Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záhada, skládanka, vzrušující pocit nejistoty a tápání, labyrint klamných stop, stejně jako hold americkému černému filmu a detektivnímu příběhu natočenému v stylu retro. To všechno nabízí slavný americký film, jehož děj se odehrává v Los Angeles v roce 1937. Soukromý detektiv Gittes, vyšetřující obvykle manželské nevěry, se ujímá komplikovaného případu, který slibuje cosi nezvyklého – a také se postupně mění v případ vraždy. Gittes jde za rozřešením velmi tvrdohlavě, přes varování slovní i fyzická... Detektivní thriller byl natočen v roce 1974 a dodnes představuje mimořádnou ukázku perfektního filmového řemesla, na níž se podílejí všechny složky: od scénáře Roberta Townea (který byl oceněný Oscarem) přes kameru Johna A. Alonsea a herecké výkony Jacka Nicholsona, Faye Dunawayové a Johna Hustona, až po strhující režii Romana Polanského (Nůž ve vodě, Hnus, Ples upírů, Tess, Rosemary má děťátko, Pianista). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (634)

tron 

všechny recenze uživatele

„Zabudni na to. Je to Čínska štvrť.“ Ku cti tvorcov slúži, že hoci som v Čínskej štvrti nikdy nebol, v drsnom konci som aspoň trocha chápal Jacka Nicholsona v ďalšom z jeho povestných „veľkých“ výkonov a jeho „stratu“, ktorú zahral bez slova. K tomu režisérovo cameo v nezabudnuteľnej scéne s nosom (fakt nechcem vedieť, ako to urobili) a od prvých minút silná, dusným džezom podfarbená atmosféra (ktorá sa ale ku koncu stráca). A tiež je fajn vidieť „Rockyho švagra“ vo filme, ktorý sa nevolá ROCKY. Ale dosť ma to nudilo/minulo, čo ma prekvapilo, lebo staré Polańského filmy mám rád (od SLEPEJ ULIČKY cez HNUS po samozrejme totálne bomby ako ROSEMARY MÁ DIEŤATKO). O 7 rokov starší noir Lawrencea Kasdana ŽIAR TELA ma bavil oveľa viac. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

8 / 10 S trochou nadsázky by sa dalo povedať, že ak zoberiete najlepší diel Columba, natiahnete ho na dve hodiny a vymeníte hlavného hrdinu a prostredie, v ktorom sa dej odohráva, dostanete Čínsku štvrť - viem, že to možno znie ako urážka a podcenenie nesporných kvalít tohto filmu, ale ak sa nad tým dlhšie zamyslíte, pochopíte, že nie som až tak ďaleko od pravdy. Aby sme sa rozumeli, toto Polanskeho dielo rozhodne nie je nejaký radový detektívny nepodarok, to božechráň, je to len sakramensky dobre natočená (to si tri krát podčiarknite) noir vecička s neprekonateľným Nicholsonom v hlavnej úlohe. Avšak nalejme si čistého vína, keby hral Gittisa niekto iný, menej charizmatický a talentovaný, stala by sa Čínska štvrť tým, čím je dnes? Kultom? Pochybujem. No dosť bolo rečí, zájdite do najbližšieho obchodu s DVD-čkami, do miestnej videopožičovne, alebo najlepšie do kina s koženými kreslami a obsluhou hore bez a pozrite si to sami - určite neoľutujete. A hlavne si doneste poriadnu zásobu pitnej vody, pretože tej je v L.A. tridsiatych rokov sakra málo. Ale to je už iný príbeh... ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Roman Polanski umí vytvořit prvotřídní atmosféru dusného tajemna. Pokud k tomu přičtete i výborný scénář, bezchybné herecké výkony (Jack Nicholson snad nikdy nezklame!), podmanivé prostředí a oslnivou hudbu, dostanete jeden z nejlepších filmů v historii kinematografie. S tíživým, ale bezchybným závěrem. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jack Nicholson je úžasný herec, v různých rolích opravdu působí jako odlišný člověk, dokáže své charizma přizpůsobit dané postavě a tak není divu, že i zde, jeho detektivní já vyvolává tu správnou detektivní, noir atmosféru. Má styl i šarm, ale přesto je to obyčejný člověk, který když do nečeho strká nos až příliš, má co dělat, aby o něj nepřišel a to doslova. Scénář je také výborný, divák postupně s hlavní postavou odhaluje, ze za zprvu nevinnou špehovačkou se skrývá mnohem větší a komplikovanější tajemství. A závěr? Ten vážně dokáže opařit... I když se jedná o výborný film, jako obvykle u Polanského, necítím tu potřebnou touhu udělit filmu plné hodnocení. Nemohu jednoznačně říct, že to chtělo více akce, méně rozvleklé záběry, či dynamičtější střih (i když?), protože tak jak to je, to působí "správně"... Ale já prostě nevím, Polanski, Polanski, holt my dva nějak nejsme stoprocentně kompatibilní. 8/10 ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Do Chinatownu jsem vkládal poslední naděje, že si umím vybrat ještě film, který mně nadchne, okouzlí a učaruje. Po několika zklamáních jsem si spravil chuť jako kdybych opustil nádražácké bistro a zamířil přímo do Sacheru! Po dobu celé projekce jsem byl přesvědčen, že zůstanu u čtyř hvězdiček, ale po zvážení toho, že na stupnci jedna až deset jsem stále u vrcholu - ať u brilantní režie Romana Polanského, hereckých výkonů Nicholsona a sexy Dunaway, scénáře nebo perfektní hudby, která jen a jen umocňuje skvostný a nezapomenutelný zážitek z neonoir kriminálky - musím dát plný počet, velký jak samo Los Angeles! ()

Galerie (150)

Zajímavosti (47)

  • Noah Cross (John Huston) byl zařazen Americkou filmovou institucí v žebříčku nejzápornějších postav amerického filmu na 16. příčku. (TheDude)
  • Samotné natáčení se zvrhlo v nekonečnou sérii vzteklých výbuchů. Roman Polanski předváděl ďábelské puntičkářství a sám se do role Jakea Gittese projektoval natolik, že se členové štábu záhy mezi sebou začali sázet, kdy režisér začne nutit Jacka Nicholsona mluvit s polským přízvukem. (Siriuss)
  • C.O. Erickson, výkonný producent filmu, si zahrál bankéře v holičství, který se začne hádat s Jakem (Jack Nicholson). (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

17.02.2022

Chystaný komiksový snímek The Batman režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic) s Robertem Pattinsonem (Maják) a Zoe Kravitz (Sedmilhářky) v hlavních rolích se na internetu v posledních týdnech… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

19.11.2019

Kdybyste to ještě náhodou nevěděli, Hollywoodu už dávno není nic svaté. Pokračování Jumanji? Jasně. Reboot Sám doma? Proč ne! Nejnovější oznámení tak vlastně nemá koho překvapit. David Fincher a… (více)

Reklama

Reklama