foto

Richard Schiff

  • nar. 27.5.1955 (62 let)
    Bethesda, Maryland, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Richard se narodil v americkém státě Maryland jako prostřední ze tří synů. Jeho matka Charlotte pracovala v televizní společnosti, otec Edward podnikal v oblasti realit. Rodiče se rozvedli, když bylo Richardovi 12 let. Richard přerušil studium na střední škole, ale později získal ekvivalentní vzdělání. V roce 1973 krátce studoval na City College of New York (CCNY), ale neměl o studium dostatečný zájem a studium ukončil. Přestěhoval se do Colorada, kde našel práci u dřevařské společnosti. V roce 1975 se vrátil do New Yorku, kde začal studovat herectví a byl přijat do divadelního programu CCNY. Po nějaké době ale začal pociťovat k herectví určitou nechuť a přesedlal na studium filmové režie. Režíroval několik divadelních her, napříkald Antigonu z roku 1983. V polovině 80. let se mu podařilo překonat počáteční nechuť k herectví a rozhodl se zkusit štěstí i v této oblasti.

Krátce poté byl obsazen do několika seriálových rolí. V roce 1995 si zahrál právníka vraha Johna Doe (Kevin Spacey) ve filmu SEDM. V roce 1996 si zahrál zkorumpovaného probačního úředníka ve filmu VYŠŠÍ ZÁJEM, kde si zahrál společně s Al Pacinem a Johnem Cusackem. V témže roce se objevil v jedné z epizod seriálu POHOTOVOST a o rok později v seriálu NYPD BLUE. V jedné z epizod seriálu HIGH INCIDENT ho poté zahlédl režisér Steven Spielberg a Richard ho zaujal natolik, že ho obsadil do svého filmu JURSKÝ PARK (1997). O rok později si společně s Eddiem Murphym zahrál doktora v komedii DR. DOLITTLE. V témže roce si zahrál také Dona Beidermana v hitovce DRTIVÝ DOPAD.

Jeho kariéra poté úspěšně pokračovala, když získal roli Tobyho Zieglera v seriálu ZÁPADNÍ KŘÍDLO, kterého hrál v letech 1999 - 2006. Během účinkování v tomto seriálu si zahrál také drsného pana Turnera ve filmu JMENUJI SE SAM z roku 2001 a roli Elliota ve filmu LIDI, CO ZNÁM o rok později – zde byl jeho hereckým partnerem opět Al Pacino. V roce 2004 se jsme ho mohli vidět v životopisném snímku o hudebníku Rayi Charlesovi nazvaném RAY, kde hrál Rayova producenta Jerryho Wexlera. V témže roce, kdy skončil s natáčením seriálu ZÁPADNÍ KŘÍDLO, se objevil společně s Peterem Krausem v thrilleru CIVIC DUTY. V letech 2006 a 2007 se Richard vrátil také ke svým divadelním kořenům a začal účinkovat na West Endu. Jedním z jeho posledních hereckých počinů bylo účinkování v romantickém dramatu POSLEDNÍ ČAS NA LÁSKU s Dustinem Hoffmanem a Emmou Thompson v hlavních rolích. V roce 2009 se pak objevil ještě ve filmech IMAGINE THAT - s Eddiem Murphym a SOLITARY MAN s Michaelem Douglasem a Susan Sarandon.

