Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Davida Galea, muže pevných morálních zásad a kultivovaného profesora filosofie, studenti velice obdivují. Profesor Gale se zapojil do hnutí, které sleduje všechny aspekty a dopady soudních rozhodnutí, v nichž padne trest smrti. Je zásadním kritikem "absolutního trestu". Podivnou souhrou okolností je tento výjimečný člověk sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Tři dny před jejím termínem se profesor rozhodne dát exkluzivní rozhovor ambiciózní reportérce Bitsey Bloomové a zveřejnit svůj příběh. Souboj s časem a honba za pravdou může začít. Z Bitsey i z jejího asistenta se stávají opravdoví detektivové, kteří nakonec odhalí celou záhadu kolem profesora Galea.

Slavný režisér Alan Parker (Evita, Andělin popel) natočil s dvojnásobným držitelem Oscara Kevinem Spaceym (Americká krása) strhující kultivovaný thriller, který napne nervy diváků až do poslední chvíle. "Života Davida Galea" dospěje k fantastickému rozuzlení. Ve fiktivním příběhu, plném otázek a překvapivých řešení, uvidíme i hvězdu Titaniku Kate Winslet v roli investigativní reportérky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (458)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Alan Parker tak trochu ujel a jeho film by se dal nazvat paskvilem. Drama, které je z jistého úhlu pohledu jen politickou agitkou odpůrců trestu smrti, se až příliš často mění v napínavou kriminálku. Byť snímek jakž takž drží pohromadě, tenhle mišmaš několika žánrů mu moc neprospívá. Bohužel i když jde vyhradně o vážnou záležitost, divák se především v druhé polovině neubrání v některých momentech smíchu. Samotný konec je už kapitolou samou pro sebe, ale je pravda, že ta pointa není až tak průhledná, jak jsem se obávala. Parker se bohužel uchýlil k zpracování, ve kterém je až příliš nadbytečných záběrů a několik rušivých "specialitek", které tu vůbec nemusely být. Touha po originalitě se mu spíše vymstila, naštěstí tím úplně nezabil celkem zajímavý příběh. Pokud je něco na snímku absolutně dokonalé, je to Kevin Spacey - ztvárnil tu další ze svých pozoruhodných postav a opět nemůže být ani zmínka o tom, že by kopíroval sám sebe. Prostě další jeho exceletní a hlavně jedinečný výkon. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Život Davida Galea je dost solidně natočený krimi-thriller, který v průběhu celého příběhu silně graduje k překvapujícímu rozuzlení, které si bezpochyby zaslouží poklonu. Tu si ale také především zaslouží perfektní a bezchybně hrající ústřední trio Spacey, Winslet a Linney, protože tohle byl prostě herecký koncert hvězd. Zkrátka upřímný film, kde je největším poutačem aktérské obsazení a chytlavý námět. ()

Reklama

sharky 

všechny recenze uživatele

Výborné formou nehollywoodské drama, s chytrým nápadem i pointou balancující na hranici thrilleru a detektivky. Jedinym problémem je pro mě kevin spacy, ne že by hral špatně, právě naopak, ale díky obvyklým podezřelým a sedm pro mě už navždy zůstane ďábelským zločincem a od začátku jsme ho pedezíral, že vyjde najevo, že vyvraždil celý město, vězení a chystá se zabít i nebohou Kate a přitom je to všechno úplně o něčem jiném... ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Veľmi veľmi sprznený film. O inteligentnom trileri nemôže byť ani reči. Predvídateľná dráma, ktorá sa najprv zaujímavo zmení na napínavý (i keď tuctový) triler, aby si ten vzápätí urobil prdel zo seba samého aj z celej témy trestu smrti. (Ten hudobný podmaz vo finále bol katastrofa...) Spacey sa najprv hrá na suteréna v štýle Hannibala Lectera, no o niekoľko minút plače a celé to pôsobí nevyvážene. SVET PODĽA LELANDA mal svoje chyby, ale je to určte poctivejší film. Niektorí scenáristi by mali dostať kreslo... ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Duchaplný snímek, který odtáhne divákovu pozornost do míst oběti, ukazuje jí tam chronologicky zpětně přehrávané divadélko pravdy, aby na konci udělal velké voila a smetl jakoukoliv rádoby investigativní žurnalistiku se stolu. Spacey opět ukazuje, co umí zahrát. Je na co koukat. Film má dobrý scénář, má to šmrnc. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (9)

  • V roce 2003 byl snímek nominován na Zlatého medvěda v Berlíně, avšak ocenění nezískal. (Terva)
  • Natáčení scény protestu proti trestu smrti v Texas State Capitol bylo krátce přerušeno příjezdem skupiny skutečných protestujících. (becki_tu)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama