Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nasazený voják Markus se vrací domů ke své dospívající dceři poté, co jeho manželka zemřela při tragické nehodě vlaku. Zdá se, že to byla pouze nešťastná shoda náhod, dokud se neobjeví matematický geek Otto se svými dvěma excentrickými kolegy Lennartem a Emmenthalerem. Otto také cestoval ve zničeném vlaku. A je přesvědčený, že za tím někdo musel být. Jak se hromadí stopy, Markusovi je jasné, že mohlo jít o pečlivě naplánovaný atentát, jehož obětí se nakonec náhodou stala jeho manželka. Komedie Anderse Thomase Jensena je moderní bajkou o solidaritě, náhodnosti vesmíru… a, no, o smyslu života. (Film Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (420)

liskam 

všechny recenze uživatele

Pecka.! Perfektní scénář a casting. A hlavně žádná vykrádačka.!! Mikkelsen ukázal stejně kvalitní výkon jako v "Adamových jablkách" a ostatní "šílenci" se nenechali zahanbit. Opravdu nevím, jestli je to (díky režii) tou perfektně zachycenou Dánskou atmosférou, a nebo to prostě ti herci umí tak podat, aniž by je někdo instruoval. Ať už je to tak a nebo tak, profesionální přístup všech a dokonalé herecké výkony mi nedovolují dát méně než 5*. Za mě perfektních 92% ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Myslím, že ani po týdnu bych tady nevěděl, co si o tom vlastně myslet. Je to totiž především těžce specifický, originální, plný zvratů, překvapení, napětí, humoru, dramatu, depky, bizárů a v neposlední řadě taky akce, a dohromady to tvoří jedno moc hezký filmový veselí. Asi si to znova jen tak nedám, ale potěšilo hodně. 8/10 ()

Reklama

Algernons 

všechny recenze uživatele

Ano, dal jsem si menší maraton filmů spjatých s pomstou a i tento mě překvapil svým originálním přístupem, byť mě zaskočilo o jak moc vtipný film se v jádru jedná. Což jsem absolutně nečekal a opravdu mě to odzbrojilo. Být na to víc připravený, kouknu se na to s jinou náladou. Avšak se pořád jedná o nesmírně silný, kvalitní a dobře zpracovaný film, který tu tahá tentokrát hlavně scénář a úžasní herci. Motivy a témata chaosu jménem život, kde vše je předem dané milionem rozhodnutí a člověk v tom má hledat nějaký smysl nebo důvod, jsou silně a hluboce probádané. Právě to jakým stylem scénář nakládá se svými ustředními motivy člověka opravdu pohladí na duši a vyvolá to v něm spoustu pochybností, čemuž pomáhá samotná podvratnost linky s pomstou, kterou jsem opravdu nečekal a celý tento zážitek povýšila výš. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Špica! Perfektní! Velmi se mi to líbilo. S touto patričkou bych si Štědrý den nechala líbil. Zábavné, laskavé, vtipné, inteligentní, nádherně nasnímané, peckovně napsané, ukázkově zahrané. Dokonce i dojemné. Humor na entou, těším se na další projekce. Sedlo mi to přesně. Šestá hvězdička za svetry ve finále. :) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ukradli jí kolo, její matka ráno nemohla nastartovat a otec telefonující ze zahraniční mise nemá dobré zprávy. A ještě je tu ten milý chlapík, který matku osudově pustil v přeplněném vlaku sednout. Buch a vlakové neštěstí navždy změní životy několika lidí. Nehoda? Náhoda? Asociální matematik Nikolaj Lie Kaas vidí statistickou abnormalitu. Tahle tragédie musí mít očividného viníka. Jeho teorii se nicméně policie vysměje, výbušný voják s tváří Madse Mikkelsena naopak na nepatrné vodítko a hlavně na pomstu slyší. „Tým“ ještě doplní další dvojice looserů-vědátorů, kteří si zahrají mimo jiné na psychology, ale hlavně zjistí, že není snadné někoho zabít. A vlastně pro všechny bude tahle mise zajímavou skupinovou terapií. Výsledek je kouzelný. Ostatně Anderse Thomase Jensena známe jako tvůrce jízlivých fláků Blikající světla nebo O kuřatech a lidech – v obou se setkal s (jeho i mými) oblíbenci Mikkelsenem a Kaasem – a rovněž scénáristu tíživých dramat režisérky Susanne Bier. I tentokrát se pohybuje v cynické rovině a s opravdu černým humorem. Přesto je to celkově moc příjemné, snad až laskavé, a pochopitelně i řádně ujeté. Ovšem výsledek nikdy nesklouzne k nějaké frašce. Žádný z žánrů tady není na úkor dalšího. Těchhle několik ztracených charakterů a diagnóz prostě musí bavit. Dánové vládnou. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Film se natáčel ve třetím největším dánském městě Odense a také v malém dánském městečku Faaborg. Obě dvě města se nacházejí na dánském ostrově Fyn. (Trajektt)
  • Emmenthaler (Nicolas Bro) v závěru filmu hraje na lesní roh americkou vánoční píseň „The Little Drummer Boy“ („Malý bubeníček“, původně „Carol of the Drum“ – „Koleda bubnu“), kterou v roce 1941 složila Katherine Kennicott Davis. Při komponování ji ovlivnila česká ukolébavka „Hajej, nynej“. Píseň byla poprvé vydána na gramofonové desce v roce 1951 rodinou von Trappových, proslavenou muzikálem „Za zvuků hudby“. (Korsak)

Související novinky

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

30.01.2024

Lamentovat nad tím, že vznikají anglicky mluvené remaky světových filmových hitů, by už nemělo příliš smysl. Občas z toho může alespoň vzejít fajn snímek, který podnítí zájem o danou látku, případně… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Rytíři spravedlnosti se dočkají remaku

Rytíři spravedlnosti se dočkají remaku

16.11.2021

Studio Lionsgate si objednalo remake další evropské pecky – tentokrát velebeného dánského snímku Rytíři spravedlnosti. V původním filmu režiséra Anderse Thomase Jensena (O kuřatech a lidech, Adamova… (více)

Reklama

Reklama