V roce 1996 se jeho ženou stala herečka Sheila Kelley, se kterou žije dodnes a má s ní syna Guse a dceru Ruby Christine. Richard je celoživotním členem Demokratické strany a podporoval Baracka Obamu v prezidentských volbách v roce 2008.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2017 Shock and Awe
The Men
2016 American Fable
2015 Méďa 2
Take Me to the River
The Automatic Hate
Vincentův svět
2014 Before I Disappear
Smrt čmuchala
The Gambler
2013 Beach Pillows
Muž z oceli
2012 Knife Fight
Nezahrávej si s ohněm
2011 Johnny English se vrací
Nevinný (TV film)
2010 Infidel, The
Podzimní úplněk
Vyrobeno v Dagenhamu
2009 Muž v pokušení
Tak si představ
2008 Poslední čas na lásku
2007 Dítě z Marsu
2006 Civic Duty
2004 Ray
With It
2002 Lidi, co znám
2001 Co horšího se může stát?
Jmenuji se Sam
2000 Ať to stojí, co to stojí
Lulu se vrací
Stydlivý polda
Šťastná čísla
1999 Léto v Alabamě
Živelná pohroma
1998 Dr. Dolittle
Drtivý dopad
Heaven
Polibek
Tunel strachu (TV film)
Války Pentagonu (TV film)
1997 Loved
Sopka
Touch
Ztracený svět: Jurský park
1996 Invaze
Michael
Special Report: Journey to Mars (TV film)
Světlo mého srdce
Vyšší zájem
Zpětná reakce
1995 Drsná magie
Pancéřová holka
Sedm
1994 Nebezpečná rychlost
Poslední let (TV film)
První liga 2
Za pět minut dvanáct: Svatba v Las Vegas (TV film)
Záskok
1993 Můj život
Nepochybně pravdivá dobrodružství údajné texaské vražedkyně (TV film)
Skinner
Vražedný computer
1992 Bdělé oko veřejnosti
Hoffa
Malcolm X
Osobní strážce
Rychlý jako blesk
Stůj, nebo maminka vystřelí!
Till Death Us Do Part (TV film)
Trýznivé pochybnosti (TV film)
1990 Mladé pušky II
1989 Medium Straight
Ráj detektivů (TV film)
1987 Arena Brains

TV seriály

2017 Chicago Justice (TV seriál)
Tycoon (E13)
The Good Doctor (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Pilot (E01)
When We Rise (TV seriál)
Part IV (E04)
Hráči (TV seriál)
Alley-Oops (S03E08)
Ricky-Leaks (S03E07)
I Hate New York (S03E06)
další epizody (6)
2016 Dirk Gently's Holistic Detective Agency (TV seriál)
Two Sane Guys Doing Normal Things (S01E08)
Weaponized Soul (S01E07)
Fix Everything (S01E06)
další epizody (8)
Hráči (TV seriál)
Zápas (S02E10)
Milión dolarů v tašce (S02E09)
Vyčkávání (S02E08)
další epizody (6)
2015 Gen Zed (TV seriál)
Hráči (TV seriál)
Plameňáci (S01E10)
Tváří v tvář (S01E09)
Manipulace (S01E08)
další epizody (5)
Wet Hot American Summer: First Day of Camp (TV seriál)
Aféra (TV seriál)
212 (S02E12)
211 (S02E11)
210 (S02E10)
další epizody (11)
Manhattan (TV seriál)
Fatherland (S02E02)
Damnatio Memoriae (S02E01)
2014 Manhattan (TV seriál)
Perestroika (S01E13)
Tangier (S01E11)
Acceptable Limits (S01E06)
další epizody (5)
Murder in the First (TV seriál)
2012 Profesionální lháři (TV seriál)
The Mindy Project (TV seriál)
Bylo, nebylo (TV seriál)
Podkoní (S01E18)
Jedovaté plody (S01E11)
2011 Mstitel Cape (TV seriál)
Myšlenky zločince: Chování podezřelých (TV seriál)
2010 Past Life (TV seriál)
2008 Terminátor: Příběh Sáry Connorové (TV seriál)
2007 Status: Nežádoucí (TV seriál)
1999 Západní křídlo (TV seriál)
1998 Ally McBealová (TV seriál)
Báječné časy (S01E23)
1996 Relativity (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
Život je boj (S02E17)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)

Dokumentární

2004 Happy Birthday Oscar Wilde (TV film)

TV pořady

2002 The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2000 The 52nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

2008 V odborné péči (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace