Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916 a zdálo se, že na straně mladičkého Rannulpha Junuha jsou všichni svatí. V Savannah, ve městě kde žil, byl golf milovaným sportem a on se s golfovou holí v ruce snad narodil. Pak přišel povolávací rozkaz a ze zákopů I. světové války se vrátil zcela jiný mladík. Jako by mu utrpení, kterého byl svědkem, stálo v nastoupené cestě. Opustil svou dívku Adele, někdejší dům i golfové hřiště a obklopil se lidmi stejně ztracenými v životě jako on sám. Léta plynula, a z Adele se stala dědička rozsáhlého, jenže krachujícího golfového komplexu. V době hospodářské krize je pro ni uspořádání velkého turnaje jedinou záchranou. Dva velké hráče - Hardyho Greavese a Bobby Jonese - získala. Chyběl jí jen domácí soupeř. Nebylo jednoduché Rannulpha přesvědčit, aby nastoupil. Nikdo mu moc šancí nedával. Opravdu v něj věřil jen malý Hardy. Ten se s odstupem času stal vypravěčem příběhu o třech turnajových dnech, v nichž se v Savannah objevil golfový "anděl strážný" jménem Bagger Vance, aby vrátil život svému chráněnci Rannulphovi a poznamenal osudy všech přítomných. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (424)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Strasne prijemnej retro filmecek s perfektne pohodovou atmosferou, kterej je misty vtipnej a misty dojemnej, ale rozhodne nijak netlaci na city. Celej film tak pomalu plyne, aniz by se neco podstatnyho delo, ale vubec nenudi, prvni polovina je spis takova ukecana a druha je jen golfovy utkani, ale diky Redfordovo rezii nenudi ani jedno. Navic tu je fajn Matt Damon a strasne pohodovej a prekypujici zivotnima radama Will Smith, kterej ani na chvilku nepripomina ty hlaskujici frajery a je to fakt zmena oproti jeho klasickejm rolim. Ale abych vysvetlil "jen" 4*, precejen obcas by to lehce na tempu pridat sneslo a dve hodiny taky nebyly nejnutnejsi. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Každého z nás si vybírá jeden dokonalý úder. Na nás je, abychom se mu při tom nepletli do cesty. Nechali ho žít." Baggerova moudra mě bavila. Poučil jsem se z nich, takže bych teď patrně trefil hole-in-one na pětiparu. Kdybych tedy měl golfovou hůl. A uměl ji držet. Zatím bych dokázal správně držet pouze Adele. Ne že by se mi tolik líbila, ale její zmatená omluva Junuhovi byla dokonalá. Jasně, že za všechno mohl on. Junuh mě zase poučil o tom, v jakým pořadí zabíjí alkohol buňky. To není špatný vědět. A pak tam byl golf, vysvětlení falešný důstojnosti a smysl pro fair play. To mě vždycky dokáže potěšit. Ve světě, ve kterým dominujou prachy, je pro mě sportovní čest silným kalibrem, za kterej ty hvězdy rozdám rád. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tigere, najmi pana Vance! Těch pět doláčů snad dáš dohromady… Jižanská kráska Charlize, Damon v jedné ze svých lepších rolí, Redfordova velmi jistá, leč uniformní režie a terapie života prostřednictvím golfu - to vše v mírně patetické a sentimentální rovině, ale takové už časem přikrášlené mýty zkrátka bývají. Upřímně řečeno, mně ty dvojsmyslné řeči o prostoru a švihu příliš nebraly, ale zato jsem ocenil férovou rivalitu účastníků turnaje, která byla pravým opakem klasického schématu dramat z prostředí sportu. Takže každý z nich dostane 3330 stříbrných dolarů a moudra trousící kouzelný dědeček Bagger Vance dostane zbývajících deset na nákup trávy, aby mu ten věčný úsměv kouzelné víly s golfovou hůlkou vydržel.. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl, že se mi bude tolik líbit film o golfu. Ale popořádku. Citlivá režie Roberta Redforda, krásná hudba Rachel Portman, Skvělý Matt Damon, okouzlující Charlize Theron, féroví soupeři Bruce McGill a Joel Gretsch, sympatický klučina J. Michael Moncrief, jeden z nejúžasnějších staříků v roli vypravěče...ano je to Jack Lemmon. No a vrchol? Ten nejsympatičtější, nejcharismatičtější a nejlepší strážný anděl v historii kinematografie, Will Smith. Moc krásný film, při kterém mě několiktát postihlo příjemné mrazení po celém těle. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Robert Redford jako režisér je pro mě prozatím ještě malou-velkou neznámou. Přesto se dá na Legendě o slavném návratu najít pár momentů a věcí, na kterých lze dokázat, že Redford je nejen vynikající herec Legenda o slavném návratu je příběhově jednoduchý film. Pro někoho bude možná až moc jednoduchý a hlavně neskutečně patetický. Málokterý režisér by dokázal přetavit scénář, který je přecpaný žánrovými klišé a patosem do filmu, který nejen že bude sledovatelný a stravitelný, ale bude jej možné sledovat ještě několikrát. V úvodu se na diváka vybalí válečná řež 1. sv. války, kterou ale Redford poněkud nezvládl. Budiž mu ale ke cti, že ji nenatahoval ani o minutu déle, protože si asi byl vědom, že obrovský ohňostroj a pomalé přecházení kamery po poli posetém mrtvými, k válečné atmosféře nestačí. O to víc se ale pak následně snaží při golfovém turnaji, kde navíc dostanou prostor herci. Úchvatná role byla přisouzena Willu Smithovi, který se jí zhostil na výbornou. Jeho glosování nad životem, golfem a tím, že to má všechno něco společného, z něj dělá úsměvnou (ale ne komickou!!!) postavu. Matt Damon snad ani špatně zahrát neumí. Od životem zlomeného muže až po záblesky naděje v očích, během nabývání ztraceného sebevědomí, jsou zahrány s přimou jednoduchostí a bez zbytečností. Charlize Theron si opět zkusila vychutnat roli krásky, která je však nadstavena o úroveň hráčky na poli finančním. Nemůžu si pomoct, abych neřekl, že jí to opět vyšlo. Ať už si o nějaké části Legendy o slavném návratu budete myslet cokoliv, tak vám asi nezbyde nic jiného než uznat, že jako celek se tento film povedl na jedničku. Klobouk dolů a poklona, pane režisére! ()

Galerie (45)

Zajímavosti (19)

  • Matt Damon nikdy neměl zkušenosti s golfem. Kvůli své přípravě tak strávil měsíc s profesionálem Timem Mossem v Hilton Head v jižní Kalifornii. (HellFire)
  • "Bagger Vance" a "R. Junuh" zastupují Krišnu a Arjunu z hinduistického originálu "The Bhagavad Gita". Ponaučování Rannulpha je volně inspirováno tím, kdy Krišna učí Arjunu, maskující se přitom jako jeho pokorný řidič válečného vozu. (HellFire)

Reklama

Reklama