Reklama

Reklama

Volání divočiny

  • Velká Británie Born Free (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Šelma patří do divočiny, i když je od mala vychovávána jako domácí mazlíček. Ani přítulné, lidi milující stvoření, svou podstatu a přirozenost zapřít nemůže. Lvice Elsa, kterou manželé Adamsonovi, žijící a pracující v Keni, nalezli jako bezbranné mládě, nebyla žádnou výjimkou. Byla mírná, přítulná, oddaná a poslušná. Neztratila však svou hravost a právě na její následky měla doplatit. Ortel byl jasný: lvice musí do zoologické zahrady. Joy Adamsonová si však neuměla představit, že by Elsa měla strávit zbytek života v kleci... Film, natočený podle autobiografického románu Joy Adamsonové, vypráví skutečný příběh lvice Elsy, tak jak se počátkem šedesátých let udál. Snímek, který obletěl celý svět, získal dva Oscary (za původní hudbu a za píseň Born Free). Virginia McKennaová a Bill Travers, představující manžele Adamsonovy, byli v době natáčení Volání divočiny rovněž manželé. Společně se pak objevili i v dalších snímcích podobného typu, např. Obklíčeni slony. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (12)

  • Natáčení se stalo přelomovou životní zkušeností pro Virginii McKennu (Joy Adamson) a jejího manžela Billa Traverse (George Adamson), kteří se stali ochránci zvířat a stáli u zrodu Born Free Foundation. (sator)
  • Snímek byl v roce 2005 zařazen na seznam „250 filmů nominovaných na 100 let filmové hudby AFI“ od Amerického filmového institutu. (sator)
  • Ve filmu můžeme vidět automobil Land Rover 109 série 11a z roku 1966. (sator)
  • Přestože se ústřední melodie následně stala klasikou, producentu Carlu Foremanovi se nelíbila a odstranil ji z původního britského vydání filmu. Poté, co se však dostala do amerických hitparád v cover verzi od pianisty Rogera Williamse, Foreman viděl její šance na Oscara a melodii obnovil. (sator)
  • Hrob lvice Elsy je i místem posledního odpočinku autorky knižní předlohy Joy Adamsonové, která si přála, aby bylo její tělo po smrti spáleno a popel rozptýlen nad hrobem milované lvice. (Komi.xxx)
  • Film byl natočen podle stejnojmenné knihy Joy Adamsonové, proslulé ochránkyně zvířat, malířky a spisovatelky. Narodila se jako Friederike Victoria Gessnerová v Opavě, v ulici Na Rybníčku čp. 48. (Vacablatna)
  • Je iróniou, že i keď manželia Adamsonovci dlhé roky pracovali s divokými šelmami, obaja boli zabití ľuďmi. Joy zabil jej asistent, ktorého prepustila, a Georga banditi, ktorí ho zastrelili, keď išiel pomôcť svojmu asistentovi. (ČSFD)
  • Pri natáčaní boli použité tri levy: Boy, Girl a Ugas. Po skončení príbehu boli pustené do divočiny, i keď filmové štúdio ich chcelo predať do zoo. (ČSFD)

Reklama

Reklama