Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh z počátku 17. století se točí kolem kouzelné lahvičky. Jediná kapka z ní může splnit jakékoliv přání. Každý majitel ji pak musí prodat někomu dalšímu, ovšem za polovinu ceny. Podle legendy ten, na nějž zbude poslední kapka, propadne peklu. (Filmbox)

Recenze (134)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdysi na mě působil tenhle film hodně stísněně a temně, po letech už pro mne tak děsivý není, což neznamená, že je veselejší. Silně nadčasový příběh (touha po bohatství zřejmě provází lidstvo od jeho zrození) snímá syrově poetická kamera, kdy nejpůsobivější jsou scény v lese. Ďáblova lahvička přináší svým majitelům splněná přání, ale skutečné štěstí jim stejně nedá (zázraky se nedějí...i když v duelu s katem...). Většina postav stojí proti sobě a přátelství či láska jakoby neexistovaly, pokud ano, pak jen s krátkým trváním. Nakonec jsem rád, že film dopadl v jistých momentech lépe, než jak jsem si mylně pamatoval - byl jsem přesvědčen, že Vyskočilovi za zlodějnu usekli ruku, tak naštěstí ne. Co je štěstí? ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Někteří uživatelé (namátkou Malarkey či honajz) by si měli zopakovat dějepis na základní škole, když označují 17. století za středověk. Na počátku 16. stol. bych to ještě toleroval, ale od nástupu Habsburků na český trůn již nelze mluvit o ničem jiném, než o novověku. Oceňuji zachování staročeského slova "píšťala" jako pojmenování pro pistoli, vzniknuvší již v době husitské, které po obměnách v ostatních jazycích, jež je převzaly, dalo světu označení, které užíváme i my, tedy onu "pistoli". ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že tento "rodinný" film obsahuje mnohem více brutality, než leckterý horor. Dobová atmosféra a reálie naprosto perfektní, k tomu skvělá hudba od Musica Bohemica. Skoro všechny postavy, prakticky s výjimkou Magdaleny a kupce Bartoše jsou sobečtí omezení burani, a neplatí to jen o partě pasovských žoldáků, ale i o jejich českých pronásledovatelích a civilním obyvatelstvu. Úctyhodné je i ztvárnění akčních scén a herci si evidentně na úlohách zgustli. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

60% — Jako dítěti se mi tento film moc nelíbil, a to určitě pro jeho temnou atmosféru. Navíc svou roli sehrálo i obsazení Michaely Kudláčkové, která byla tehdy hrozně populární a účinkovala skoro všude. Já jsem ji nikdy moc nemusel. Teď v dospělosti už na filmu vidím jiné věci než tenkrát. Nosný příběh je celkem zajímavý a ta temná atmosféra mu sluší. I závěrečné rozřešení má hlavu a patu. Jen si nejsem moc jistý, nakolik je film vhodný pro dětského diváka, ale to je případ i některých dalších počinů Ludvíka Ráži, především pohádky Sedmero krkavců. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Chytrý příběh o tom, kterak hodnota jedné lahvičky devalvovala až k nejvyšší ceně - života. Výborné herecké obsazení (kat, Rösner, Vyskočil i Kudláčková, Munzar, Holý atd.), parádní hudba (hlavně ty skočné písničky do taverny) i dobový kolorit, to je lahůdka. Ale na můj vkus je příběh někdy lehce natahovaný. To nemění nic na faktu, že tohle je parádní historický kousek z našich končin a dokazuje, že to prostě jde, když se chce. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Pieseň "Od Krumlova koně jdou" bola vytvorená priamo pre film autorom Jaroslavom Krčekom a jeho súborom "Musica Bohemica". Na zloženie skladby mal iba týždeň, a preto sa pod tlakom režiséra podarila až na druhý pokus. (Raccoon.city)
  • Natáčelo se na zřícenině Dobronice u Bechyně, v Táboře a Jindřichově Hradci. (rakovnik)
  • Režisér Ludvík Ráža pozval Michaelu Kudláčkovú (Magdaléna) na kamerové skúšky preto, lebo ho zaujala vo filme Veronika, prostě Nika (1980) a Barrandov jej najal počas natáčania aj súkromnú učiteľku. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama