Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (9)

Chalífát (2020) 

Na rozdíl od různých pomatenců (a že jich není málo) se mi tvůrci seriálu nesnažili tvrdit, že je pan terorista sympatický snědý chasník, jemuž jeho vztah k víře dovoluje, aby se vcítil do potřeb jiných lidí, jimž pak může nezištně pomáhat. Švédové mi tady naservírovali syrový a sluníčkářsky nezkreslený pohled na to, co čeká celou Evropu, pokud lidi nepřijdou k rozumu. Bylo to atmosférické, zábavné a ještě i poučné. Doufám, že tvůrci případnou islamistickou kritiku přežijí. ()

Epizoda 1 (2020) (E01) 

Pilotní epizodě jsem ubral hvězdičku jen za počáteční nepřehledný zmatek (nejvíc mě asi rozhodil úvodní monolog k dítěti ve švédštině). Později se situace značně zlepšila, ale v úvodu to byl čirý chaos. Od jedněch z největších evropských vítačů bych takový seriál každopádně nečekal. 4*+ ()

Epizoda 2 (2020) (E02) 

Mohl jsem s klidem hodnotit pěti hvězdičkami, protože jsem se už v ději i postavách plně orientoval a epizoda byla po všech stránkách kvalitní. Paradoxně mě akční dění v Sýrii zatím baví méně než vymývání mozků ve Švédsku. No, vymývání... Spíš je to o plnění prázdného prostoru nějakou myšlenkou. ()

Epizoda 3 (2020) (E03) 

No jistě, to muselo přijít. Sotva jsem v posledním komentáři napsal, že mě více baví události ve Švédsku, přišla tahle Pervinina epizoda, a rázem mě to v Sýrii bavilo mnohem víc. Na druhou stranu musím uznat, že reklama na Islámský stát byla téměř dokonalá. ()

Epizoda 4 (2020) (E04) 

Po čtvrté epizodě jsem se dostal za polovinu, a pokud si někdo od tohoto seriálu sliboval akční řežbu, musí být hluboce zklamán. Já jsem každopádně velmi spokojený, rád vidím, že se alespoň někteří evropští tvůrci nebojí nazývat věci pravými jmény a ukazují nekritickým vítačům, do čeho nás uvrtávají. ()

Epizoda 5 (2020) (E05) 

Nebývalé, seriál o teroristech a teprve druhé bezživotí, je vidět, že se švédští tvůrci postavili k tématu tak trochu jinak. Tahle epizoda mi opět potvrdila, že se muslimové dělí na dobré a zlé. Mezi zlé patří to nepatrné číslo, které zahrnuje vražedné teroristy, jejich nadšené pomocníky a náboráře, a pak i to obrovské číslo, jež zahrnuje umírněné věřící, kteří se při vraždění džaurů dívají stranou, mlčí a teroristům pomáhají pouze z donucení. No, a mezi ty dobré patří... Nikdo mě teď nenapadá. P.S. LachtanShows to napsal moc hezky. ()

Epizoda 6 (2020) (E06) 

Ani na šestý pokus mě Švédové nezklamali, spíš mám pocit, že kvalita epizod stoupá. Jen je mi trochu líto, že nejsem schopen fandit jednotlivým postavám, místo toho mi není jasné, proč by měly evropské státy zasahovat proti odlivu radikalizované mládeže do Sýrie. Doma se na ně stejně nikdo nesmí ani křivě podívat a v Sýrii by se mohl problém vyřešit nějakým tím dronem. ()

Epizoda 7 (2020) (E07) 

Zatím jsem jednotlivé epizody jen chválil, tentokrát jsem jednu hvězdičku ubral, protože se mi zdálo, že už to tvůrci s Fatiminou dějovou linií přepískli a logika si chvílemi dávala šlofíka. Začátek Lishiny exkurze mě na druhou stranu bavil velice velmi, takže jsem byl ve finále stejně spokojený. ()

Epizoda 8 (2020) (E08) 

Už od první epizody jsem měl velké obavy ze závěru seriálu, teď se ale ukázalo, že jsem se stresoval úplně zbytečně. Švédové mi připomněli, že nejsou Američané, a tudíž kašlou na happy end, exaltovaný potlesk davů, vyznamenání toho úplně nej cool agenta a místo toho přišli s rozuzlením, které mnohem lépe odpovídalo náladě celého seriálu. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama