Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když Adela (Ana de la Reguera) s manželem úspěšně ilegálně pronikli z Mexika do Ameriky, mysleli si, že mají vyhráno. Oba si našli práci a začali vést poklidný život. Ten i jim každoročně narušuje Očista, morbidní tradice, která vždy na dvanáct hodin promění Spojené státy v peklo plné bezpráví. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. I tuhle „nepříjemnost“ ale Adela dokázala vyřešit tím, že se s mužem vždy ukrývají ve spřátelené komunitě, která ví, jak se proti případným útočníkům bránit. Ve chvíli, kdy se rozezní spásné sirény, informující o ukončení Očisty, veškeré drama rázem končí, posbírají se ranění a mrtví, opraví se škody a jede se dál. Pokud se ovšem někdo nerozhodne v řádění pokračovat bez ohledu na následky. A když takový nápad dostane víc lidí najednou, je krvavá lázeň, ve které válčí všichni proti všem, nezastavitelná. Kdo chce přežít, musí mít buď ostřeji nabito, nebo využít krátké okno, během kterého nechává dobrotivá mexická vláda otevřené hranice americkým uprchlíkům. Život je prostě plný paradoxů. Adela by mohla vyprávět. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (169)

POMO 

všechny recenze uživatele

Možná zatím nejlepší ze série. Nejen Josh Lucas a Will Patton, ale i vyšší production values z filmu dělají docela nabušené dobrodružství. Samozřejmě temné a násilné dobrodružství, které se z idylkového prostředí texaského ranče divoce prostřílí až do takřka postapo prostředí jako od Snakea Plisskena. Ambicióznější jsou zde jak akční scény (dvě z nich jakoby pomrkávali na slavné jednozáběrovky z Children of Men), tak tematické léčení ran z trumpovské anti-mexikánské éry. Scenáristicky sympaticky a aktuálně vytěžujíc politicky pozoruhodný námět celé této série. Silné 3*. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Je potěšující, že současná hollywoodská propagandistická mašinérie zásadně nezklame, a šlape jak hodinky. Takže jsem se u sledování převelice bavil, a jen jsem si v průběhu tohohle pamfletu odškrkával povinná témata dnešních milionářských socialistů ze slonovinových věží, kteří tak touží rozdávat svá moudra o sociální, rasové a genderové spravedlnosti, a nad kterými tak hýkají nadšením hloupé děti a místní komouši na csfd. Takže: přistěhovalci jsou solí země a dříči, kteří drží Ameriku v chodu. Běloši ukradli Indiánům zemi. Být bohatý je nespravedlnost. Ženy jsou statečné a výborně šéfují různým partyzánským bojůvkám (teda ty progresivní, ty neprogresivní nosí mužům pivo a jsou šťastné pod klatbou patriarchátu). Běloši jsou rasisti a fašisti. Menší nebo větší, ale je to v nich. Ovšem je tu naděje, a společně vyhraná bitva přiměje "speak english, pendejo!" kovboje, mluvit ke svému opovrhovanému mexickému pobratimovi plynnou španělštinou. Černoši jsou krásní, pracovití lídři, kteří nezištně pomůžou při každém náznaku nespravedlnosti a dají všanc svůj život, jen aby zachránili bezbranné spoluobčany jiné barvy pleti. Jo a samozřejmě mají vzorné rodiny. Indiáni jsou stateční, moudří a bojovní. Ale dost blbci, protože poté, co zůstanou bez střelných zbraní, ozbrojení jen noži a zabijou dva po zuby ozbrojené padouchy se samopaly a dalším arzenálem, tak sapíky nechají ležet ladem a dál bojují noži. Běloši, kteří přežijí očistu, prohlédnou. Mexiko a Kanada jsou humanitární velmoci, které přijmou miliony uprchlých Američanů. Běloši jsou netrpěliví, vznětliví, a ješitní. Proto divokého koně nezkrotí celoživotní rančer, ale jeho mexický zaříkávač koní, který je první den v práci. Hlavní záporák si říká "Alfa lídr". Nesmí chybět téměř doslovná citace Make America Great Again, aby bylo jasný, že Trump je novej Adolf Hitler. Ženy pochybují jestli vůbec v tomhle světě rodit, staří muži pochybují o smyslu Američanství. Mexičanka tvrdí, že Amerika může být i v Itálii nebo v Africe, že kdokoliv může být Amerika... Hele, jako mohl bych se vypisovat do rána, je tam prostě všechno to neoliberální levičácký blábolení a ještě něco navíc. Vtipný je, že tyhle lidi jsou prostě jednolitý stádo papouškujících robotů, takže se člověk válí smíchy po zemi, když slyší zas ty samý hlášky furt dokola. Navíc, jsou to prostě všechno lži. Prakticky všechno z filmu je v reálu přesně naopak. Jo, a jde o Mexičany, tak to přece musel režírovat nějakej mexickej režisérskej nýmand, kterej ani neumí natočit bitku. Ale guilty pleasure to rozhodně bylo, to jo. ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

V žebříčku se tato očista nejspíše zařadí někde doprostředka, ale vemte si, že už je to v pořádí pátý díl a rozhodně si nemůžeme na výsledek stěžovat. Děj byl napínavý a dosti zajímavý a celé dílo se od ostatních očist v zásadě liší. Za nevýhodu považuji, že i když je nám naservírována spousta akce, přeci jen jsem doufal v trochu nápaditější pasti a chaotičtější záběry z vraždění v ulicích. Nicméně, postupně sestavená skupina klaďasů je charismatická v čele se sexy mexičankou a wannabe cowboyem a v průběhu několikrát dokazuje svoji schopnost v boji. Nad jejich plot armorem však místy zůstává rozum stát a z toho důvodu také považuji za nejslabší část závěrečnou scénu v poušti, kdy bez větších problémů a dostatku nábojů přemůžou přesilu nájezdníků v čele s velitelem alfou a z celého jeho squadu udělají naprosté pitomce. O to zvláštnější to činí fakt, že tito bojovníci před chvílí zlikvidovali armádní složky v celém městě a donutili je k ústupu a následně jim hrstka civilistů takhle zatopí.  Finále mi tedy pokazilo dojem natolik, že jsem byl nucen strhnout celou hvězdu. 59% ()

JASON_X odpad!

všechny recenze uživatele

Další pokračování téhle očistně retardované série vypráví o tom, kterak spojené síly LNA (Latinsko-Negerské Aliance), duchovně vedené moudrostí a vojensky posílené luky a šípy nativních Američanů (tedy rudochů) a podporované několika bílými pravdoláskaři, parádně zatočí se zdivočelou vraždící chátrou, sestávající z bílých rasistů, voličů Trumpa, zastánců hraničních zdí a konspiračních teorií, a jistě i odpůrců roušek a očkování. Pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí, Indián se objal s Mexičanem (Gokhlayeh Geronimo aby se v hrobě obracel) a já, poté co jsem se vyzvracel z podoby, zaslouženě solím plný počet, rozhodnut udělovat ho propříště podobně tendenčním, současným úchylným společenským trendům poplatným svinstvům, už automaticky. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, co z venkovské variace Očisty, jež se trochu vymkla z ruky, nakonec vypadne. Překvapivě fajnový díl! Neporazil sice Anarchii, ale s přehledem celý zbytek série, který se podle mě táhl v těžkém průměru. Co zde téma trochu oživilo? Kromě venkovského prostředí i subtéma jisté apokalypsy USA, protože se pár jedinců rozhodlo, že jim jedna noc na vyřádění nestačí a je třeba čistit 24/7. Partička hrdinů byla charismatická, mísily se zde opět dvě znepřátelené kultury (Mexičani vs. bílí Američani) a moralisticky si k sobě díky vzájemné podpoře samozřejmě našly cestu. Téma tedy vyeskalované do celostátní velikosti a nějak si teď nedokážu představit, jak tohle může pokračovat tak, aby případné další díly zase nepadly do průměru. Tento díl s podtitulem "Navždy" se podle mě ovšem docela povedl, ukázal opět očistu ve své celé kráse a jako bonus ji natáhl i za hranice původního trvání! ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Náklady na výrobu byly přibližně 18 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 44,5 milionu dolarů, celosvětové pak 77 mil. (NIRO)

Související novinky

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

28.06.2021

Vin Diesel a jeho gang dorazili do amerických kin zhruba měsíc po čínské premiéře, a nutno říct, že tak učinili s velkou parádou. Okamžitě totiž stanovili nový pandemický rekord, kdy za první víkend… (více)

Reklama

Reklama