Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ani studium vysoké školy nechrání před pokušením - mladistvý hrdina přestane rozlišovat hranici zákona, ale kupodivu mu ani vzdělání nepomůže, aby včas odhalil podvod na něm spáchaný. Student vysoké školy ekonomické Michal Najman si přivydělává jako deratizátor. Poté, co je obviněn z vyhubení drahých nutrií, podepisuje dluhopis na značnou částku. Důvěřivé se upíše ke splácení vysoké dlužné částky, aniž si ověří její opodstatněnost. Peníze nemá a rozhodne se je získat vekslováním a později i krádežemi. A tak se zpočátku bezúhonný mladík propadá stále hlouběji a hlouběji... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

navision00 

všechny recenze uživatele

Tvůrci natočením tohoto filmu naprosto poplivali jeho knižní předlohu, která je dokonalá. Hlavní hrdina tam působil jako vcelku frajer, ale ve filmu je to jeliman non plus ultras!!V dnešní době mě navíc irituje to oblečení. Chápu, že se to nosilo ale proč má Zounar se svým velkým pozadím upnutý džíny chápu už míň :-)). Nehledě na to tam v jednom kuse souloží- Nicméně abych jen nehanila, pana Dlaska i Lájoše jsem si přesně tak představovala!! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu mě překvapilo celkově nízké hodnocení. Nemyslím si, že to byl zase tak špatný film. Spíše lehce podprůměrný. Ostatně Zounar nebo Labuda hráli dobře. To Lucie Benešová byla zajímavá jen tím svlíkáním. Hlavní hrdina je na můj vkus hodně naivní, na druhé straně snímek ukazuje, jak to kdysi fungovalo a bohužel, v trochu obměněné situaci to funguje dodnes. Trochu nechápu ten otevřený konec, který vlastně nic neukončuje. Jako by skončila epizoda seriálu. Ano, četl jsem, že mělo být pokračování, ale přece jen bych čekal trochu konečnější závěr. Samotný scénář ani hudba přitom nejsou špatné. Jen je trochu nudnější děj a pořád se s hlavní postavou motáme v kruhu, kdy se opakují neustále tytéž prohry, jen v jiném oboru. Takže zopakuji to, co jsem napsal na začátku. Není to vyložený průšvih, ale lehce podprůměrák určitě. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

První díl Frýbortovy volné vekslácké trilogie vyšel v roce 1988, tedy v době, kdy bylo jeho téma ještě aktuální, byť už dávno propíchnuté Johnem a Olmerem v BONY A KLID. Já se k ní dostal o deset let později na brigádě v knihovně a co se matně pamatuju, šlo o odpočinkové akční čtivo o vekslu, podvodech, vydírání, vloupačkách, skořápkách a jiných ryze českých i globálních formách gaunerství. I film, který mě k literární předloze přivedl, se mi tenkrát docela líbil. S odstupem času a i díky srovnání s nedávno opět zhlédnutými BONY A KLID (na které si hrdina zajde ve filmu do kina) musím říct, že VEKSLÁK je hodně zoufalý počin. Producent Rudolf Mos (SLUNCE, SENO, EROTIKA či obě PLAYGIRLS) a celovečerně debutující režisér Jan Prokop spíš než natočili tak levně (10 milionů korun) spíchli podle Prokopova a Frýbortova krajně naivního scénáře lacině a šedivě vypadající rádoby atraktivní komerčák, který by si hrozně přál být druhými BONY A KLID (obzvlášť zřetelné je to v počtu sexuálních scén), ale chybí mu aktuálnost, přesah a styl a Zounarův herecký výkon je otřesný. Pro zajímavost - tvůrci chtěli zfilmovat i další dva díly, ale z finančních důvodů od toho upustili. VEKSLÁK byl první český film, který v Cinemě obdržel nula procent (od Fuky). ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Čím déle od vzniku tohoto filmu, tím více se na něj dá alespoň s přimhouřenýma očima koukat. Martin Zounar sice nebyl nejvhodnějším adeptem na hlavní roli, nicméně obsazení dalších úloh je uspokojivé, a to nejen díky vnadám Lucie Benešové. Stanislav Tříska i Marián Labuda potěší, blbost hlavního hrdiny už dnes neurazí, na rozdíl od hloupého závěru filmu. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

NOVA CINEMA - Tak jsem zkompletoval všechny české filmy o vekslácích. Po dnešním Bony a klid 2 jsem si rozhodně spravil chuť, protože Bony 2 byla jedna velká hrůza. Vekslák se Zounarem sice neoplývá skvělými hereckými výkony, zejména Martin se hodí spíše do dabingu nebo televizních pořadů, avšak výkonem rozhodně předčil všechny postavy z nového Bonyho. Vekslák má také solidní příběh, dle mého dobré vykreslení samotného vekslu a také pár známých hereckých tváří. Já byl v podstatě spokojený a do budoucna ho určitě nezatracuji, byť počet udělených hvězdiček se rovná průměru. Také mi přijde aktuálních 26% a 260. místo mezi nejhoršími filmy dost kruté a nespravedlivé. 66% ()

Galerie (4)

Zajímavosti (9)

  • Tvůrci připravovali volné pokračování, ale z finančních důvodů z něj sešlo. (hippyman)
  • Film se odehrává ve druhé polovině 80. let, ale ve výčepu hospody, kde hospodský (Ladislav Potměšil) čepuje pivo, je na zdi plakát týmu AC Sparty Praha z roku 1993. (Mr.Hudson)

Reklama

Reklama