Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1987 natočil režisér Barbet Schroeder hořké komediální drama, jež vychází z novely legendárního Charlese Bukowskiho. Mickey Rourke zde hraje opileckého básníka Henryho Chinaskiho, který se setká s alkoholičkou Wendy (v podání Faye Dunawayové). Jejich společným životním cílem se stane upít se k smrti… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

Eldrick 

všechny recenze uživatele

"Hey, drinks to all my friends! Nemám peníze. Nemám práci. Nemám zaplacený nájem. Hej, jsem zase v normálu. Hej, 4 whisky. Jak vysvětlíte svou současnou nezaměstnanost? Hej, každý nedostane práci. Koníčky žádné, víra žádná, vzdělání žádné. Dokonce tam, kde se vás ptali na pohlaví, jste vyplnil žádné. Dřinu - žádnou. Jo, můžete to připsat. Tak jak si dopadl s prací? No, ztvrdl mi z ní. A ztvrdlýho mě nechtěli využít." ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Tak takhle má vypadat Chinaski - vypitá smardlavá troska, z níž však prosakuje hodně svérázná důstojnost, zásadovost, inteligence a především charisma. Rourke v téhle roli neskutečně zaválel. Bombastické dialogy, černý humor a perfektní atmosféra nenáviděné a milované ulice a každodenního dobrovolného živoření. ()

Reklama

lola3121 

všechny recenze uživatele

Hlavní postavou je nezaměstnaný opilec, barový povaleč, hospodský rváč a budoucí spisovatel Henry Chinaski (čili Charlese Bukowski) v podání Mickeyho Rourka, který ztvárnil Mistra vpravdě mistrovsky. Dějově film příliš náročný není, v podstatě se v něm pořád chlastá, což zřejmě věrně odráží to, „jak to bylo doopravdy“. Člověk se až diví, že se při tomto způsobu života můj oblíbený autor dožil tak vysokého věku, ale ještě že tak, přišli bychom o spoustu hodnotné literatury. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Toľko ľudí my už odporúčali Bukowského tvorbu. Toľko ľudí my vravelo, že to bude presne podľa mojej chuti, no skôr ako k písanému slovu som sa dostal k jeho sfilmovanému dielu. Mickey Rourke na konci 80´s hviezdil na filmovom plátne vo vynikajúcich filmoch, ako aj v iných aj tu zahral svoju rolu famózne no ostatný (až na tú jeho ožralskú ženskú) priveľmi neexcelovali. Ide o viacmenej minimalistický film v ktorom sledujeme alkoholika-básnika ako sa prediera kapitalistickým svetom a bojuje proti nemu tým, že žije presne tak ako si to systém neželá. Väčšia sonda do básnikovej duše a menej peafektovaných bitiek hneď by som pridal hviezdu... Ale ináč som celkom spokojný. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

A tak tohle můůůůůžu! Krásně jsem si spravil chuť, po nemastném neslaném Faktótum. Barfly sice taky nenabízí téměř žádný příběh, ale má duši, má jiskru, má silné poselství. Rourke sice podává Henryho o dost jinak (je o dost citlivější, otevřenější a přátelštější), než jsem si ho představoval, ale na druhou stranu mu vdechuje tak nezapomenutelnou podobu, že si v poslední době nevzpomínám na žádnou postavu, která by mě takhle vzala. Fascinující herecký výkon. Vůbec nejsilnějším motivem jsou rvačky mezi Henrym a Eddiem, které jsou nesmyslné jen zdánlivě a které pěkně rámují celého stominutového nakouknutí do Chinaskiho světa. Syrově filozofický, cynický a nepřikrášlený film. Přesto, osobně bych možná prosil ještě trochu přitvrdit a přikořenit. 80% ()

Galerie (45)

Zajímavosti (23)

  • Tetovanie na pravom predlaktí, ktoré nosí vo filme Mickey Rourke, je replika tetovania Bukowského na tom istom mieste. (toi-toi)
  • Faye Dunaway požadovala od Bukowskeho scénu, v ktorej bude vidno celé jej, ako si bola vedomá, krásne nohy. Bukowski preto upravil rannú scénu vo Wandinom byte. (toi-toi)
  • Spomienky na obdobie písania scenára, hľadania sponzorov a natáčanie Bukowski opísal v knihe "Hollywood", ktorá vyšla v českom vydavateľstve Pragma v roku 2002. (toi-toi)

Reklama

Reklama