Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 3 (1990) (série)


Záhada na zámku Styles (S03E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Mysterious Affair at Styles (více)

Obsahy(1)

Nadporučík britské armády Hastings byl v roce 1917 na frontě raněn. Rekonvalescenci tráví na zámku Styles, v rodinném sídle Cavendishových. Majitelka panství se nedávno znovu provdala. Manžela nekriticky miluje, zbytek rodiny ho ale nesnáší, dlouholetá společnice domácí paní kvůli němu dokonce odchází. Hastings si jednoho dne vyrazí na procházku a ke svému překvapení potkává Hercula Poirota, s nímž se seznámil před válkou. Krátce nato dojde na zámku k tragédii: majitelka dostane podivný záchvat a v křečích umírá. Lékař konstatuje otravu strychninem. Hastings ví o mimořádných schopnostech obtloustlého Belgičana, navrhuje tedy, aby byl přizván k vyšetřování. Scotland Yard jako obvykle tápe, a tak musí geniální detektiv pořádně zaměstnat své často procvičované šedé buňky. První společný případ Hercula Poirota a nadporučíka Hastingse začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S03E01. Kdyz pomineme tu zvlastnost, ze prvni detektivka s Poirotem, kterou A. Christie napsala, je nakonec uvedena az na zacatku treti rady, zustava "Styles" jednim ze zakladnich kamenu teto serie, podobne jako napr. "Vrazda v Orient Expressu". Ma vsechno, cemu bychom mohli rikat "klasicka Agatha". Velkou rodinu se sluzebnictvem, slozite vztahy mezi nimi, problemy s penezi ci laskou, a z toho vseho pramenici spousta podezrelych, mezi kterymi najde Poirot vraha pri typickem sedanku na uplnem konci. A mne to vyhovuje. Dokonce je na tom docela znat, ze delsi stopaz Poirotovi svedci vic. Vystaveno je to velmi dobre - divakovi je nabidnuto nekolik stop, vice ci mene zavadejicich, ze ackoli si zpocatku muzete myslet jako ja "to prece musi byt ta, co ji chystala kafe!", tak v pulce uz budete tak zmateni (v dobrem slova smyslu), ze vas pointa hezky dostane. Navic se podarilo hercum vstipit jakousi "mladistvost", ze ackoli uz v te dobe meli vsichni hodne natocenych dilu za sebou, pusobi zde opravdu jako "junaci", co do toho jdou poprve :) ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poručík Hastings je jako válečný veterán pozván svým přítelem na zámek Styles, kde se po dlouhé době opět setkává s Herculem Poirotem. Na zámku totiž dojde k vraždě paní domu a Poirot, pobývající zrovna v okolí, je Hastingsem požádán, aby tuto vraždu vyšetřil. Dále se zde objevuje brzy i inspektor Japp, kterého už Poirot dříve znal, ale teď ho seznámil i s Hastingsem. Tak se tato trojice vydává řešit nebývale složitý případ. Poirot však ukázal svou genialitu, a tak poprvé společně s Hastingsem i Jappem řešil detektivní případ. Od té doby se pak spolu sešli u detektivních záhad mnohokrát. ()

Reklama

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi příjemný díl o tom, jak se vlastně Poirot potká s Hastingsem. Byl bych zcela spokojen, kdyby to tentokrát nezahráli do outu, vlastně jsem se jen dozvěděl, že už se jednou seznámili dříve. Byl jsem také trošku zklamán, že to od začátku vedlo k jedné osobě, pak sice jen na chvíli ne a zase zpět. Ale vše ostatní naprosto v pořádku - moc hezký začátek, atmosféra, herci, hudba a hlavně je to ten dá se říct 'úplně první díl'. ... Žid, káva, kakao, strychnin, zrzka, příchod nadporučíka Hastingse. ()

Sinn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dílo Agathy Christie jsem vždy milovala a u příběhů s Herculem Poirotem doufala, že jednou ze mě také bude slavný detektiv. Belgičan, jehož šedé buňky mozkové dokáží vyplodit teorie, nad kterými mi rozum zůstával stát, mě v podání Davida Suchata vždy okouzlí. Také postava Watsona, zde ztvárněná Hughem Fraserem, je velice zábavná a roztomile přihlouplá. I přes to, že se zde najde několik nevysvětleností či trhlinek (proč by vrah nechával dopis na místě a nevzal si jej s sebou?) mě tento film velice bavil. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tentokrát se vracíme až do roku 1917, do doby o tolik jednodušší a o tolik složitější než ta naše, když se tehdy ještě poručík Hastings náhodou setkává na venkovském panství s dávným přítelem Herculem Poirotem a hned je z toho jeden z nejsložitějších případů, co kdy řešili. Propriety klasické britské detektivky jsou tu natažené na maximum – máme rozvětvený rod, bohaté dědictví, ztracenou závěť a samozřejmě nemožnou vraždu a odhalení pachatele v místnosti se všemi zúčastněnými. Hercule je vtipnější a neurotičtější než obvykle, každou chvíli přijde nový zvrat a napětí se stupňuje až do překvapivého finále. A do toho všeho na vás dýchá romantická atmosféra staré Anglie. Jeden z nejkrásnějších dílů. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Záhadná vražda v Styles je vôbec prvou novelou, ktorú vydala Agatha Christie v roku 1920, a teda aj prvou novelou, v ktorej sa objavil Hercule Poirot. (fugyx)

Reklama

Reklama