Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dr. Peyton Westlake (Liam Neeson - Schindlerův seznam, Rob Roy) je před realizací velkého objevu syntetické kůže, když gang vedený sadistickým Robertem G. Durantem (Larry Drake) zničí jeho laboratoř. Popálený Westlake se s přítelkyní Julií rozhodne přestavět zničenou laboratoř a obnovit spálené poznatky. Stojí však před vážným rozhodnutím. Má začít nový život s Julií a nebo se má jako Darkman - muž s novou identitou - mstít a bojovat za spravedlnost? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

Kass 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem temný comics s hororovými prvky a dostalo se mi oddechové zábavy překypující nadsázkou. Až zas tak moc to ale naštěstí nevadí, protože v "Darkmanovi" je z každé scény zřetelně cítit jak se u něho tvůrci během natáčení bavili a užívali si ho. Film je prokládán sérií úmyslně laciných triků a legračních gagů, které dávají jasně na zřetel, že se příběh nechce brát vážně, ale s komickým nadhledem. Největší pozornost na sebe strhává Raimiho režijní hyperkinetický vizuální styl, vyznačující se zběsilým střihem a šílenými nájezdy kamery z těch nejneuvěřitelnějších úhlů. Překvapivé je obsazení charakterní herečky F.McDormand do role hrdinovi přítelkyně, ve výsledku se ovšem jedná o velmi osvěžující protipól k v žánru tradičním dlouhonohým modelkám. V roli titulního znetvořeného vědce se představí L.Neeson, jenž je jako Darkman poněkud toporným, ale v celku sympatickým klaďasem. Přece jenom ale zamrzí, že se Raimimu nepodařilo přes odpor studia do hl. role prosadit svého dvorního herce B.Campbella. Nakonec si ho do posledního záběru propašoval, a i z jediného upřeného pohledu charizmatického Bruce lze vytušit, jaký nesmiřitelný mstitel nám byl odepřen. :-( ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dnešní přepapaní fanoušci musí žasnout jak vypadal takový komiks v roce 1990. Darkman má smůlu v tom, že toho moc nějak zajímavého nenabízí. Příběh o pomstě jsem viděl zhruba 100x v minulosti a často mnohem lépe. Sam Raimi natočil pravděpodobně svůj nejslabší film, kde do hlavní role Liam Neeson ani moc nesedí. Závěrečné cameo je zajímavější než celý film. 50% ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

Darkmanem si u mě Raimi spravil reputaci. Jedná se totiž o velice slušný akční snímek. Hlavním hrdinou je vědec Peyton Westlake, který po menší lázni v kyselině přijde o obličej. Čirou náhodou Peyton před nehodou pracoval na výzkumu syntetické kůže pro oběti popálenin a touto metodou si může vytvořit masku svých nepřátel. Navíc poté prošel léčbou, která u něj způsobila prudké záchvaty vzteku. Musím říct, že tento příběh mě velice chytil a s napětím jsem očekával každý Darkmanův krok. Liam Neeson se mi velice líbil a zhostil se své role velice dobře. Jeho make-up byl také velice kvalitní, to se dá říci i o efektech, kameře a režii. Raimi zde použil několik prvků, které později zužitkoval ve Spider manovi. Prolínačky při vytváření kůže se velice podobají navrhování Parkerova kostýmu a třeba ještě scéna, kdy Darkman nahání prvního záporáka, se podobá pronásledování strýčkova vraha ze slavnějšího Raimiho komiksu. Film obsahuje velké množství kvalitních scén, mezi ty nejzdařilejší patří Peytonovy záchvaty vzteku. K tomu všemu přibalil Elfman skvělou hudbu. Možná jen jediným mínusem je, že takovýto námět by si zasloužil burtonovštější kulisy. Rozhodně se jedná o jednu z nejlepších komiksových adaptací. ()

choze 

všechny recenze uživatele

SMRTELNÉ ZLO se potkává se SPIDER-MANEM a Raimi předvádí svůj nevšední cit pro komiksovou poetiku. DARKMAN je krásně komiksově groteskní a naivní (ale ne infantilní) a drsný zároveň - ze scén Neesenova zmlácení a vyhození do povětří v laboratoři nebo jeho "tančící příšery" mi dodnes není příjemně po těle. Motorem příběhu je zoufalá snaha tragické ústřední postavy (které z ní občas hrábne a dělá nepěkné věci, třeba láme prsty nevinným lidem) dokončit svůj výzkum a vrátit se k předchozímu životu, v čemž jí držíme palce (byť by to znamenalo konec superhrdiny), ale která je samozřejmě odsouzena k nezdaru a redukována na pomstu. Plusy jsou Raimiho nadšená vynalezává filmařina a herci (Neeson je vědec k sežrání a Drake jako charizmatický bezcitný sadista dokonalý), určitý mínus lze spatřovat v nedostatku akce, která je soustředěna do efektního pyrotechnického finále. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

V komiksovom žánri a s ohľadom na rok vzniku asi priemerný, medzi ostatnými filmami podpriemerný (a samozrejme) predvídateľný počin, ktorý je však občas celkom zábavný vďaka vtipnému parodovaniu samého seba. Keď po poriadnej prestrelke Darkman vyhlási: "Jo, teď ste mě nasrali", nemôžete sa neusmiať. Sam Raimi jednoducho vie, ako na filme zanechať svoju pečať - vrátane kameí bráška Teda a kamoša Brucea Campbella (a vraj má v každom filme niekde zašitý svoj obľúbený žltý Oldsmobile, ale ten som si nevšimla). Sam Raimi je proste číslo a to je fajn. Aj keď niekedy len za 3*. Jedna dobrá hláška na záver: "Nedokážeš žít s pocitem, že jsi vrah!" - "Musím žít s hodně věcma." ()

Galerie (95)

Zajímavosti (17)

  • Po dokončení filmu sa istý čas rozprávalo o rovnomennom seriáli, ten však nebol nikdy zrealizovaný. (beso74)
  • Zbrane, ktoré používali gangstri boli samopal G3, pištoľ Desert Eagle, guľomet FN minimi a upravený granátomet MM1. (N0X.)
  • Muž se zlatou zbraní je bratr režiséra Sama Raimiho Ted. (Lorge)

Související novinky

Vrátí se Sam Raimi k dalšímu superhrdinovi?

Vrátí se Sam Raimi k dalšímu superhrdinovi?

07.05.2022

Režisér Sam Raimi (Lesní duch, Spider-Man) poslal čerstvě do kin novou marvelovku Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, která má nakročeno k tomu stát se dalším velkým hitem pro studio. Úspěch je… (více)

Reklama

Reklama