Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Opona - Poirotův poslední případ (S13E05)

(epizoda)
TV spot

Všechno krásné jednou končí. Kapitán Hastings se po dlouhých letech vrací na zámek Styles, kde před lety s Poirotem vyřešili svůj první společný případ. Nyní se opět jedná o vraždu, vlastně o několik vražd, páchaných tak rafinovaně a skrytě, že sám velký detektiv v jednu chvíli říká, že se s tak obratným zločincem dosud nesetkal. Hastings, kromě upřímné snahy pomoci svému churavějícímu příteli v nesnadném pátrání, musí také řešit komplikovaný vztah k dceři Judith, která na zámku rovněž pobývá. A přestože Hercula Poirota trápí rychle se zhoršující zdravotní stav, jeho malé šedé buňky jsou stále dostatečně čilé a bystré, aby dokázal i svého posledního vraha přivést k zaslouženému trestu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

Bube1 

všechny recenze uživatele

Tohle byla naprostá bomba!!! S klidným svědomím mohu prohlásit, že poslední Poirotův případ byl zároveň jeho nejlepší. Mělo to skvělou atmosféru a závěr musí každému utkvět v hlavě jako hodně silný zážitek. Vždycky jsem se bál, zda tento detektiv dostane adekvátní zakončení své kariéry a ono se tak opravdu stalo. Klobouk dolů MacDonaldová. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dôstojný záver pre mnoho rokov Poirotových detektívok. Podobne ako celá posledná séria je príbeh veľmi pomalý a nejasný, špirála sa roztočí až rozlúčkovým listom. Prichádza smršť nečakaných rozuzlení, ktorá preberie aj v neskorej nočnej hodine a zaručí, že druhé pozretie bude nevyhnutné. –––– Hastings. – Á, Poirotova věrná levá ruka, že? –––– Ujišťuji vás, mon ami, že až spatříte světlo, budete si přát zůstat v temnotě. –––– Nedokázal jsem se přimět k výkonu tak asymetrickému. ()

Reklama

Merkin odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nehněvejte se, mon ami. Hercula miluji a televizní zpracování sleduji pokaždé se zatajeným dechem, byť znám mnohé díly zpaměti, ale nemohu se ubránit zklamání. Příběh, který zakončuje dlouholetou kariéru bravurního detektiva, bezúhonného pána, jenž všechny své šedé buňky plně a vždy využíval k odhalování a potlačení zločinu, se zaobírá tím, jak ten samý muž předstíraje nemohoucnost bez výčitek vraždí. Román vyšel až v polovině sedmdesátých let, ale Christie jej sepsala už v letech čtyřicátých, zhruba v polovině své literární dráhy. Možná měla tehdy o ještě neúplně vykreslené postavě jistou představu, jíž chtěla být věrná i v době, kdy se Poirot stal doslova ikonou spravedlnosti. Podle mě udělala chybu, stejně jako třeba RobinTedovsky posedlí tvůrci How I met your mother (jakkoliv "kvalitativně" se série srovnávat nedají). Proto se omlouvám všem zarytým fanoušků, kteří schvalují každý krok svého oblíbence. Není otázkou, co bychom učinili my, otázkou je, co by neměl udělat jediný hrdina, jenž může násilí odkrývat, odsuzovat či mu dokonce zabránit. Takhle si najednou z celé ságy vezmu to, že mstít se je zkrátka lidské a oko za oko je prostě jediný způsob, jak na to. To znám ze života, fikce by snad mohla dát naději a trochu poučit:) ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dechberoucí, smutný, šokující, poslední případ Hercula Poirota. Zůstaneš v mém srdci na vždy. Pro fanoušky H. P. Sice vám lecos docvakne, ale pak přijde ten šok, když zjistíte, že jde vlastně o něco jiného, sbíráte jen střípky, že je to komplikovanější, jako Poirot od A.CH. a dílo od této výjmečé spisovatelky. Jak už jsem zmínila v jednom z komentů, D. Suchet se narodil, aby zahrál tuto skvělou postavu Hercula Poirota. Není lepšího a nikdy nebude. (Nejen) klobouk dolů. ()

bruxmeister 

všechny recenze uživatele

Naprosto dechberoucí zakončení Poirotovské serie. Z pohledu člověka, který případy belgického detektiva sledoval s pravidelností švýcarských hodinek, tvůrci naservírovali naprosto neznámý pohled do Poirotovy duše. Atmosféru posledního dílu umocňuje ještě více místo jejiho konání, které bylo zároveň i dějištěm prvního případu starých přátel. Nostalgii a kapičce slzy se neubráníte i když se Hercule nevzdává a za každou cenu je připraven dotáhnout svůj poslední případ s pomocí Hastingse do konce. Opravdové vyvrcholení se dostaví, jenž si tato série po právu zaslouží. David Suchet předvedl opravdu špičku svého hereckého umění, tak i on podává na závěr excelentní výkon. Při vzpomínce se omi opět rozbuší srdce, skvěle natočeno. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • David Suchet se s rolí Hercula Poirota po 25 letech chtěl rozloučit jinak než Poirotovým odchodem na věčnost. Proto se díl Opona: Poirotův poslední případ točil mimo pořadí tak, aby to nebyl poslední díl, který bude Suchet natáčet. Po něm byl natočen například díl Hra na vraždu (2013). (Krocka)
  • David Suchet (Hercule Poirot) pred filmovaním držal 9 mesiacov diétu a prvýkrát počas filmovania nemal pod oblekom žiadne vypchávky. (Poirotek)
  • Suchet v souvislosti s 13. řadou uvedl: "Jsem více než potěšen, že si mohu zopakovat svou roli Poirota. Je to moje celoživotní ambice přinést tento úžasný kánon děl až do konce. "Poirot je brilantní a hluboce komplikovaný charakter a já jsem vždy miloval, hrát ho." (v.indruchova)

Reklama

Reklama