Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když Adela (Ana de la Reguera) s manželem úspěšně ilegálně pronikli z Mexika do Ameriky, mysleli si, že mají vyhráno. Oba si našli práci a začali vést poklidný život. Ten i jim každoročně narušuje Očista, morbidní tradice, která vždy na dvanáct hodin promění Spojené státy v peklo plné bezpráví. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. I tuhle „nepříjemnost“ ale Adela dokázala vyřešit tím, že se s mužem vždy ukrývají ve spřátelené komunitě, která ví, jak se proti případným útočníkům bránit. Ve chvíli, kdy se rozezní spásné sirény, informující o ukončení Očisty, veškeré drama rázem končí, posbírají se ranění a mrtví, opraví se škody a jede se dál. Pokud se ovšem někdo nerozhodne v řádění pokračovat bez ohledu na následky. A když takový nápad dostane víc lidí najednou, je krvavá lázeň, ve které válčí všichni proti všem, nezastavitelná. Kdo chce přežít, musí mít buď ostřeji nabito, nebo využít krátké okno, během kterého nechává dobrotivá mexická vláda otevřené hranice americkým uprchlíkům. Život je prostě plný paradoxů. Adela by mohla vyprávět. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (169)

kingik 

všechny recenze uživatele

Každoroční krvavý svátek dospěl do svého pátého dějství. Napříč Texasem se fanaticky rozléhá oslavný pokřik "Očista navždy" a v centru vyhlazování přistěhovalců se ocitá rančer se svojí rodinou, který uniká před běsněním rasistických maniaků. Kdyby nebyl zbohatlík, co na svém ranči zaměstnává imigranty, mohl přestát vládou stanovených 12 hodin tolerance zločinů všeho druhu relativně v klidu. Takhle musí nedobrovolně se svými nejbližšími absolvovat bonus v podobě násilných střetů s rasistickými a xenofobními přívrženci za bílého dne, který po ukončení tradiční Očisty bezprostředně následuje. Tušíte správně, pětka přichází s inovací, kdy násilí s naplněním sedmé hodiny ranní nekončí, právě naopak - má být (z filmu) tím nejvýživnějším. Otec námětu James DeMonaco už před pár lety režijní veslo předal svým kolegům, spokojil se s prací scenáristy, ten poslední, Everardo Gout, se věnuje převážně tv tvorbě a nikterak mu není blízký černý humor, takže tenhle kousek nemá až tak televizní proporce, ovšem černého humoru a morbidity by trochu víc bylo zapotřebí k celkovému oživení stagnujícího napětí, a to se nedostavilo. Méně jásat také budou ti, co v ulicích rádi spatřili pestrou čeládku násilnických typů a krev prýštila z každé odřeniny. Sekvencím, v nichž jsou vidět krutosti na různé způsoby, je věnován jen malý časový úsek, načež je krvavé řádění kamerou zabíráno z úctyhodné vzdálenosti(???). A pak teprve dojde k přepadení ranče, následuje úprk napadených jedinců a po cestě dojde k různým střetům s lidmi, se kterými byste se nechtěli potkat. Průběh je ok, má to tempo, krve mělo být povícero. V popředí se objevují známé herecké tváře, jako Josh Lucas, méně sympatický a je naznačena možná inklinace k rasismu (zcela nevyužitý zajímavý charakterní rys), a Ana de la Reguera, jako vždy mile sympatická a prcatelná samice. Will Patton se coby šéf ranče zdrží jen chvíli. A pochopitelně nejsme ušetřeni politického blábolení v médiích, které je tentokrát mimořádně otravné. Očista už patrně nenabídne víc, je znát určitá opotřebovanost nosného tématu. A pokud se ještě jednou chcete účastnit honu fanatických šílenců na ctihodné občany-přistěhovalce, tenhle díl přináší solidní dávku (nenávistné) tenze. 8/10 ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Možná zatím nejlepší ze série. Nejen Josh Lucas a Will Patton, ale i vyšší production values z filmu dělají docela nabušené dobrodružství. Samozřejmě temné a násilné dobrodružství, které se z idylkového prostředí texaského ranče divoce prostřílí až do takřka postapo prostředí jako od Snakea Plisskena. Ambicióznější jsou zde jak akční scény (dvě z nich jakoby pomrkávali na slavné jednozáběrovky z Children of Men), tak tematické léčení ran z trumpovské anti-mexikánské éry. Scenáristicky sympaticky a aktuálně vytěžujíc politicky pozoruhodný námět celé této série. Silné 3*. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Prekvapenie. "The Forever Purge" je pre mňa skutočne obrovské prekvapenie. Konečne sa James DeMonaco (po štyroch filmoch) rozhodol s týmto konceptom priniesť niečo nové. A myslím si, že v rámci toho, čo sa v USA počas posledných rokoch udialo aj celkom aktuálne. Je super vidieť, že NFFA sú likvidovaní svojim vlastným výtvorom a v podstate si pod sebou podpílili konár. V jadre sa nedá povedať, že by tento film ponúkal vizuálne niečo iné, než predchádzajúce filmy, no minimálne do toho vložil otázku, ktorú sme si asi viacerí dávali. To skutočne po siréne všetci prestanú a sme v pohode? A nenašiel by sa nikto, kto by chcel porušovať pravidlá? Že to všetko funguje? V jadre je všade vidieť ako (a nielen v Amerike) stúpa napätie. Spoločnosť sa vysoko polarizuje. Nadávame si všetkého možného. Fašistov, slniečkarov, buzerantov a podobne. A nakoniec to celé vybuchne ako obrovská sopka. Čo na filme trošku nechápem sú pre mňa dve veci. Že tu máme týpka, ktorý vníma streľbu ako úžasnú nebeskú hudbu. Toto pôsobí už trošku komicky. Celá tá scénka v policajnom voze s tým týpkom s vytetovaným hákovým krížom na tvári a tou sfetovanou magorkou je divná. A rovnako nerozumiem jednému. "Očistci" chcú "očistiť" Ameriku od imigrantov a "teroristov", no keď im iná vláda umožní ísť domov a rozhodnú sa utiecť do bezpečia a preč z "ich krajiny" tak rýchlo ich ešte ideme zabiť, aby nestihli utiect. Prečo? Keď utečú do Mexika alebo Kanady, nie sú z "vašej krajiny" preč rovnako? Ale celkovo toto je popkornový akčňak, ktorý miestami úplne nerieši logiku. Ale prvýkrát som mal pocit, že do tohto sveta aj niečo priniesli. Kým predošlé filmy ma nebavili a dokopy neurobili so svojim konceptom nič prevratné a viac-menej recyklovali čo sme videli minule, tak tentokrát to tvorcovia trošku upravili a vďaka tomu máme zaujímavejší film, než som si myslel, že bude. Takže prekvapivo som našiel prvý film z tejto série, ktorý ma fakt bavil. Hodnotenie: B ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

