Reklama

Reklama

Austrálie v barvě

(seriál)
  • Austrálie Australia in Colour
Trailer
Austrálie, 2019, 3 h 13 min (Minutáž: 47–50 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Poznejte zrod a vývoj Australského společenství, a to poprvé v historii v barvách. Ještě v roce 1900 byla země rozdělena na šest kolonií pod nadvládou Velké Británie. Vznikly zde trestanecké kolonie a země se pod vlivem rozvoje průmyslu a zemědělství začala zásadně měnit... Když se do starých černobílých záběrů z australských filmových archivů dostane barva, ožívají jako nikdy předtím a nabízejí nový pohled na dějiny Země protinožců. Čtyřdílná mini série pečlivě prezentuje poměrně známé scény, dojemné domácí filmy i dosud nezveřejněné archivní materiály a zachycuje, jak se vyvíjel celý australský národ. Od nejstarších zachovaných záběrů natočených v Austrálii v roce 1896 v Parku prince Alfréda v Sydney k počátkům barevné televize v polovině 70. let dvacátého století – všechno je pečlivě restaurováno a kolorováno. Opravdu pozoruhodný výsledek vrhá světlo na historii, jež je zároveň ikonická a hluboce osobní. Austrálie v barvě odhaluje úplný rozsah kolektivních vzpomínek. Prožijte a sledujte dějiny pozoruhodné země od založení moderní Austrálie, kdy se sjednotilo šest britských kolonií, po příjezd antarktického průzkumníka Douglase Mawsona, jednoho z prvních hrdinů nově zrozeného národa. Vraťte se do časů, kdy se Ned Kelly stal prvním hrdinou stříbrného plátna. Nenechte si ujít pohled na čtvrt milión mužů, kteří nasadili životy v bojích první světové války. Mini série se nevyhýbá ani boji za rovnoprávnost, včetně práva žen navštěvovat veřejné bary, nebo nepříjemné pravdě o hanebném zacházení s původními a jinými než bílými obyvateli. Austrálie není černobílá a vy byste to měli vidět! (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vďaka Austrálii vo farbe som si sympatie k Austrálčanom nezískal. Práve naopak. Dokument dokazuje, že mentalitou je to stále trestanecká kolónia. Kde mohli, tam upierali práva - od aborigincov, cez ženy až po dnes Novaka Djokoviča. A kde mohli, tam sa ako ochotní lokaji zúčastnili na vojne, hoci vôbec nemuseli (prvá svetová, Vietnam...). Možno je to ale len týmto dokumentom, ktorý je dobrý, no možno príliš politicky orientovaný. V podstate stále sa opakuje téma rasizmu a upierania ženských práv. Neviem, či je to ono, čo formuje identitu Austrálie za posledných viac ako 100 rokov, ale vizuálne sledovať tak staré zábery vo farbe je stále úchvatné. ()

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od jiných "v barvě" se tato série nesoustřeďuje na časové zaměření, ale na místo... na velké místo. Umožňuje tak dost zajímavý průřez záznamů Austrálie na filmovém médiu stejně jako myšlenkovou proměnu obyvatel této země. Série má své mezery v uplatňování dnešních měřítek na ideová stanoviska před sto lety, ale to už je standardem dějin. Přijde mi to velmi dobře zvládnuté a tematicky neotřelé (Austrálie rozhodně není pro nás nijak známou zemí, tím spíše její ani novodobé dějiny), nejvíce mě rušil unyle mechanický český dabing komentáře, ale za to tvůrci originálu nemohou. ()

Reklama

Reklama

Reklama