Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Na nebezpečí vymývání mozků prostřednictvím nových technologií a léků upozorňuje pozoruhodná dramatická pětidílná sci-fi minisérie, na jejíž produkci se podílel úspěšný režisér Oliver Stone. Její realizaci předcházel již vyhledávaný kreslený seriál, vycházející v časopise, který napsal rovněž scenárista a producent Bruce Wagner.
Hlavní hrdina Harry Wyckoff je dobře situovaný, úspěšný patentový zástupce žijící v Los Angeles, se svou ženou Grace a dvěmi dětmi, Cotym a Deidrou. Jeho nevypočitatelným protihráčem je sebestředný a ambiciózní senátor Tony Kreutzer, jeden ze zakladatelů náboženství Synthiotics, filozofie nového realismu a šéf nové televizní stanice Channel 3.
Televizní minisérie je pozoruhodnou směsí východního mysticismu, politiky, filozofie, hi-technologií, stejně jako se tu objevují „temné přízraky“ moderního světa – drogy, rozpadající se rodiny a další negativní znaky moderní společnosti, které popírají známý americký sen. Vše tak trochu pozvolna obklopuje atmosféra strachu a hrozící zkázy.
Hlavní role vytvořili známé filmové hvězdy James Belushi, Dana Delanyová, Robert Loggia a Angie Dickinsonová. Režie se ujali čtyři úspěšné filmařské osobnosti: Kathryn Bigelowová, Keith Gordon, Peter Hewitt a Phil Joanou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Divoké palmy jsou mixem, který mohl vzniknout jen v záhadné době chvíli po příchodu Twin Peaks na americké televizní obrazovky. Svět blízké budoucnosti (v době psaní je to už spíš současnost:)), v kterém vše vypadá jak v padesátých a šedesátých letech a lidé jsou kontrolování, aniž by si to uvědomovali. Stone a ostatní využívají symboly americké historie (otcové/přátelé/tajné společenství ovládající společnost, útlak vlády, vše pro zisk, vychovávání elity, "svoboda") a vlastního pohledu na pomíjivost reality a snového světa, v který věříme, aby vytvořili částečně bizarní podobu světa, který nechtějí (vymývání mozků pomocí technologií a umělých látek). Tento svět není plně funkční, protože necelých pět hodin minisérie prostě nedokáže pojmout vše, ale rozhodně je zajímavým pohledem. Minimálně odkazování na scientologii a propojení virtuální reality s televizí, což by z tohoto média udělala něco naprosto odlišeného, zapůsobilo. Moderní technologie a síla médií se prolíná také s mysticismem, filozofií a prvky japonské kultury. Výsledek se bohužel až přehnaně snaží působit jako zmíněné Twin peaks a snaží se tvářit v každém okamžiku promyšleně a hluboce. Po posledním díle ve mě však zůstává pocit mírného zklamání, že objem myšlenek a jejich provedení mohl být působivější, i když atmosféra je jako v případě TP těžko opakovatelná...a abych nezapomněl, herecky je to vysoký nadprůměr. PS: vztahy nehorázně "parodují" soap-opery:) PPS: kdo by řekl, že to je podle komiksu... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Typický příklad seriálu, který má obrovský potenciál a přitom ho nedokáže ani v nejmenším zúročit. Společnost, která je zmítána politickými a ekonomickými problémy, nástupem nových technologií, narkomanií, manipulací ze strany médií a především rozleptávána působením mocné tajné autoritářské organizace, která usiluje o zavedení diktatury. Mohlo z toho být skutečně stylové dílko s lehce dekadentní atmosférou a zajímavým hereckým obsazením, taková Kim Cattrall se do role femme fatale skutečně hodí, a hlavní hrdina spolu se svou manželkou tvoří sympatický pár. Bohužel scénář je nedovařený a dělá z obou stran konfliktu s prominutím blbce. S logikou a hodnověrností chování svých postav se nepáře a svět, který popisuje, má hodně trhlin na to, aby mě dokázal přesvědčit nebo dokonce nadchnout. Jak je to v amerických sci-fi seriálech dnes už samozřejmostí, nejde o čisté sci-fi, ale spíš mysteriózní sérii s prvky fantasy. Své udělal i nižší rozpočet, takže nakonec série u televizních diváků v Americe propadla a skončila u omezeného počtu dílů. U nás byla nasazena sice v hlavním vysílacím čase, ale jak je vidět z počtu hodnotících, i tady se se svým cílovým publikem minula. Celkový dojem: 25 %. ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povedal by som, že je to taký mix filmu a seriálu. Na seriál to má dosť bohatú výpravu či skvostné priam až "filmové" obsadenie - okrem hlavného Belushiho aj Loggia, Catrallová, Dickinsonová, Warner, Gunton. Aj samotný námet pôsobí skôr filmovo a to je možno aj taký malý kameň úrazu - seriál si zobral na chŕbát asi až príliš veľa a nie všetko sa dotiahlo do zdarného výsledku, a to vrátane vykreslenia blízkej budúcnosti. Príjemným prekvapením je ale aj v dnešku aktuálna a nadčasová téma alternatívnej reality a s ňou spojená manipulácia masami. Príjemne potešilo aj dávkovanie násilia či brutalita (napr. vypichnutie očí, rôzne vraždy). V prvých epizódach sa kúskuje tajomno a odkrýva sa toho iba málo, v závere sa toho odkrýva dosť, ale seriál akoby trošku strácal na tempe a stavia na tom, čo nadčasové nie je - závislosť na narkotikách a narýchlo zbúchaných vzťahoch, čo nepôsobí dostatočne vierohodne. Celkovo však určite zaujímavý seriál. ()

Thorgerda 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem hodně, dostala jsem až překvapivě málo... Bylo to tak nějak "těsně vedle", a nejsem si jista, že je to jen rozpočtem. ()

PanIncognito 

všechny recenze uživatele

Zajímavá minisérie, která je směsicí moderní technologie, okultismu, vlády a zkoumání smyslu světa. Stejně tak se dílo zaměřuje na krachující vztahy, narkotika a celkově záporná témata. Atmosféra je tedy úzkostně zlověstná. Hvězdy i režie jsou dle mého rovněž úspěšní. ;-) (viděno s dabingem) ()

Reklama

Reklama