Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fuchsová navrhne Bohoušovi za záchranu kuřecí líhně čestné uznání. Předseda Mrázek souhlasí. V hospodě pak družstevníci uvažují, jak to udělat – nejlépe bude jmenovat Bohouše zasloužilým všeumělcem. Evžen s Bohoušem si družně připravují bramborák, když přijdou dva muži a odnesou nic nechápajícímu Bohoušovi orchestrion. Vesnice totiž tajně připravuje Bohoušovi velkou oslavu na hasičském bále. Všichni se připravují na slavnostní večer, mnozí chystají originální dárky. Na bál přijede za Evženem i vnuk Slávek. Předseda Mrázek během večera slavnostně oznámí, že Bohouš bude oceněn titulem a obdarován orchestrionem a dalšími dary... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (8)

  • Bohouš (Josef Kemr) hraje na začátku dílu na housle lidovou píseň „Ó hřebíčku zahradnický“. Autoři písně nejsou známí. (sator)
  • Když Bohouš (Josef Kemr) radí Slávkovi (Jiří Schmitzer), jak sbalit dívku, použije prastaré slovo „kurizovat“ – znamená to „dvořit se“. (sator)
  • Přestože v dílech minulých hrál orchestrion neznámou píseň, v tomto díle už vyhrává „Kolíne, Kolíne“. Evžen (Jiří Sovák) s ním hraje na příčnou flétnu, což ale není tak snadné, jako to vypadá, protože flétna má rozsah jen jedné oktávy a ostatní nástroje se musí přizpůsobit ji. (sator)
  • Mrázek (Josef Větrovec), Fuchsová (Jiřina Bohdalová), Makovec (Josef Hlinomaz) a Brabec (Josef Beyvl) se v hospodě dohadují o titulu Zasloužilý umělec a zda jsou s tím spojené peníze nebo ne. Z té čtveřice to v té době věděl Josef Beyvl, ten ho měl od roku 1966. Větrovec měl tento titul od roku 1973 a o deset let později dosáhl na Národního umělce. Bohdalová jej obdržela 10 let po seriálu, tedy roku 1985. Jen svéraz Hlinomaz se žádného ocenění nedočkal. Titul Zasloužilý umělec byl zřízen v roce 1953 a zrušen v roce 1990 a měl čestný charakter na rozdíl od titulu Národního umělce, který byl spojen s jakýmsi hmotným zajištěním, pravděpodobně rentou. Z vyprávění některých herců však proniklo, že držitelé obou titulů měli nárok na vyšší finanční sazby v rozhlase, filmu i televizi. (sator)
  • Císař (Josef Kemr) používá koření Sahakari. Říká, že si jej přivezl z Indie, takové koření však neexistuje. Tvůrcům se povedl i skrytý vtípek, protože v hindštině toto slovo znamená družstevní. (sator)

Reklama

Reklama