Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když Adela (Ana de la Reguera) s manželem úspěšně ilegálně pronikli z Mexika do Ameriky, mysleli si, že mají vyhráno. Oba si našli práci a začali vést poklidný život. Ten i jim každoročně narušuje Očista, morbidní tradice, která vždy na dvanáct hodin promění Spojené státy v peklo plné bezpráví. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. I tuhle „nepříjemnost“ ale Adela dokázala vyřešit tím, že se s mužem vždy ukrývají ve spřátelené komunitě, která ví, jak se proti případným útočníkům bránit. Ve chvíli, kdy se rozezní spásné sirény, informující o ukončení Očisty, veškeré drama rázem končí, posbírají se ranění a mrtví, opraví se škody a jede se dál. Pokud se ovšem někdo nerozhodne v řádění pokračovat bez ohledu na následky. A když takový nápad dostane víc lidí najednou, je krvavá lázeň, ve které válčí všichni proti všem, nezastavitelná. Kdo chce přežít, musí mít buď ostřeji nabito, nebo využít krátké okno, během kterého nechává dobrotivá mexická vláda otevřené hranice americkým uprchlíkům. Život je prostě plný paradoxů. Adela by mohla vyprávět. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tohle je věčná očista. Ta nikdy nekončí. Děkujeme za účast." Mít možnost jedenkrát v roce si kohokoli beztrestně zastřelit je skvělej nápad a jasná oslava americký svobody. Ovšem mít tuto svobodu každej den, tak to je nekonečná párty. Paráda. Díky Otcové zakladatelé. Jenže mě nebaví střílet lidi ani migranty, takže já bych asi byl na odstřel a to zase taková zábava není. To se radši zamknu, zapnu bezpečnostní systémy a podívám se na Očistu. Mě to totiž na obrazovce celkem spolehlivě vyplachuje mozek a jelikož tohle nemůže začít jinde než v USA, tak se doma cítím poměrně bezpečně. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Je potěšující, že současná hollywoodská propagandistická mašinérie zásadně nezklame, a šlape jak hodinky. Takže jsem se u sledování převelice bavil, a jen jsem si v průběhu tohohle pamfletu odškrkával povinná témata dnešních milionářských socialistů ze slonovinových věží, kteří tak touží rozdávat svá moudra o sociální, rasové a genderové spravedlnosti, a nad kterými tak hýkají nadšením hloupé děti a místní komouši na csfd. Takže: přistěhovalci jsou solí země a dříči, kteří drží Ameriku v chodu. Běloši ukradli Indiánům zemi. Být bohatý je nespravedlnost. Ženy jsou statečné a výborně šéfují různým partyzánským bojůvkám (teda ty progresivní, ty neprogresivní nosí mužům pivo a jsou šťastné pod klatbou patriarchátu). Běloši jsou rasisti a fašisti. Menší nebo větší, ale je to v nich. Ovšem je tu naděje, a společně vyhraná bitva přiměje "speak english, pendejo!" kovboje, mluvit ke svému opovrhovanému mexickému pobratimovi plynnou španělštinou. Černoši jsou krásní, pracovití lídři, kteří nezištně pomůžou při každém náznaku nespravedlnosti a dají všanc svůj život, jen aby zachránili bezbranné spoluobčany jiné barvy pleti. Jo a samozřejmě mají vzorné rodiny. Indiáni jsou stateční, moudří a bojovní. Ale dost blbci, protože poté, co zůstanou bez střelných zbraní, ozbrojení jen noži a zabijou dva po zuby ozbrojené padouchy se samopaly a dalším arzenálem, tak sapíky nechají ležet ladem a dál bojují noži. Běloši, kteří přežijí očistu, prohlédnou. Mexiko a Kanada jsou humanitární velmoci, které přijmou miliony uprchlých Američanů. Běloši jsou netrpěliví, vznětliví, a ješitní. Proto divokého koně nezkrotí celoživotní rančer, ale jeho mexický zaříkávač koní, který je první den v práci. Hlavní záporák si říká "Alfa lídr". Nesmí chybět téměř doslovná citace Make America Great Again, aby bylo jasný, že Trump je novej Adolf Hitler. Ženy pochybují jestli vůbec v tomhle světě rodit, staří muži pochybují o smyslu Američanství. Mexičanka tvrdí, že Amerika může být i v Itálii nebo v Africe, že kdokoliv může být Amerika... Hele, jako mohl bych se vypisovat do rána, je tam prostě všechno to neoliberální levičácký blábolení a ještě něco navíc. Vtipný je, že tyhle lidi jsou prostě jednolitý stádo papouškujících robotů, takže se člověk válí smíchy po zemi, když slyší zas ty samý hlášky furt dokola. Navíc, jsou to prostě všechno lži. Prakticky všechno z filmu je v reálu přesně naopak. Jo, a jde o Mexičany, tak to přece musel režírovat nějakej mexickej režisérskej nýmand, kterej ani neumí natočit bitku. Ale guilty pleasure to rozhodně bylo, to jo. ()

