Reklama

Reklama

Tenkrát v ráji

  • Slovensko Vtedy v raji (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film na motivy stejnojmenného románu spisovatele a scenáristy Josefa Urbana vypráví o osudové lásce, nezlomném přátelství a vztazích českých a německých horolezců, do kterých osudově zasáhla těžká válečná doba Protektorátu. Legendární, mýty opředený a ve své době nejlepší český horolezec Josef Smítka odmítl nastoupit k totálnímu nasazení v Říši a několik let se před německými úřady a gestapem skrýval ve skalním městě Hruboskalska, podporován kamarády z řad českých a německých horolezců. Joska na své cestě za svobodou překročil hranice možností nejen ve skalách, ale i v životě. Stal se legendou pro svůj nezlomný postoj k partě kamarádů, k vysněné ženě. Nikdy se nesklonil před okupační mocí. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

pirulka 

všechny recenze uživatele

Ako som si čítala komentáre, s mnohými z nich sa stotožňujem. Keď som videla trailer na film, vravela som si - vau toto môže byť veľmi dobré! No nič také sa nekonalo.. trailer naozaj veľmi dobre spravený-napínavý, zaujímavý, dobre zostrihaný. No tým to končí...keď prídete na film do kina, dostanete veľmi rozvláčnu, nedynamickú až nudnú verziu toho všetkého...príroda, horolezci, 40te vojnové roky, dvaja kamaráti a jedna žena...a hoci mám prírodu veľmi rada, tie neustále opakujúce sa zábery na skaly ma po polovici filmu vyslovene otravovali..hlavný hrdina síce mal pôsobiť ako hrdina (a možno ním skutočne bol- to mu nikto neupiera) no v tomto filme toľko priestoru pre jeho hrdinstvo nebolo, jednoducho bol len zašitý niekde v skalách, bolo to bez náboja, bez šťavy.. ľúbostná zápletka ma vôbec nechytila za srdce...nešlo o nič dramatické - ako "dvaja muži - jedna žena"..necítila som žiadnu chémiu, či hlboké puto..myšlienka dobrá (túžba po slobode, láska k prírode, odvaha) no celkový príbeh by sa dal povedať dvoma vetami a jedným dobrým trailerom...sklamanie. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se díky zajímavému tématu z horolezeckého prostředí a podle skutečného příběhu z doby Protektorátu dost těšil, ale výsledkem bylo dost velké zklamání. Pár zajímavých horských scenérií (z Tater i Skaláku včetně krásného Věžáku a Vidláku), sympaťák Vávra Hradílek, který ač neherec se svého nevodáckého úkolu zhostil velice dobře, ve druhé polovině snímku "kraloval" Jan Budař i díky roli záporňáka s několika málo světlými záblesky, ale to je tak asi všechno. Nevím, jakou měrou za to může dvojice režisérů, kteří možná místo "synchronnosti" natáčeli spíše "asynchronně" (pokud si přímo nedělali vzájemně naschvály) a pokud to podobně pokračovalo i ve střižně, výsledkem místo nadprůměrného a zajímavého příběhu bylo to, co nakonec vzniklo ... Některé scény postrádaly smysl i logiku, některé (možná i dovysvětlující) asi zůstaly někde ve střižně. Jednu hvězdičku navíc Radce Vrankové alias Radůze za nádhernou ústřední píseň i další hudbu, ale celkově jsem od tohohle filmu čekal daleko více. ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Mizerně odvyprávěný zajímavý příběh. Škoda. I na Hradílka jsem se těšil a v lepších tvůrčích rukách mohl být s klidem výraznou postavou. Jak zde píše každý druhý, film asi musel být hodně prostříhaný, protože opravdu někdy od poloviny moc smyslů nedává. Nejpádnější je to s ruským výsadkářem, který se objeví na zlomek vteřiny, aby poté měl velmi důležitou funkci a hned zase zmizel. Závěr je také odvyprávěn přes několik kolen. Fakt mizérie jejíž příčiny se asi nikdy nedozvíme, protože film upadne hned v zapomnění. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Nabízelo se postavení filmového pomníku této legendární postavě Skaláku. Už knižní předloha se mi zdála dost vycucaná z prstu, ale stále jsem si říkal, že by to mohl být pěkný film. Zejména když se k tomu připojí úchvatné exteriéry zdejších skal. Ale výsledek je nakonec někde úplně jinde. Scénář je značně křečovitý, vyprávění útržkovité a nesouvislé. Vlastně jen pár nezajímavých střípků poslepovaných do jakéhosi celku. Nedovedl bych z filmu pochopit, co vlastně bylo mezi ústřední dvojicí. I v knize je lépe popsán rozporuplný vztah Josky k jeho bývalému německému kamarádovi. Příběh se jinak hodnotí, když ho znám z knižní předlohy a z četných vzpomínek horolezců, kteří Josku osobně znali. Snad proto dávám tři hvězdičky, i když cítím, že je to spíše na dvě. I ty skály šly lépe natočit. 3- ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nuda v ráji. Nevím, jestli to víc sprasil scenárista nebo dvojice režisérů, každopádně to selhává na všech frontách. Jako pozitiva bych viděl pár krásných záběrů pískovcových skal a horolezení. Nesouhlasí historické reálie, nefunguje střih ani hudba, dialogům občas není rozumět, prostě taková podfinancovaná poloamatérština. Ke konci jsem si už říkal, že „tohle snad nemyslí vážně, to je jak ze špatnýho filmu“. Jinak se to sice dá přežít, ale je k tomu potřeba dost se nutit (30%). ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Železniční vagóny, do kterých nastupují jak Joska Smítka (Vavřinec Hradilek), tak v jiné scéně i Horst Gerke (Jan Budař), jsou označeny znakem Deutsche Reichsbahnen, veškeré ostatní nápisy jsou ale pouze v češtině a řadové označení odpovídá předválečným ČSD. Vagóny tohoto typu přezdívané „Rybák“ u DRB nikdy nesloužily a ty, které provozovaly protektorátní dráhy (BMB/ČMD), musely mít nápisy dvojjazyčné. (Martin_L)
  • Vávra Hradílek pochopitelně ve filmu nelezl. Nicméně za něj nedublovali kaskadéři, ale civilní horolezci – např. ve spáře na Drážďanské věži v Prachově (toto lezení skončilo ve filmu pádem). (chamonix)
  • Film sa natáčal vo Vysokých Tatrách. (BathoryMan)

Reklama

Reklama