Reklama

Reklama

Thelma a Louise

  • Česko Thelma a Luisa (více)
Trailer

Ušlápnutá Thelma Dickinsonová, kterou doma drží zkrátka silácký manžel, a její kamarádka, samostatná servírka Louise Sawyerová, si jednou vyjedou spolu na víkend v horách. Ani jedna z nich netuší, jak se jejich nevinný útěk od všedních starostí zvrtne. Vše se zhatí ve chvíli, kdy se Thelmu pokusí znásilnit jejich náhodný známý. V Louise, která má revolver, se v té chvíli cosi zlomí a neurvalý surovec za to zaplatí životem. Výletnice, které se těšily na dva dny oddechu, jsou od té chvíle na útěku před zákonem... Snímek vynikajícího režiséra Ridleyho Scotta na počátku devadesátých let s novou razancí otevřel otázku postavení ženy v moderní společnosti a v rodině. Je však především strhujícím příběhem dvou osobností, které se sice doslova řítí do propasti, ale zároveň v sobě objevují překvapivé vlastnosti, o kterých ve svém dosavadním sešněrovaném životě neměly ani tušení. (Česká televize)

(více)

Recenze (512)

raru 

všechny recenze uživatele

Teda,musím povedať,že to bola pre mňa filmová lahôdka.Absolútne prepracovaný scenár,výborná réžia a samozrejme herecké výkony Susan a Geeny.Hlavne Susan,ktorá bola v každom filme,ktorý som videl dokonalá a tu tomu nebolo inak. ()

Bodega_Bay 

všechny recenze uživatele

Nejodvázanější road movie prchajících žen vůbec. Je divné, že se do jednoho kabrioletu vlezlo tolik krásných lidí. A ten konec, ten prostě musí člověk milovat. ()

DavidDizzer 

všechny recenze uživatele

Příběh ze života se skvělým dějem, hereckými výkony, kamerou, hudbou. Nic nechybí. Příběh, kdy i hodné, nevinné, avšak nešťastné kamarádky se mohou kvůli jedné věci, co na ně osud nastražil, dostat do velkých problémů. Ve filmu opravdu nechybí nic, je tam všechno. Napětí, akce, romantika, humor, dramatické scény, dobrodružství zakončené tragédií. Během tohoto filmu jsem se nenudil ani minutu, skvělý, avšak smutný film ze života, kterým se inspiroval režisér Ridley Scott a velmi se mu inspirace z toho, co může potkat i nevinné dívky, povedla. Film je doprovázen i výbornou hudbou, hlavně smutné a bezmocné scény dvou kamarádek, obzvlášť poté závěrečná scéna, takže i za hudbu velké plus. ()

pindruche 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejoblíbenějších filmů. Viděla jsem mockrát a neomrzel se. Snadno si dovedu představit sebe na jejich místě. Český dabing film trochu kazí. Zlobivý holky mají ode mně plný počet. ()

Mark1983 

všechny recenze uživatele

Film byl natočen v jednadevadesátém a já ho shlédl až v těchto letech, jelikož dřív mě odrazoval už samotný plakát s usmívajícími se natolik praštěnými ženskými až to není možné. No...konec konců jsem nakonec zvědavý na film už jen kvůli režisérovi byl a mrkl jsem se na něj. A výsledek? Jednoznačný. Podle mého úhlu pohledu se jedná ( svým způsobem ) o nezávislý kriminální road movie, který nejvíce zaujme takové ty jedince, kteří jsou absolutně posedlí demokracií a svobodou, která je, jak už se řeklo v americkém filmu Odpočítávání se Samuelem L. Jacksonem, zástěrkou americké arogance, která se rozšířila do celého světa. Nic víc a nic míň. Vlastně se propaguje slovo svoboda, jehož samotný význam každý chápe jinak, jelikož někteří vidí svobodu jen jako flákání, nic nedělání a ZÁROVEŇ si chtějí dělat, co chtějí, bez ohledu na své okolí, které je tou vynucenou svobodou až egoisticky a impertinentně obtěžováno. A čím? Víme sami. Například obtěžující feťáci či opilci a nebo takoví ti jedinci fyzicky napadající ( bezdůvodně ) slušné lidi, kteří si jen hledí svého a nikoho neobtěžují ani se svými názory, neboť si jsou vědomi toho, že i když může mít někdo podobný názor, jejich vyslovení jejich názoru nakonec vyšumí jako šumák. A co se týče mého hodnocení tohoto filmu tak se jedná podle mého úhlu pohledu o průměrnou tříhvězdičkovou cestovní kriminálku, u níž se divák nenudí, ale není ani ohromen. ()

