Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zatímco většina filmů zastarává velmi rychle, neuhlazené a hluboce procítěné adaptaci protiválečné knihy Ericha Maria Remarque od režiséra Lewise Milestona léta neubrala nic z její působivosti. Ještě mnoho let po své premiéře se film nesměl promítat v zemích, které mobilizovaly do války. Film vypráví příběh skupiny mladých německých branců v době první světové války na jejich cestě od mladistvého idealismu k trpkému životnímu rozčarování. Slovy hlavního hrdiny, Paula Baumera (Lew Ayres): Žijeme v zákopech, bojujeme a snažíme se nenechat se zabít. To je celé. Příběh je antologií dnes již klasických scén: Ayers uvězněný v dělostřeleckém kráteru s Francouzem, kterého sám smrtelně zranil; první setkání branců s veterány; krutý masakr pěchoty kulometnou palbou; půlnoční plavání s dívkami z francouzské vesnice; Ayersův pacifistický proslov k ohromeným spolužákům a finální záběr vojákovi ruky, která se ve fatálním pohybu snaží dosáhnout na nedalekého motýla. (Magic Box)

(více)

Diskuze

Ada.Cech

Ada.Cech (hodnocení, recenze)

790511

ten film měl původně asi 150 minut, z nichž nějaká část se časem a verzemi vystříhala. Dnes existuje myslím nejdelší 133 minutová verze, zbytek je ztracen. je ale možné, že jsi viděl nějakou ještě kratší verzi, protože to, že existuje fotka, by mělo značit, že existuje i její scéna ;)

790511

790511 (hodnocení, recenze)

Tady v galerii je fotka vojáků, jak si nasazují plynové masky. Ve filmu jsem takovou scénu neviděl. Měl jsem nějakou zkrácenou verzi, nebo je to snímek z nějaké nepoužité scény?

na příspěvěk reagoval Ada.Cech

Colour

Colour (hodnocení, recenze)

 

Najlepšia dialógová časť filmu: "Ako vzniká vojna?" "Jedna zem urazí druhú." "Snáď chceš povedať, že môže nemeckú horu uraziť francúzske pole?" "Ty hlupák, jeden národ urazí druhý." "To tu nemám čo robiť, necítim sa urazený." "Vandráci ako ty sa nepočítajú." "Tak to môžem ísť rovno domov." ... "Niekto tú vojnu musel chcieť. Možno Angličania. Nie, ja nechcem strieľať do Angličanov. Nikdy predtým som ich nevidel, až tu. Počítam, že väčšina nevidela Nemcov." No, niekomu to musí robiť dobre." "Mne nie a cisárovi tiež." "Podľa mňa cisár vojnu nechcel." "Nechápem to, cisár má všetko, čo potrebuje." "Nikdy predtým vojnu neviedol. Cisári potrebujú vojnu kvôli sláve. Tak to v histórii chodí." "Generáli tiež. Potrebujú vojnu." "A výrobcovia, aby zbohatli." "Podľa mňa je to skôr ako horúčka. Nikto ju nechce a odrazu je tu. My sme ju nechceli, Angličania ju nechceli. A naraz tu bojujeme." "Poviem vám, čo by sa malo urobiť. Keď je na obzore veľká vojna, malo by sa ohradiť veľké pole a v deň bitky by sa mali vziať všetci králi, ich kabinety a generáli, postaviť sa doprostred oblečení v spodkoch a nechať ich bojovať obuškami. Najlepšia zem vyhráva." Ak si to niekedy niekto prečíta, môže napísať svoju obľúbenú časť.

karelt1980

karelt1980 (hodnocení, recenze)

Skvělý film. Velmi poetické scény a válečné drama nemusí být jenom plných akčních scén nesmrtelných svalnatců bojovníků, ale i takhle ztvárněný film blížící se válečným reáliím. Některé sólové scény byly velmi působivé. V meziválečné době ztvárněný film režiséra  Lewise Milestonea patří i dnes k povedeným snímkům válečné kinematografie.

Petike

Petike (hodnocení, recenze)

Remarquov román je suverénne najlepšie literárne svedectvo o prvej svetovej vojne... ehem, modernej vojne... ehem, vojne celkovo (?), aké kedy vzniklo. Milestonov film pôsobí na éru svojho vzniku neskutočne, je takmer do bodky verný predlohe a fakt vôbec nestarne ani po dlhých desaťročiach. Jednoznačne na prvom mieste medzi mojimi najobľúbenejšími vojnovými drámami. P.S. Malá zaujímavosť : Zákaz premietania tohto filmu v nemeckých kinách patril medzi prvé väčšie politické víťazstvá nacistov... Symbolické. A smutne pravdivé... Remarque ani Milestone nevytvorili obžalobu - len sa pokúsili ľuďom otvoriť oči. Fanatici to nikdy nepochopili...

Související novinky

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (více)

Reklama

Reklama