tento snímok. Dva a pol hodinový epos o dvoch rodinách, ich "skvelý" susedský život, kresťanské drísty a každodennosť. A keď ste farmár, tá nebude bohviečo. Chceli to natočiť ako sondu do každej oblasti. Slovákovi stačí pozrieť nejakú inscenáciu na Dvojke, prečítať random knihu od Cígera-Hronského a spraviť si exkurziu do najbližšieho skanzenu. A samozrejme navštíviť kostol. Lebo drísty a bežný život, dokonca aj susedské vzťahy boli zjavne v 19.storočí rovnaké všade. Film, ktorému keby že venujem plnú pozornosť, nemal by som silu ho dopozerať. Ako podmaz je to ale skvelé. Nie je tam nič, čo by Vás nejak vyrušilo, vytrhlo z letargie a pritom na konci aj tak viete, čo a ako. 2 z 5 ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Od roku 1721 bolo Estónsko guberniou Ruska, avšak toto územie bol viacmenej ovládané pobaltskými Nemcami. Ale o tom film nie je. Príbeh Estónskych sedliakov začína v r.1872, kedy sa Andreas so svojou manželkou sťahujú na kúpenú farmu Robber's Rise. Tá farma, to sú bažiny, kúsok poľa a k tomu chodiace zlo sused Pearu. Andreas so ženou hrdlačia a Pearu robí zlotu. Spočiatku je Andreas čestný, bojuje proti neprávostiam. Spravodlivosti sa však nedočká. Prichádzajú deti a niekoľko tragédií po sebe. Na konci je všetko opačne a Andeasovi sa zrútil cieľ svojho života. Zvlášť zaujímavý je náboženský dôvod tejto zmeny ktorú podáva film. Hodný zamyslenia a každý si urobí vlastný názor. Skvelá, pomalá ale vždy zaujímavá dráma o Estónskych sedliakoch konca 18 storočia. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

tenhle snímek mě neoslovil.Přes úmornou snahu scénáře nějak zakotvit v té době....Estonci se v cinema, podle mě ,hledají.Tohle umějí Švédové,Dánsko i Norové.Ti jsou uvěřitelnější. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5 V ľúbivom audiovizuálnom kabáte oblečená bezduchosť a strojenosť. Film predstiera, že má hĺbku, a to hlavne za pomoci veľmi "múdrych" fráz, ktoré sú prednášané vznešeným spôsobom. Postavy sú ako také čierne a biele figúrky, ktoré tvorcovia posúvajú po šachovnici, pričom biely kráľ im ku koncu hry akosi černá. K tomuto dojmu prispieva plochosť postáv a topornosť hercov. Z dramatickej stránky film pôsobí dosť naivne. Sledujeme tu dvoch hospodárov, ktorí sa ustavične prekárajú, kto z nich ďalej doští a potom "ohromne dôležito" sa tváriace súdne procesy. No a tragické udalosti veľmi nedokážu vyvolať nejakú emočnú odozvu, keďže kvôli povrchnosti vykreslenia postáv si k nim divák nedokáže vytvoriť vzťah. Na to, aké je to nezáživné, je dĺžka filmu poriadne ambiciózna. ()

Související novinky

Nabarvené ptáče v boji o Oscara?

Nabarvené ptáče v boji o Oscara?

17.12.2019

Přestože konečné nominace na Oscara ještě známy nejsou, vydala Americká filmová akademie prozatím alespoň krátké seznamy užších kandidátů pro jednotlivé kategorie, a český film může začít předběžně… (více)

Reklama

Reklama