Reklama

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Očistecký speciál na Den nezávislosti, a díkůzbraní, je asi nejpovedenější epizodka ze všech dílů. Máme tu opět "realistickou" lidskou formu, když už se to s hyper-korektností, fakt už přežene, a když 99% bílých, heterosexuálních, nemenšinových, fašistických jižantů, vezme do ruk svůj pohled na věc, a očista neočista, vyhladí se hezky postupně celá ta hnědá cházka. Těch dvě sta let utlačování a potlačování horké páry v kalhotech, a hlavně páry v koltu, už trvaly strašně moc dlouho, a teď ta Očista neskončí. Jo, to nezní úplně špatně, ale vždycky se najde to ale. Minulé díly spíš urážely svou debilitou. Už samotný Očista je tak nerealná a absurdní píčovina, ale vést opět rubriku "proč je Očista spíše látka do Diznyovky", by byla zase na dost dlouho, a stejně bych nebyl ani sám. Hlavně proč jsem i byl pětkou překvapen, že se to jakože, snaží od minulých partů trochu vyhýbat. Udělat si takové hrátky s Očistou, třeba i v Mexiku, by byla taky prča, ale tomu se neříká Očista, ale denní pořádek.. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

První letošní film v kině a spokojenost. Ze všech Očist mě přijde tahle zatím nejlepší má to daleký dosah na diváka a stupeň destrukce je vysoký (asi to mělo nejvyšší rozpočet) potěší i vysoký bodycount a přijde mě, že tahle je i nejlépe natočená. 80 procent. P.s. stěžovat si u Očist na logiku je asi taková blbost jako sledovat Medvídka Pú a v komentářích nadávat, že to není reálné jelikož tam ty zvířátka mluví. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Po velice dlouhé době, opět v kině a takhle vypadá zklamání, tenhel film, totiž měl obrovský potenciál a ten potenciál. Ale nejdřív hezky všechno popařadě, všechny scény s Willem Pattonem, sou skvělý a jeho monolog, co si myslí o Očistě, Americe a těch kteří ji pořádají, řekl velice přesně. Nicméně, co mi na filmu vadí, že režisér se bál šlápnout pořádně na plyn a rozpálit to. A tak tady máme, tři celkem ucházející postavy, pak už jen dvě postavy a ten zbytek sou takový nezajímavý obyčejný postavy. A byť předchozí filmy, neměli nijak parádní příběh, měli zajímavé postavy, postavy které dokázali utáhnout celý film. No a druhé velké mínus je akce, nic moc z ní neni vidět, kamera se vždycky nalepí na nějakou postavu a tak převážně sledujeme záda té postavy a pak nějakou tu akci, která probíhá před ní, nebo okolo ní a však občas se objeví nějaká ta akce, která je hezky vidět a je slušná. A další a poslední mínus, je hlavní záporák, který mi až nápadně připomíná jedno z fanatiků z Far Cry 5, režisér asi pětku hodně hrál. Hlavní záporák, je prostě jenom další nezajímavý záporák, co kolem sebe střílí. Zatímco Volební rok a První očista, měla zajímavé postavy, šílené záporáky, vynikající akci a režiséři drželi napětí až do konce, tak tady sem v polovině říkal, že už by to mohlo skončit. Film sám o sobě neni vyloženě špatný, jen neni tak výrazný, jako předchozí díly a přitom, ve filmu se objeví, takové záblesky, při kterých sem si říkal "to je dobrý" nebo "to bylo chytrý". A také oceňuji to, že film nastavuje zrcadlo a říká "Podívej se Ameriko, tohle se z tebe stane, když nepřestaneš" protože letošní útok na Kapitol, byl jako vystřižený z filmu, akorát že to byla skutečnost.  Takže film neni vyloženě špatný, na jedno zhlédnutí, ale zároveň nijak nevytrhne a ani niajk nevyčnívá oproti předchozím filmům, což je velká škoda. PS: Výborný song ke konci filmu. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Severoamerické tržby byly 44,5 milionu dolarů, celosvětové pak 77 mil. (NIRO)
  • Náklady na výrobu byly přibližně 18 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

28.06.2021

Vin Diesel a jeho gang dorazili do amerických kin zhruba měsíc po čínské premiéře, a nutno říct, že tak učinili s velkou parádou. Okamžitě totiž stanovili nový pandemický rekord, kdy za první víkend… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno