Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Shoky a Morthy jsou kamarádi od školních let a zároveň youtubeři s našláplou kariérou. Morthyho však už jejich dětinské pranky přestávají bavit, také díky vlivu jeho přítelkyně, ambiciózní influencerky Sáry. Když poslední video kluků sklidí na sítích vlnu kritiky, jejich kanál přestane vydělávat a vyslouží si za něj veřejně prospěšné práce, vypadá to na jejich definitivní rozchod. Jedinou šancí, jak si napravit youtuberskou pověst, je společný plán na „poslední velkou akci“. Shoky, Morthy, Sára, svérázná lovkyně duchů Lucie a prodejce vysavačů (a neúspěšný youtuber) Radomil se vydávají po dálnici D1 na divokou jízdu vstříc objasnění záhady Devíti křížů. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (399)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Polroka čakám na novú komédiu s Kozubom a vo výsledku sú na nej najvtipnejšie slovenčina a Tomáš Magnusek. Fehu-ovi som kedysi fandil, ale evidentne sa za tú dobu filmársky neposunul nikam. Lacné, na silu, bezradne sa snažiace mať obsah aspoň na hodinu a pol. Youtuberi sú rakovina a to ich v podstate ani neparoduje. Toto sú len zase oni. A toto je kino. A my tu v domnení undergroundu oslavujeme ich amatérskosť. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Kozuba žeru, Štáfek mi nevadí a nechápu, proč se Magnusek pokouší točit dramata, když je to takovej komik. Jinak fajn komedie, která vypíchne jak debilitu youtuberingu, tak podstatu mužskýho přátelství. Souhlasím, že že jako český film má S&M žánr, který se tady běžně netočí, ale s něčím takovým, jako jsou Čeští lvi, bych opravdu ještě počkal. Technicky je to spíš průměr a v závěru snímek skouzne do lehce banální a nelogické hororové zápletky. Ale je to dobrej začátek! ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Budeš mi sekat ruce ty kurvo?!" ________ Sledovat tuhle šílenost je jako bych sledoval Edgara Wrighta po česku. 'Shoky a Morthy: Poslední velká akce' od ambiciózního režiséra Andyho Fehu je geniální meta-žánrovou parodií, která se vysmívá fenoménu youtuberství, a která specificky vyniká díky své nevšední žánrové různorodosti a proměnlivosti. Simultánně totiž kombinuje prvky buddy-movie, road movie, romantické komedie, mockumentu, detektivky, exploatačních filmů, či brakového horroru. K tomu Fehu zároveň perfektně využívá českou komediální náturu - tedy running jokes, sebeparodii, spontaneitu herců, trapnohumor, a jiné scénáristické perly - a v rovině metaforické se zamýšlí nad tím, čeho všeho jsou lidé schopni pro získání pozornosti a vidiny popularity. Samozřejmě, v jádru pudla jde o klasickou žánrovku s motivem důležitosti přátelství – jenže ta impulzivní chemie mezi komediálním kingem Štěpánem Kozubem který zde kulometnou palbou střílí jednu absurdní hlášku za druhou ["Vole vletěl nám dort do chladiče do piče!"] a sympaťákem Kubou Štáfkem, což je gró filmu, nemá sebemenší chybu. V čem ale snímek nejvíc exceluje, a co na něm diváci mají nečekaně zcela nejradši (mě samotnýho nevyjímaje), je pozér Tomáš Magnusek jako jednačtyřicetiletý youtuber Radomil Kovář proslavený díky své výrobě umělých hoven, kterej si celej film zcela právoplatně krade pro sebe...... Fehův film je shodou náhod vlastně taková výroba umělého exkrementu – je to sice hovno, ale hezky vypadající hovno. Už si ani osobně nedokážu vzpomenout, před jak dlouhou dobou jsem se u český komedie tak extrémně nasmál - ze splatterovsky stylizovanýho finále mi totiž málem explodovala bránice, jak moc jsem se řezal smíchy. Výhodou je i to, že jsem neměl sebemenšího tucha, do čeho vůbec jdu. A ani nevadí, že je snímek záměrně koncipován do laciný low-budget formy, kterou si užijou převážně fajnšmekři. 'Shoky a Morty: Poslední velká akce' je tak ve výsledku neskutečně zábavný žánrový experiment, který v našich luzích a hájích žalostně chybí - přeci jen, Mirka Spáčilová tomu dala 70%, což o jistý výjimečnosti přeci jen svědčí. A nebojím se ani pochybovat o tom, že s odstupem času se tenhle béčkový bizár stane opěvovanou kultovní klasikou, protože za mě jde o jeden z nejzábavnějších filmů co jsem kdy viděl. Tohle Jarda Kovář asi nerozdejchá. Těším se na návrat. ________ "Já tady ležim vole s rukou uříznutou a ty se mě zeptáš: 'Šimone, si v pohodě?' Tak ne asi." ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná chemie mezi Kozubem a Štáfkem, plno hlodů, ale všechno tohle přeskočil fenomenální Magnusek, který se tu evidentně těžce vyřádil. Celé je to vlastně úplně úchylný, beze smyslu a s řádně krvavým koncem, ale tohle všechno tomu odpustíte, protože Andy Fehu si tu natočil svůj další originální kousek. 75% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Co Čech, to youtuber a co youtuber, to kokot. Nový projekt Andyho Fehu je sympatický mimo jiné tím, že se nepokouší vstoupit do totožných vod jako průlomové zjevení "Nenasytná Tiffany", byť to může u diváků nadšených jeho debutem vést k lehkému rozčarování a nenaplněným očekáváním. Z projektu sice na jednu stranu dýchá závan Štěpána Kopřivy a jeho meta-reflexivní tvorby pro znalce žánrů a popkultury. Ale naštěstí Andy Fehu nestaví svůj film pouze na citacích konkrétní vzorů. Pracuje s obecnější a také obecně platnější škálou formálních a stylových asociací, kterými obohacuje svou kousavou komedii ze světa mladých a sebezahleděných. Z ní pak nevyhnutelně jako nejsympatičtější postava vychází sice trapný, ale současně upřímný čtyřicátník Radomil. Nemalou zásluhu na tom má Tomáš Magnusek, jehož výkon vyráží dech. Ostatně zde se opět ukazuje odlišnost "Shoky & Morthy" oproti castingu Michala Davida či Dády Patrasové v Kopřivových dílech. Fehu se nespokojí s úsměšným pomrknutím a rolí pouze těžící ze statutu obsazené celebrity, ale dává Magnuskovi prostor, aby se partu zhostil s grácií a škálou, která přerůstá všechny ostatní zúčastněné. Pokud z toho nevyjde s nominací na Českého lva za vedlejší roli nebo Cenu české filmové kritiky za objev roku, bude to hanba obou institucí. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (8)

  • V čase 1:28:00 je slyšet známý zvukový efekt, tzv. Wilhelm scream. (NiWi)
  • „Komediální žánr mi nikdy nebyl cizí, avšak tentokrát je v příběhu mnohem víc legrace než kdy dřív. Chemie mezi Jakubem Štáfkem a Šťepánem Kozubem je doslova podmaňující a nemohu se na jejich výkon před kamerou vynadívat,“ prohlásil režisér Andy Fehu. (Duoscop)
  • Z celkových 21 natáčecích dní se kromě Prahy natáčelo také 13 dní v Brně a v nedalekých Nedvědicích. Scéna, ve které naši hrdinové natáčejí rozhovor s katolickým knězem, byla natočena před kostelem Nanebevzetí Panny Marie, který se nachází v obci Černvír vzdálené asi 2 km od zmíněného městyse Nedvědice. (no2)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama