Reklama

Reklama

Nikdy nezestárnou

  • Velká Británie They Shall Not Grow Old (více)
Trailer 2
Velká Británie / Nový Zéland, 2018, 99 min (Alternativní 95 min)

Uhrančivý snímek Petera Jacksona ukazuje filmový materiál z první světové války tak, jak jej ještě nikdo neviděl... Oscarový režisér Peter Jackson vybral archivní černobílé záběry každodenního života vojáků i civilistů a s pomocí moderních technologií je převedl do barev, které odpovídají dobové realitě. Ve svém unikátním projektu vybral archivní černobílé záběry staré více než 100 let a s pomocí moderních technologií znovu přivedl k životu ty, kteří mohou příběh války odvyprávět nejlépe – muže, kteří v ní bojovali. Po měsících strávených v archivech BBC a britského Imperial War Museum v Londýně vznikl film, v němž znovu a doslova v nových barvách ožívá každodenní realita v přední linii jednoho z největších světových konfliktů. Jaké postoje k němu zastávali jeho řadoví účastníci, co jedli, jak spali a jaký život vedli mimo válečné zákopy? Jackson sáhl do mlhy času, aby vrátil hlas těm, kteří byli navždy poznamenáni první světovou válkou. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (137)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kdo dává dobrý pozor a uvědomí si souvislosti, získá to, co mu žádná učebnice dějepisu neumožní. Čím byla 1. světová válka a co udělala z lidí, kteří se jí dobrovolně či nedobrovolně účastnili. Češi byli do ní zataženi nedobrovolně, a po mrtvých zbyli jen pomníčky postavenné (povině) z popudu T.G.Masaryka. Po živých nezůstalo nic, přestože jejich zážitky byly vesměs podobné jako ty brtiské. Nikde není zapsáno, jak můj děda se díval do Piavy, která tekla červená jako krev. Po válce se vrátil k rodině (můj otec byl jeho nevlastní syn), raději než pracoval na polích, toulal se. Ve stáří pásal kozy, a když mě požádal, abych řekl, jak se mám v Německu, usmíval se a pokyvoval hlavou, vím však, že mě neposlouchal. ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Okamžikem, kdy se z těch starých, černobílých a zrychlených záběrů stává plynulý, kolorovaný a širokoúhlý obraz, mi spadla brada. Je neuvěřitelné, co se filmařů podařilo vykřesat, vytáhnout, vybarvit a upravit z těch starodávných filmů. Společně s komentářem tehdejších účastníků (a že jich je!) vznikl dokument ala Na západní frontě klid. Husí kůže hadr. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Z pohledu historické zajímavosti jsou lepší dokumentární filmy, než je tenhle. Stejně tak jde vidět první válku kolorovanou třeba v seriálu WW1 in Colour. A taky jde jinde najít vyprávění veteránů, kteří celé to peklo zažili... Nicméně jako celek a tak trochu jako příběh, i když ne nutně s konkrétním hlavním hrdinou, to funguje pěkně. Velká válka ("1, světová") je totálně podceněný fenomén, o kterém se toho na rozdíl od WW2 moc netočí. Přitom to byla ona, kdo změnil svět - kdo nastartoval revoluce, zničil víru v Boha (a nahradil ji vírou v různé formy socialismu), kdo ukončil přesvědčení, že lze jen růst... I z tohohle pohledu je tenhle film super, jako film, který ukázal starou válku jako něco, co jejím současníkům přišlo úplně stejně reálné, jako náš svět nám. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Kvůli diskuzi o režii Petera Jacksona jsem si pustil jeho experimentální dokument They Shall Not Grow Old z WW1 a je skvělý. Technicky to díky AI velmi rychle zestárne a už za chvíli tu budou na koleně vytvořená kvalitnější díla. Ale vyprávěním a epikou to strčí do kapsy většinu hraných válečných děl a je to lepší adaptace Na západní frontě klid než Na západní frontě klid od Netflixu. To že za tohle nebyl dokumentární Oscar je vyloženě ostudné. A Jackson tu ukazuje svaly, že absolutně nechápu, že se mu před dveřmi nestřídají streamingoví hlavouni s bianco šeky na adaptace fantasy ság. 9/10  Snad mu další Pan Prstenů klapne a on se tam zase vytáhne. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

The day not half over and ten thousand slain, and now there's nobody remembers our names. A thirst for the Hun, we were food for the gun, and that's what you are when you're soldiers … Peťka, vyhlášený hnědopich a honič nad První světovou, piplavě vybarvičkoval tři čtvrtiny Imperiálního válečného archivu a v podstatě zvizualizoval asi nejslavnější oplodňovák dalšího vyhlášeného honiče nad První světovou – Lemmyho. Výsledkem obojího je sugestivní memento o tom, že válka je syfilitická děvka, píchaná hrstkou mocenských velikášských psychopatů, dobrovolně se do ní mimo bezprostřední obrany území vlastní domoviny může hrnout jen naprostý propagandou zmanipulovaný kretén a všichni ti hrdinové, co neskončili v karboších, se z ní zpravidla vracejí akorát tak s doživotními traumaty, aby se dožili jen toho, že na ně po docela krátké době jejich vlast naprosto jebe. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Premiéra dokumentu sa konala na Londýnskom filmovom festivale v roku 2018 za prítomnosti princa Williama. Kópie filmu boli zaslané do škôl v Spojenom kráľovstve ešte v ten istý deň. (MikaelSVK)
  • Pre potreby filmu bolo spracovaných a zozbieraných viac ako 600 hodín rôznych rozhovorov a výpovedí od viac než 200 veteránov. Z celkových 600 hodín tvorcovia vybrali 100 hodín a až po ich posúdení začal film vznikať. (MikaelSVK)
  • Režisér Peter Jackson  tímto dokumentem uctívá památku seržanta Sidney Rucka (padl 8. 5. 1915) a poručíka Thomase Walshe (padl 4 .5. 1918). (MATADOR)

Související novinky

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Co chystá Peter Jackson?

Co chystá Peter Jackson?

30.01.2019

Režisér filmových trilogií Pán prstenů a Hobit Peter Jackson se v posledních letech soustředil spíše na produkci. Nedávno si však odskočil k dokumentu, jeho film They Shall Not Grow Old spočíval v… (více)

Reklama

Reklama