Reklama

Reklama

Jak jsem se stal gangsterem

  • Polsko Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa (více)
Trailer

VOD (1)

Ctižádostivý gangster si klestí cestu vzhůru varšavským podsvětím, až se nakonec pokusí dobýt nejvyšší metu. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem nikdy nefandil zločincům, filmy o organizovaném zločinu mě paradoxně velice baví. Kvalitně zpracované gangsterky z doby americké prohibice u mě vždycky vedly, ale v posledních asi třech letech si mě získali naši severní sousedi. Dnes jsem si potvrdil, že kvalitní filmy z tohoto ranku netočí jen pánové Pasikowski a Vega, a užil jsem si další příběh zasloužilé svině (ač měla tento dojem zakrýt určitá obhajoba/glorifikace jeho činů). Tak či tak, bavil jsem se velice dobře a znovu jsem cítil určité zklamání nad tím, co se točí u nás... ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Váš syn je malý zabiják.“ – „Já ti dám malej...“ Vyzrálá a sebevědomá filmařina, ale také mnohokrát viděný příběh o jednom vzestupu. V rámci subžánru gangsterských thrillerů podle reality se řadí k tomu lepšímu, ale do stropu určitě neskáču. Ústřední antihrdina (rovněž v pozici vypravěče, což mi sedne jen málokdy) od dětství ví, že nebude makat v masně nebo rozvážet lidi jako jeho táta. Rád a často se zaplétá do pouličních rvaček, získává sebevědomí a pomalu si troufá na větší a výnosnější kšefty. Revoluční prostředí ve východní Evropě je solidní kulisou, má to šmrnc i slušné herecké výkony (nejvíc mě bavila šéfova pravá ruka – Tomasz Włosok). Příběh nicméně úplně nestrhnul, akce byla uchopená stylem, který mi nesedí (hodně zpomalovaček, hodně prostřihů), zároveň si moc nedokážu představit, že Maciej Kawulski natočil o tři roky později něco podobného a natáhnul to na tři hodiny. Už tady měl pár minut ubrat. Slušné tři hvězdy. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Evidentne ten prechod od socializmu ku kapitalizmu bol v Poľsku veľmi podobný vývoju na Slovensku. Hlúpe teplákové mafie zarábajúce na nečinnosti štátu. Skvelé zhrnutie jednej éry na celkom vtipnom a pravdivom príbehu. Gangsterka s takým anglosaským feelingom, vedel by som si reálne predstaviť v hlavnej úlohe Toma Hardyho. Alebo kľudne aj nášho Černáka, ten má ten mafiánsky ksicht lepší než Marcin Kowalczyk v hlavnej role. V každom prípade Poliaci filmovo prudko stúpajú a pod réžiou Vegu si viem predstaviť, že by tento film bol úplne bezchybný. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Už je to tak, mám novýho boha režie a jeho jméno zní Maciej Kawulski. Tohle je v podstatě jeho debut a stačí to k tomu, aby se vším co u náš ve stejným žánru bylo natočeno v poslední době vytřel prdel. Neskutečný. Fascinuje mě ten sebejistý způsob vypravění ala gansterka live, nic není přestřelený, přesto drsný, realný, nekompromisní ještě to není tak vybroušenej klenot jako "Jak pokochałam gangstera", ale klenot to teda je a sakra kvalitní. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Poliaci opäť potvrdili, že vedia, pričom čo scéna, čo slovo, to všetko malo a má hlavu aj pätu. Samotný príbeh je podaný takmer “biograficky”, pričom divák sleduje osud “chlopaka”, ktorý viac ako “zloté” či kurvy, miloval ADRENALÍN. 90 roky a mafia v Poľsce, to jest “Historia prawdziwa”. Dobrý film .. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Ve filmu ani jednou nezazní jméno hlavního protagonisty (Marcin Kowalczyk). V závěrečných titulcích je pak označen jako „bohater“, v překladu „hrdina“. (Punisher)
  • Když hlavnímu protagonistovi (Marcin Kowalczyk) nasedne do taxi kněz, pronese k němu větu: „Nikomu to neříkej.“ Tuto větu pedofilní duchovní nejčastěji adresují sexuálně zneužitým dětem. (Punisher)
  • Když je hlavní protagonista (Marcin Kowalczyk) v knihovně, prohlédne si knížku „ZŁY“ od Leopolda Tyrmanda. Jedná se o odkaz na začátkem filmu, kde si do stejné knížky hrdina vkládal první „vydělané“ peníze z pouličních rvaček. Kniha je krimi odehrávající se ve stejné době, ve které začíná děj filmu. (Karlosik_4)

Reklama

Reklama