Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Původní televizní seriál, který se snažil zaznamenat rozhodující momenty ve vývoji pražské Záchranné služby v letech 1956–1975 a podal také svědectví o náročnosti práce jejich zaměstnanců, dnešním dílem končí. Některá lidská dramata se uzavřela – v desátém dílu jsme sledovali smutné a důstojné rozloučení s MUDr. Skalkou. Dnešní díl bude vycházet ze skutečné události – havárie letadla v Suchdole. Záchranná služba prokáže vysoké profesionální i morální kvality a to je důstojný závěrečný akord díla o lidech, kteří povinnost pomáhat bližním chápou jako nejvyšší životní poslání člověka. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Pád letadla Douglas DC-9 ze 120 pasažéry si vyžádal 79 mrtvých včetně 4 členů posádky a 41 zraněných. Jako příčina nehody se uvádí chyba pilotů letadla a mlha. Palubní zapisovače (černé skříňky) nebyly během letu v řádném technickém stavu, takže jejich data nemohla být pro vyšetřování použita. Letadlu k přistání na letišti scházelo 8 kilometrů. Cyklus Osudové okamžiky (od r. 2001), konkrétně epizoda Suchdol u Prahy 1975, se neštěstí věnuje. (sator)
  • Otec Jandera (Josef Karlík) má ve své masně lednici zn. Frigera. Tato pražská firma je vyráběla od roku 1937, než byla znárodněna. Po roce 1989 obnovila svou výrobu. Ve své sbírce má dokonce funkční lednici, kterou měla ve své vile Adina Mandlová. (sator)
  • Tento díl stál třikrát víc než ostatní díly. Bylo nutno koupit letadlo, odborně ho rozstřelit, byly přizvány tři vrtulníky. Natáčení tohoto dílu trvalo tři dny. Produkce podcenila nutnost informovat o natáčení leteckého naštěstí další subjekty, protože ji nenapadlo, že je místo vidět ze vzduchu, přes které létají letadla. Došlo tak k řadě telefonátů a radiových zpráv informující dispečink o tom, že v Suchdole spadlo letadlo. (sator)
  • Pro zraněné při leteckém neštěstí byli přizváni do role komparzu invalidé bez končetin z Prahy, takže autenticita zraněných je opravdu velmi naturalistická. (sator)
  • Svatopluk Skopal v roli  MUDr. Karlíka řekl, že když ho přivezli na místo leteckého neštěstí, byla už scéna hotová a její autenticita byla tak strašlivá, že se mu udělalo zle a nebyl schopen točit. (sator)
  • Natočenie scény havárie lietadla je najmasovejšia a najväčšia katastrofa, ktorá sa v československom filme uskutočnila. (Raccoon.city)
  • Odborníci na letecké nešťastia poradili filmárom, keď točili scény z pádu lietadla, že keď lietadlo spadne, najviac čo je v tom priestore havárie vidno a čo je všade, sú papiere. Preto dekoratéri nechali priviesť celé auto papierov. Hlavný kameraman Juraj Šajmovič počas prestávky jeden z tých papierov zdvihol a zistil, že sa jedná o ohlasy divákov. (Raccoon.city)
  • Scéna havárie lietadla v Suchdole pri Prahe sa mala natáčať štyri dni, ale štáb to stihol za tri dni. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama