Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman vyšetřuje případ zavražděné ženy, jejíž trup bez hlavy byl nalezen v krabici na vltavském jezu... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

Recenze (37)

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední ze tří případů Honzy Zemana, který mně zajímal. Kvalitní atmosférická detektivka plná vynikajících hereckých výkonů, výtečně napsaná i natočená a absolutně politiky prostá. Klenot české kriminální tvorby, a ačkoliv na geniální a mrazivou Studnu ani v nejmenším nemá, atmosférou a fantastickou hudbou jí tvrdě šlape na paty. A navíc je to oproti skutečnému případu upravené jen minimálně, což je další plus. Jen je škoda, že nám Honza nevyřešil i tu Otýlii. 80%. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejlepší díl, takřka bez ideologie. Opravdu poctivá detektivka, ve které se Zeman i Stejskal docela zapotí a vraha nakonec vypátrají. Případ Otýlie Vranské se sice ani jim rozlousknout nepodaří, ale to už by bylo moc. Fakt je to překvapivě dobré, asi na úrovni slabšího dílu Hříšných lidí města pražského. Navíc Brabec tu má poprvé aspoň trochu prostoru něco hrát a ne jen dělat plakátového hrdinu jako dosud, trochu víc než dosud se projeví i poručík Láďa v podání Iva Niederleho (zde jen v hodnosti staršiny). ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Šaráda pokračuje". Závan najznámejšej kriminalistickej česko-slovenskej záhady - vraždy breznianskej 23 ročnej slečny Otýlie Vranskej vyvstane i pred pokrokového socialistického vyšetrovateľa Honzu. Momentálne sa borí v osobných sračkách, bojuje s vyhorením v práci po úmrtí milovanej ženy. Ale čin tak strašný, že sa pre istotu neukáže ani divákom (torzo ženského tela s odrezanými končatinami a hlavou nájdené v krabici), rozpumpuje utlmené vyšetrovateľské pudy a nepochybne povedie k zdarnému výsledku. A návratu ku geniálnemu štandardu Honzy Zemana. Hoci, ľahké to nebude. Z tohto dielu, okrem názvu samotného (zopakujem ho, tak sa mi lúby: Kvadratura ženy) a geniálnej znelky Zdeňka Lišku, zbožňujem scénu premietania v budove vyšetrovačky. Pred plátnom sedí partia postarších, neustále fajčiacich príslušníkov Sboru národní bezpečnosti, v miestnosti hustne dym. Sediace obrysy postáv plávajú v jeho kúdoloch a do dymom nasiaknutého vzduchu vystreľujú vety ako je tá úvodná z tohto komentára. "A já Ti přísahám, garantuju Ti, že toho chlapa dostanu na šibenici!" "Jestli na něho půjdeš s emocema, tak pohoříš.". "Teda, válí to na nás mistrně.". Vraždu Vranskej síce v tomto diele neodhalí, ale blysne sa vyriešením obdobného prípadu v boľševickom režime sovietskeho typu. A napokon, na konci dostane spis Otýllie Vranskej so slovami, že snáď to v budúcnosti rozlúskne. Poznámka: myslím, že ten starý, prvorepublikový prípad by si vyriešenie prostredníctvom filmovej, románovej, či komixovej alebo divadelnej adaptácie zaslúžil. Podobne ako Angličania dôstojne vo fikčnom svete literárno/filmovej fantázie už niekoľkokrát poriešeili identitu aj motívy Jacka Rozparovača. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zeman smutní nad ztrátou své ženy, přesto se dostane k drsnému případu, který otřese nejedním kriminalistou. V každé ze „tří sérií“ se mezi tuctovými případy objeví i nějaký ten opravdu povedený (v první Bestie, zde tento a ve třetí Studna…), které svou zápletkou a především atmosférou předčí ty ostatní. Brutalita některých jedinců nezná mezí a nejde vždy jen o psychicky narušené jedince, ale i ziskuchtivé svině, které i pro pár šupů dokáží potlačit zbytky lidskosti a brutálně zabít a zohavit jiného člověka. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V řece Vltavě je nalezen balík se zabaleným ženským trupem bez hlavy a dolních končetin. Velitel Zemana vyhledá s dcerkou na pouti a ptá se ho, zda je schopen případ převzít. Zeman souhlasí, ale zpočátku je hrubý na své podřízené a nervy má v čudu. To všechno z čerstvých vzpomínek na svou manželku, kterou mu nedávno zastřelili. U řeky si kriminalisté najdou nejstaršího zaměstnance, správce jezu Dejmka, který jim poradí, kde asi byl balík s tělem vhozen do Vltavy, aby připlul tam, kde byl vyloven. Pak jsou kriminalisté přivedení do účtáren místního podniku, kteří pohřešují jednu pokladní, o které si myslí, že utekla za kopečky. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (16)

  • Případ vyšetřovali kriminalisté Miloslav Nečásek a Jaroslav Zahrádka pod vedením plukovníka Karla Kalivody a pachatel byl dopaden za tři dny. Soud odsoudil vraha Miroslava Šmída k trestu smrti, Věru Holánkovou k deseti rokům nepodmíněně a Aurélii Křížovou k osmi rokům nepodmíněně. Při vyšetřování vyšlo najevo, že Šmíd zdefraudoval na pracovišti 3 miliony korun, aniž se na to přišlo. (sator)
  • Záznam výslechu probíhá na elektronkový diktafon Tesla ANP301 „Korespondent“ se speciální kovovou kazetou s páskem. (sator)
  • V epizodě je jméno postavy vraha, hraného Vladimírem Salačem, Miroslav Šíp. V titulcích je však označen jako Šmíd. Miroslav Šmíd je jméno skutečného pachatele. Do titulků se zřejmě dostalo omylem. V epizodě je také uvedena matka vrahovy milenky, i když v epizodě se jedná o sestry. Ve skutečnosti si vrah opravdu vydržoval milenku i s matkou. Za své milenky Šíp utratil 3 miliony Kčs, které zpronevěřil jako účetní. Balík s trupem byl nalezen 23. 4. 1951. Odsouzen byl k trestu smrti. (offlineman)

Reklama

Reklama