Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Voják Severu držený ženami jižanské dívčí školy. Je to ale on, kdo je vězněm? ... Během americké občanské války v roce 1863 se raněný desátník Unie John McBurney (C. Eastwood) ocitá na odlehlé jižanské dívčí škole v Mississippi, kterou vede Martha Farnsworthová (G. Pageová). Ta chce Johna co nejdříve vydat konfederačním vojákům, nakonec se ovšem rozhodne jej napřed u sebe ponechat pod přísným dohledem, než se uzdraví. K vězněnému nepříteli se nejprve dívky chovají obezřetně, během svého pobytu si ale John získává jejich důvěru stejně jako jejich náklonost. Když Johnovi začne podléhat jedna dívka za druhou, svým jednáním přivolá nad školu nebezpečný mrak žárlivosti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

salalala 

všechny recenze uživatele

Dost povedený film, kde se navíc Siegel (úspěšně) snažil o art. Pohrál si se záběry, s celkovou kompozicí a samotnou školu fakt natočil jako něco, co je úplně mimo veškerou realitu. Je tu znát sehranost Siegela s Eastwoodem, což jen dotváří dobrý dojem ze snímku. Velmi dobrá studie toho, co udělá jeden obyčejný chlap s bandou (nechci to říct, ale asi "nadržených") ženských a o tom, co udělá jedno odmítnutí. Je to fakt síla a vřele doporučuji vidět. Eastwood tu hrál úplně něco jiného, než jsme zvyklí. Jeden z filmů, které je lepší vidět, než si o nich jen číst :) Aniž bych tušil, že jsem film už komentoval, podíval jsem se na něj a musím říct, že jde opravdu o opomíjenou, ale velmi dobrou podívanou, kde kralují Siegel svým režijním a Eastwood hereckým minimalismem, naprosto brilantní atmosféra školy, která je odříznutá od světa a k tomu zneklidňující hudba Schifrina. I ženský casting vyšel perfektně a zejména Geraldine Page je přímo ďábleská. Potěší i to, že film se nedrží při zemi a nebojí se několika odvážnějších scén (polibek s dvanáctiletou dívkou, sex se čtrnáctiletou). Hodně netradiční role Eastwooda vyústila v opravdu zajímavou a povedenou záležitost. 75% PS: Známé pořekadlo, že není nic horšího než zhrzená žena, tenhle film naprosto vystihuje a předvádí ho v praxi. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela zajimavy drama, ktery je s pribejvajicim casem cim dal tim lepsi. Ze zacatku totiz zranenej vojak Clint prileze do divci skoly, kde si ho vsechny zensky postupne oblibi a on je zacne balit. Ne ze by se na to spatne koukalo, ale je to lehce o nicem. Nastesti ke konci zacne bejt Clint nasranej, ukaze se, ze tady asi nebude za nejakyho velkyho kladase a finale je paradne vygradovany a skvely a vytahne film na 4*. Jinak Clint tady hraje paradne, jeste o fous lip nez je jeho standart, ale ostatni za nim nastesti nijak zvlast nezaostavaj. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, o kterých si před jejich shlédnutím radši nic nečtěte. Jakékoliv spoilery o vývoji děje totiž nutně vedou k tomu, že si malé náznaky toho, jak by se děj mohl vyvíjet, vůbec neužijete. Postavy kloužou na hraně dobra a zla, často překvapují svými náhlými činy, ale pokud se nad jejich vývojem zamyslíte, není vlastně nijak nepředvídatelný. To jen my doplácíme na to, že jsme ve filmu zvyklí na určité postupy a cokoliv, co se jim vymyká, nás vyvede z míry. Mám hodně ráda podobné filmy, filmy, které dokáží zkombinovat válku s uměleckým stylem a komorní drama se sexuální otevřeností. Už jen ten začátek. Mladá dívka jde sama v lese a náhodou naráží na krvácejícího vojáka, kterému se rozhodne odvést do bezpečí internátní školy. A tento čtyřicetiletý voják v podání Clinta Eastwooda hned při první příležitosti dívku políbí. Přitom herečce hrající onu dívku není 25, jak by bylo pro kinematografii typické, ale pouhých 11 let, stejně jako postavě ve filmu. Tomu se říká odvaha. Natočit něco podobného v 70. letech a do hlavní postavy obsadit chlapa hrajícího nejčastěji nemluvné drsňáky, kteří se vztahům se ženami zásadně vyhýbají, chtělo koule. V tomhle filmu je měli všichni, od scénáristy a režiséra přes Clinta Eastwooda až po celé ženské obsazení. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Drsňák Clint Eastwood, který už byl v té době známý jako bezejmenný hrdina spagetti westernů a vyřešil svůj první případ jako Drsný Harry se v tomto snímku předvádí jako chorý a prakticky bezmocný voják, který skončí v dívčí internátní škole. To co se zdá být nejdříve jako krásný sen se brzy změní v noční můru a dokáže, že žárlivé a pomstychtivé ženy jsou daleko nebezpečnější než ostřílení kovbojové nebo san francisští zabijáci. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Oklamaný je dobrý názov, ale možno ešte lepší je ten poľský - Oszukany. Lebo Clint sa veru nezdá, ale aj bez cigary je to riadny neřád. Najmä v spoločnosti sedem nie všetko vábivých žien, ale stále žien, no a v čase vojny, keď ostatní čakajú, kedy ich prepichne bajonet, radšej použiješ ten svoj na niečo príjemnejšie. Avšak film prináša aj varovanie pre mužov: So ženami sa nezahrávajte. Najmä vtedy, keď ste im vydaný na milosť či nemilosť... Škoda, že film sa vďaka zlej propagácii stal prepadákom, pretože je to zabudnutý unikát v Eastwoodovej tvorbe. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (22)

  • Jedenáctiletá Pamelyn Ferdin nevěděla, že ji v jedné z úvodních scén filmu má Clint Eastwood políbit. Herec ani režisér jí svůj úmysl neoznámili, aby z ní dostali autentickou reakci. (StarsFan)
  • Film sa mal pôvodne natáčať v štúdiách, ale režisér Siegel uprednostňoval, aby sa natáčal priamo na reálnom panstve. Film sa potom natáčal v Baton Rouge a Geismare (Louisiana, USA), hlavne v historickom dome postavenom v roku 1841. (Arsenal83)
  • Keď McBurney (Clint Eastwood) hrá karty, tie v rohu majú na sebe farbu (srdce, piky atď.), ale aj číslo. Čísla však boli na karty umiestnené prvýkrát až v roku 1864 a dokonca aj 20-30 rokov po občianskej vojne boli mimoriadne vzácnym javom. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno