Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dvoudílný historický film se věnuje nejdramatičtějšímu období ze života plukovníka Emanuela Moravce - vlastence, který se stal symbolem české kolaborace s nacisty. Emanuel Moravec (1893–1945) byl jednou z nejrozporuplnějších osobností moderních domácích dějin. Pozornost si získal jako přední český politik a voják z povolání, teoretik válečnictví a ceněný publicista. Coby horlivý vlastenec bojoval v československých legiích... První část televizního filmu zastihuje Moravce na sklonku období první republiky, kdy se hlásí k ideálům prezidenta T. G. Masaryka. Patří do nejužšího okruhu kolem prezidenta Beneše. Prosazuje ozbrojený odpor proti nacistickému Německu. Mnichovská dohoda je pro něj takovým zklamáním, že začne otevřeně kritizovat Benešovu vládu. Vinou svých radikálních postojů přijde Moravec o dosavadní silnou ekonomickou pozici. Krach svého životního konceptu nese těžce – a pak se objevuje nabídka spolupráce s německými okupanty... Druhá část vyprávění zastihuje Moravce po krachu jeho životního konceptu, poté, co přijal nabídku spolupráce s německými okupanty. Bývalý horlivý vlastenec se nyní přimyká k novým ideálům. Stává se jedním z nejhorlivějších představitelů české kolaborace s nacistickým okupačním režimem. Hitlerovu politiku a ideologii fašismu propaguje tvořivě a oddaně. Teprve postupně si ve své zaslepenosti uvědomuje, kam ho jeho ambice a touha po moci přivedly... Dvoudílný televizní film vznikl podle námětu a scénáře zkušené autorské dvojice Lucie a Josefa Konášových, režisérem je Biser A. Arichtev. Projekt vznikl v koprodukci České televize (TPS Aleny Müllerové) a společnosti Rolling Media. Producentem je Vítězslav Jandák ml. – syn populárního herce Vítězslava Jandáka, který si ve snímku zahrál menší roli. V hlavní roli se objeví slovenský herec Marián Labuda ml., který i fyzicky odpovídá svému historickému předobrazu – Emanuelu Moravcovi. I další postavy ve filmu si zahráli známí herci: partu hrdinova morálně neústupného přítele z legií se ujal Ondřej Vetchý, roli jeho kamaráda, redaktora Lidových novin, si zahrál Ondřej Malý a hrdinovu manželku hraje R. Poláková, náročnou roli jeho mladičké milenky Jolany autoři svěřili talentované Daně Droppové. V roli prezidenta Beneše exceluje Viktor Preiss, zatímco prezidenta Háchu ztvárnil Milan Kňažko. (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

Agatha 

všechny recenze uživatele

Slušné zpracování, slušné obsazení atd., ale má to jedno velké ALE. Už nápad nadabovat ústřední postavu je blbost, ale budiž - u nás se to běžně dělá a téměř vždy to stojí za starou belu. A v tomto případě obzvlášť. Slovenští herci umí velice dobře mluvit česky, a i pan Labuda by to určitě zvládl - kdyby ovšem dostal šanci. Když už se ale rozhodli pro to ho nadabovat, tak to měli udělat pořádně a ne takhle školácky. Jediné slovo, které v tomto filmu vypustil Marián Labuda z pusy neznělo "živě", ale jako když dabuje jiný člověk ve zvukotěsném studiu - a tak nějak to asi bylo. Výsledný dojem kazí veškeré další snažení. Alepsoň pro mě. Stálo by za to udělat to znovu a pořádně. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Osobně jsem spokojený, byť chyb je tam hodně. A kdo je hledá, tak najde. Mrzelo mě to, že na jedné straně se povedlo dobře chytit podoby některých historických postav, na té druhé to bylo úplně vedlo. Preiss ala Beneš super, jen ho měl někdo předabovat, hlas měl úplně jiný. Kňažko jako Hácha? To vybíral snad někdo slepý. A tak by se nechalo pokračovat. Jinak se mi líbilo, jak byla snaha zachytit jenom určité kapitoly z Moravcova života. Škoda jenom, že více nerozpracovali Kuratorium, to by jistě za to stálo. ()

Reklama

ROBOTER 

všechny recenze uživatele

Moc autentické mi to nepřišlo. Když si poslechnete rozhlasové projevy Emanuela Moravce, čiší z něj úplně jiný dojem než z Labudy. Z toho mála, co vím o jeho třetí ženě Jolaně Emmerové (např. z knihy Jiřího Pernese "Až na dno zrady" a několika málo jiných zdrojů), jsem si udělal obrázek, že byla poněkud jiného ražení, nežli sentimentální skoromáma. Byla i udavačkou, ovšem nevím, zdali z donucení gestapa, Moravce, nebo z vlastní iniciativy. Jan Rys-Rozsévač je ve filmu vykreslen jako podlý hajzl. Z knihy "Vlajka" od psychologa Milana Nakonečného mi přišel jako docela lidský člověk, ačkoli to samozřejmě byl zarytý antisemita... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Promarněná příležitost aneb Moravcův přerod mě nepřesvědčil. 1) Neobyčejně zajímavé téma uchopili scénáristé i režisér zcela nevýrazně. 46letý Marián Labuda ml. (Moravec) nepůsobil přesvědčivě ani jako benešovec a ještě méně jako kolaborant. Další herci se snažili, zejména Ondřej Vetchý (odbojář plk. Hrbek) nebo Jiří Vyorálek (předseda Vlajky Jan Rys-Rozsévač), ale rovněž jim nebylo moc dopřáno si s rolemi více pohrát._____ 2) A tak mi v mysli utkvěl snad jen 31letý Vladimír Polívka (uhlazený nacista Gretzki) a pěkní, i když herecky zde nijací Moravcovi synové 22letý Oskar Hes (Jurij) a 25letý Filip Březina (Igor). ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Pane "Marhoul", Labuda byl nadabovaný, nemluvil svým hlasem a Preiss, to byl úlet mimo, Beneš měl úplně jinou vizáž i hlas, Preiss se na tu roli vůbec nehodil.Bylo to hodně televizní, tato látka by si zasloužila mnohem lepší zpracování.Nechápal jsem, proč dělali všichni z Moravce pedofila, když jeho ženě bylo přes třicet a milenka taky nebyla taky rozhodně puberťačka. II. díl: Oceňuji, že má někdo koule ukázat, že Heydricha nezabili heroizovaní parašutisté, že protektorát a hlavně Prahu Rusáci neosvobodili,ale zabrali a že Beneš byl vlastizrádce a a měl být po návratu okakmžitě popraven. Neoceňuji ty obrovské skoky v čase, kde důležité momenty byly sděleny jen tak napůl,ale jeho hádce s hysterickou ženuškou bylo věnováno snad 15 minut.To se moc nepovedlo.mě spíš zajímalo, ve kterém momentu se E.Moravec pomátl.A Hácha...Kňažko jako Hácha úlet jako kráva.Pozornější si jistě všimli, že má Moravec vystaveny fotografie Hitlera a vedle pravého Dr.Háchy.To mě tam hodně rušilo. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (26)

  • Nestává se často, aby herec v hlavní roli byl předabován. Tady se tvůrci rozhodli, že Slováka Mariána Labuda ml. v roli Moravce nechají mluvit hlasem dabéra Pavla Šroma. (sator)
  • Svatební kytice a svatební šaty byly vytvořeny pro Danu Droppovou pro roli Jolany podle dochovaných svatebních fotografií. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)

Reklama

Reklama