!! VIVA MEXICO !! Po otřesný, černošský, odpadní čtyrce, jsem ani nedoufal, že by se tahle série mohla opět přiblížit k vrcholu - druhý díl pětihvězda a stále nejlepší. Jsem rád, že to po černochovi převzal mexikánec, který nedělal takový rozdíly a nevznikl z toho natolik protibělošský, rasistický, amatérský díl, jako byla právě čtyrka. Jsem mile překvapený, z tohoto asi posledního dílu, ale za případnou šestku se zlobit nebudu, pokud to dostane na starost, někdo schopný. Škoda jen toho závěru - útěk do Mexika, kde už to ztrácelo dech i skvělou atmosféru z první poloviny, která byla vyborná, ale i přes to, slušná podívaná a druhý nejlepší díl. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia prekvapili nielen novým prostredím (mexické pohraničie) a čerstvými ingredienciami (Indiáni), ale tiež inováciou zápletky („po Očiste“). Výprava je super (hlavne ranč), obete sympatické a záporáci šťavnatí (aj keď v tejto sérii sa často z obete stáva predátor a naopak). Opäť nechýbajú drsné, nekompromisné akčné sekvencie a fajn kasting (Will Patton, Zahn McClarnon). ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Náklady na výrobu byly přibližně 18 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 44,5 milionu dolarů, celosvětové pak 77 mil. (NIRO)

Související novinky

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

28.06.2021

Vin Diesel a jeho gang dorazili do amerických kin zhruba měsíc po čínské premiéře, a nutno říct, že tak učinili s velkou parádou. Okamžitě totiž stanovili nový pandemický rekord, kdy za první víkend… (více)

Reklama

Reklama