Nechic 

všechny recenze uživatele

Dámská Road Rage, feministické GTA, koncentrované #MeToo, dnes se dá tahle legenda pojmenovat různě. S odstupem času tenhle film uzrál jako víno a k odvázané oslavě nevázané svodoby se přidává i úžasná atmosféra staré Ameriky ()

Seniad

všechny recenze uživatele

Dvě šeredné gangreny na tripu po Murice. Jedna z nejslabších a nadhodnocených road movie - kultovní sračky. ()

baron156 

všechny recenze uživatele

Takhle si představuji oddychový film. Skvělá (výkon na Oscara) Susan Sarandon a Genna Davis se vydají si odpočinout od práce a manželů, ale to ještě neví co se stane a jaké to je se hnát přes Texas v autě a ještě k tomu pronásledovány policajty. Nejlepší byl asi výbuch náklaďáku a ten konec. ()

Grossing 

všechny recenze uživatele

Hned první zastávka víkendového povyražení dvou kamarádek dopadne špatně a vyřešení problému útěkem do Mexika dopadne ještě hůř. Moje nejoblíbenější kriminální drama podtržené úžasnou hudbou Hanse Zimmermana. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca dámska jazda, plná začiatočných obáv, postupného užívania si a zabávania sa, až po záverečné citové vyrieknutie sa, pri ktorej to všetko funguje bez najmenších kazov. Akcia, sloboda, nostalgia. Susan Sarandon tu vyvoláva veľký rešpekt a Geena Davis občas naserie, ale nemožno ju tu nemať rád. Plus výtečný Zimmer, skvelá Ridleyho réžia a fantastické finále. Niekedy je lepšie tie ženy fakt neprovokovať. ()

Awer 

všechny recenze uživatele

Velmi emancipatorní snímek, který musí citlivě balancovat mezi zesměšním ženské agrese a nekritickou glorifikací odplaty a ve výsledku dělá tu šílenou věc, že ženy zobrazuje jako lidi, což je ve filmu i celkově společensky stále velmi neobvyklé. Vtipná, smutná, akční i drsná podívaná, jež se nebojí sdělit, že člověk někdy musí porušit všechna pravidla, aby odhalil jejich pokrytectví a našel sám sebe – a přitom dokáže zůstat zcela neschematizující a vyhnout se banálním kategoricky binárním opozicím. ()

JB001 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nebyl a nikdy nebudu feminista nicméně tento film nemá chybu a líbí se mi čím dál tím víc... Na rozdíl od jiných, na kterých se podepsal zub čas. I když vím, jak to dopadne, přesto jsem měl na konci slzy v očích. "Jedeme dál..." ()

coulismoulis 

všechny recenze uživatele

Z doslechu jsem cekala neco trochu jineho, ale rozhodne jsem nebyla zklamana - atmosfera i herecke vykony na vybornou a (nejen) konec je neskutecne pusobivy. ()

vladi3 

všechny recenze uživatele

Tu nejde len o to, ze podla niektorych ide o "feministicku" road movie... To co sa protagonistkam stalo a ako sa zachovali, nema nic spolocne s feminizmom. To si tu niekto myli pojmy s dojmami. To aka reakcia nasledovala po akcii je odzrkadlenim toho, co protagonistky prezili. Po technickej a hudobnej stranke je film dokonaly. Zaber, kde idu po utese autom a pod nimi leti policajna helikoptera (v zavere filmu), je jednou z najlepsich scen ake som kedy vo filme videla. Hansova hudba dala tejto scene, ale aj celemu filmu neskutocnu atmosferu. Povodne tu boli 4 hviezdicky, ale tie som po zhliadnuti po x rokoch zmenila na 5. Clovek asi musi dozriet, aby film pochopil. A to som kadeco, len nie feministka. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem se znovu podíval a nechápu, co je na tom filmu tak vysoce hodnoceno. Snad to v době vzniku působilo jinak? Pro mě předlouhé o ničem, jedna totálně blbá baba a jeden totálně blbý chlap (ten její). A na závěr hollywoodská klasika - 20 (?) policejních aut a vrtulník na 2 obyčejný ženský. 60%. ()

Duiva001 

všechny recenze uživatele

No, slova o feminismu jsou tady trochu mimo mísu, pánové...každopádně skvělý film, ke kterému se dá vracet...a závěrečný Grand Canyon úchvatný....i když pak ten konec...ach jo. ()

Související novinky

Nekalé praktiky v pakárně

Nekalé praktiky v pakárně

21.08.2006

Herečky Susan Sarandon a Helena Bonham Carter utvoří silnou ženskou dvojici ve stylu Thelmy a Louise v dramatu ELEANOR AND COLETTE. Příběh snímku se odehraje v psychiatrické léčebně, kde pacientka… (více)

Reklama

Reklama