Reklama

Reklama

Rob Roy

Trailer

Obsahy(1)

Chtěl žít obyčejný, klidný život. Když však zpochybnili jeho čest, začal se bránit... Na skotské Vysočině nebyl ještě nikdy život tak těžký jako teď, v roce 1713. V Angličany porobené zemi vládne hlad a nemoci, odvěká soudržnost rodinných klanů přichází vniveč. Lidé utíkají „za lepším" do Ameriky, z mnoha těch, kteří zůstávají, dělá bída zloděje. Robert Roy MacGregor, pán kousku půdy, dvou set duší a stáda dobytka, to všechno vidí a je odhodlán zachránit alespoň své malé společenství. A ví, jak to udělá. Ne, nechce se stát zbojníkem. I když sní o svobodě své země, ctí panující právo a řád a nehodlá se proti nim bouřit. Jeho plán je prostý a uskutečnitelný. Tedy byl by uskutečnitelný, kdyby se mu do cesty nepostavily hyeny v lidské podobě. Hyeny, které mu berou nejen majetek, ale i čest. A muži, který netoužil po ničem jiném, než žít klidný, obyčejný život se svou rodinou a svým klanem, nezbývá nic jiného, než se bránit... Film, inspirovaný historickým románem sira Waltera Scotta, vypráví o proslulé postavě skotských legend, odbojném šlechtici Robertu Royovi Mac Gregorovi (1671–1734), který se ve své zemi stal vzorem cti a smyslu pro spravedlnost. Režisér Michael Caton-Jones i scenárista Alan Sharp, původem Skoti, nechtěli kopírovat typické hollywoodské historické podívané – jejich snímek vyniká péčí o věrohodnost barvitých detailů, o jemné odstíny atmosféry a o dobře napsané, vícerozměrné charaktery. Důležitou roli v něm hraje i krásná skotská krajina (kamera Karl Walter Lindenlaub). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

genetique 

všechny recenze uživatele

Niektoré filmy by jednoducho nemali vznikať v tom istom roku. 'Braveheart' si vlastne lepšiu pozíciu udržieva len vďaka väčšej monumentálnosti a lepším záverom. Inak 'Rob Roy' je viac zameraný na ľudskejšiu stránku danej situácie, ktorú zvládali herci a scenár na perfektnú. Ja som prakticky nenašiel nudné mieto. Romantika, krásna hudba, česť a Tim Roth. Ukážkový záporák. 85%. ()

Bat55 

všechny recenze uživatele

Historický film bez žiadnej poriadnej bitky! Mne to ale nevadí, film má nádhernú kameru a aj príroda, no tá je beatiful. Liam Neeson je tradične parádny, ten herec proste dokáže zahrať všetko. Veľmi sa mi v tomto filme páčil aj Tim Roth, taký parádny herec a záverečná scéna s ním, kde ho Rob Roy zabije,bola pre mňa v detstve veľmi silná a zostala mi v pamäti až dodnes. Po opätovnom zhliadnutí musím konštatovať,že aj dnes je film dosť dobrý.Je to ľahko nadpriemerný historický film,ktorý neponúka nijak extra zvlášť veľkú výpravu (a bitiek je fakt minimum), no namiesto toho nám ponúka veľké herecké výkony na čele s Neesonem a Langeovou a skvelým Rothom, ponúka nam taktiež nádhernú škótsku krajinu a super príbeh. /70%/ So Statočným Srdcom (Braveheart-Mel Gibson) to má dosť spoločné, ale Braveheart je u mňa KING v historických veľkofilmoch a bez urážky, ale toto mu nesiaha ani po päty. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Při epizodách skotské historie na americký způsob bývají karty rozdány jasně. Na jedné straně hrdinní heterosexuální horalé, na druhé angličtí aristokratičtí gayové jakožto proradní padouši, co loupí a znásilňují zásadně zezadu a vy pak prostě musíte fandit tomu, kdo jedná ve jménu cti a naopak přát krutou smrt těm, co nosí paruky a na tváři mají víc líčidla než Kloboučník z Alenky v říši divů.. Krystalicky čistá zápletka dobra a zla, kouzelný Burwellův ústřední motiv, gaelské lidové písně, scenérie vysočin, luxusní šermířský showdown, decentně přehrávající Roth, který si přímo říká o šaršoun mezi půlky a chlapácký highlander Neeson v roli čestného psance. Tímto se pro mě Robert Roy MacGregor dostává na třetí místo žebříčku nejvýznamnějších Skotů hned za Williama Wallace a školníka Willyho.. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Podle mě jde o výborný historický snímek s velmi dobrým Neesonem (asi jeho nejlepší role), ale hlavně fantastickým Timem Rothem. Jeho podání úlisného zmetka a zákeřáka Cunninghama je natolik precizní, že by jej člověk takřka začal nenávidět, přestože jde jinak o sympatického chlapíka. Dějově to může malilinkato připomínat Statečné srdce, ale liší se hlavně dobou děje a národním významem hlavní postavy. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

A pak, že nejde natočit výborný historický film bez rozsáhlých bitevních scén a potoků krve.. Teda nic proti tomu, já sám se také vždycky s chutí podívám na Statečné srdce nebo Gladiátora. Podobné snímky dokonce patří k mým nejoblíbenějším, ale Rob Roy nám ukázal, že to jde udělat i jinak a nabízí nám autentický příběh skotského hrdiny s velkým důrazem na herecké výkony. Záporáci Tim Roth i Brian Cox jsou dokonale odporní parchanti (hlavně Roth mě opravdu hodně překvapil) a Liam Neeson si tu také zahrál jednu ze svých lepších rolí. K absolutní dokonalosti by to potřebovalo snad jen působivější hudbu, ale stejně, za mě tak 4 a půl hvězdičky.. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Pred znásilnením Mary (Jessica Lange) Archibald Cunningham (Tim Roth) zmetie zo stola v ich dome všetky veci, no v nasledujúcom zábere sa na ňom ešte kotúľa pohár. (Lukoh)
  • Postava Archibalda Cunninghama (Tim Rotha) byla Americkým filmovým institutem nominována jako jeden z největších záporáků v seznamu "100 hrdinů a záporáků". (..Lucas..)
  • Poslední do kin uvedený film Andrew Keira. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama