Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarový Paul Newman v americkém filmu z prostředí kulečníkového hazardu. Vyhrávat prachy je lepší než je vydělávat... Zestárlý biliárový šampion Eddie Felson už dávno vzdal svou hráčskou kariéru a věnuje se obchodu s alkoholem. Jednoho dne však narazí na talentovaného mladíka Vincenta, jenž v kulečníku exceluje. Podaří se mu přesvědčit Vincenta a jeho dívku Carmen, aby spolu začali vydělávat peníze v hazardní hře v maloměstských hernách. Cynický Eddie zároveň učí Vincenta, jak se ve hře zdokonalit a hlavně jak klamat tělem. Vincent je nucen učit se i pokoře, protože kvůli sázení je v jejich zájmu hru někdy prohrát. Vztah učitele a žáka nakonec přeroste v konkurenční boj dvou kulečníkových mistrů a především dvou svérázných osobností... Drama režiséra Martina Scorseseho je volným pokračováním snímku Hazardní hráč (The Hustler) z roku 1961. K postavě "Rychlého" Eddieho Felsona se po letech opět vrátil jeho původní představitel Paul Newman. Za tuto roli byl Newman v obou případech nominován na Oscara, avšak až ve Scorseseho filmu se mu podařilo nominaci proměnit. Druhou hlavní roli svěřil režisér Tomu Cruiseovi, jehož v témže roce vyneslo na vrchol popularity drama Top Gun. (Česká televize)

(více)

Recenze (264)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Eddie Felson je zpět a hustlerovská atmosféra s ním! Martin Scorsese se toho ujal po svém a sice se mu nepodařilo vyrovnat nádhernému lidskému příběhu ze šedesátých let z prostředí kulečníkových stolů, ale líp to dopadnout asi nemohlo. FIlm si jede tu svou melancholickou a díky skvěle vybrané jazzové a bluesové muzice, která je poctou pro starý The Hustler, se mu to náramně daří. Cruise jako napomádovaný floutek je hodně dobrý, avšak vedle Paula nejvíc záři Mary Elizabeth Mastrantonio, vidět ji jenom v kalhotkách bylo velice inspirující. Osmdesátý léta měla svoje kouzlo stejně jako šedesátky. __ Hustler končí tak, že i když vyhrajete, neznamená to výhru. Color of Money končí přesně opačně, i když prohrajete, možná jste vlastně vyhráli. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Milujem biliard. To bol asi prvý aspekt, kôli ktorômu som chcel tento film vidieť. A nesklamal. Je to fakt poolový nárez ako sa patrý, sú tam všetky krásy nineball-u, ktoré sa vám nepodarý učiniť ani za tri životy. Scorsese chcel od Newmana, aby bol nevtipný, a tak bude vtipnejší. Tento ich plán namňa pôsobil niekedy dosť zvláštne, ako aj scenár samotný. Som presvedčený, že keď sa púšťali do filmových prác, ešte nevedeli presne, ako to vlastne bude vyzerať. O tom svedčí i dosť blbý názov filmu, alespoň premňa. ,,Devítka,, by sadla lepšie. No ale čo už. To celé však mysleli tak vážne, že pri niektorých častiach filmu som im to aj uveril. Vince, si fakt dobrý :) ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Občas prehrať, znamená vyhrať!" Konečne som si odškrtol starší rest. Na tomto filme bol pre mňa hlavným ťahákom P. Newman, ale určite aj režisér Scorsese, takže takmer istá záruka spokojnosti. Mladučký T. Cruise sa tiež predviedol v dobrom svetle, ale P. Newman nemusí robiť nič a predsa je zaujímavejší. Príbeh z biliardového prostredia síce na prvý pohľad nevyzerá ktovie ako atraktívne, ale funguje to a po filme dostanete aj vy chuť zahrať si biliard. 80%. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Po Raging Bull a pred mafiánskym spektáklom Goodfellas,a tak medzi tým vznikol filmový počin s oscarovým comebackom pre Paula Newmana,pre ktorého táto téma cudzia nie je,keď bol o niečo starší ako Tom stelesnil postavičku v The Hustler,ktorá bola priekopníkom v tomto povolaní... Martin na odľahčenú tému,keď vymetajú všetky stoly v kraji,aby sa učiteľ a žiak stretli na turnaji,aby si zmerali sily... Tom po Top Gune je veľkou hviezdou,zvláda bravúrne svoj part a nasledujúce roky to potvrdzujú. Mary sekunduje týmto dvom pánom vskutku viac ako obstojne. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hustler mě chytil mnohem víc ve všech ohledech. Scorsese tu pro mě naprosto selhává v zobrazení zápasů - čekal bych, že cool hra jako kulečník bude v rukou tak cool režiséra vypadat sakra dobře - tady až na pár kusých záběrů nic zajímavého. Newman si svou roli užívá, ale Cruise je tu maximálně otravný. Myšlenky filmu zcela jasné od počátku a až mě překvapilo, jak málo Scorsese motivy rozvinul. Nebýt "jedničky", asi bych čtyři dal, jistě to má své kouzlo a Newman opět táhne film nahoru, ale když "dvojka" nedosahuje kvalit originálu, nemůže mít stejné hodnocení. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (17)

  • Cruise se naučil kulečník ale velmi dobře při natáčení a většinu svých triků předváděl na plátně sám. Náročný trik, kdy bílá přeskočí dvě koule, aby potopil třetí předvedl za něj však Michael Sigel. (don corleone)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Walter Trevis. (Terva)
  • Newman a Cruise hráli ve většině kulečníkových záběrů sami, protože prošli školením u Mikea Sigela, tehdejšího nejlepšího hráče na světě. (Rocky62)

Reklama

Reklama