Reklama

Reklama

Léto 1944: Walter, mladý německý voják, bojuje již ztracenou válku a je na cestě na východní frontu, když je jeho vlak vyhozen minou do vzduchu. Naštěstí přežije a je místo toho poslán do malé jednotky v polských lesích obklopené partyzány. Protože sadistický velitel nařizuje vykonávat skutečně brutální činy, je brzy rozpolcen mezi smyslem pro povinnost, pocitem viny a svým svědomím, a neusnadňuje to nijak ani jeho láska k polské partyzánce Wandě, která s ním čeká dítě. (Viasat)

(více)

Recenze (55)

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

Tj opravdová slátanina o německém oddaném slouhovi nacistické mašinerii, který už ke konci války nemusel na frontu a švagr mu nabízí úkryt, ale on oddaně jde, aby podpořil poslední kopání dodělávající nacistické kobyly. Na frontu už nedojede, protože polští partyzáni vyhodí vlak. Zůstane u jednotky několika magorů, pod vedením sadisty. Na hlídkách spí s poskou partyzánkou, která se ho předtím ve vlaku pokoušela zabít. Na hlídce celkem nesmyslně zastřelí mladého chlapce, aby později zjistil, že to byl bratr jeho partyzánské milenky. Jeden z jednotky zběhne k Rusům a ten ho později zachrání ze zajetí a naverbuje k Rusům. S těmi postupuje do Německa až na statek švagra a sestry, kdy švagra zastřelí a sestře to zatají. Ta odvedena Rusy mizí ze scény, on se stává funkcionářem v rodící se NDR. Dalším kolaborantům ale není dost radikální, tak společně se sekretářkou utíká do britské zóny a později sní má rodinu a děti. Od té útíká, Když v tv zahlédne zpívat onu polskou partyzánku, která zřejmě žije v NSR. Splácanější scénář by nevytvořila ani Steelová, divákovi je podsouváno ono naprosto lživé, co z posledních desetiletí známe - ti Němci byli vlastně chudáci, nikdo nechtěl nacismus, ten s jeho hrůzami byl jen tak nějak bokem ... V reálu to pak ukazuje spíš na bezcharkternost Němce, který se přizpůsobí takřka jakékoliv autoritě, jedno zda nacistické, či Ruské, ochoten vždy zradit cokoliv. V praxi to pak vidíme i od soudružky Merkelové (vystudované také u Rusáků), kterou ta loajální německá banda není schopná svrhnout a zastavit likvidaci evropské kultury a civilizace prostřednictvím dovozu krvelačných hord vyznávajících ideologii v mnoha rovinách srovnatelnou právě s nacismem, když v dobách A. Hitlera nacistický režim byl spřátelený s muslimy a cvičil je v teroru, který svět sklízí do současnosti. Kdo nevěří, ať s laskavě ověří historické skutečnosti. Koukat na tento blábol je ale ztráta času. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Krátce po sobě jsem viděl Přeběhlíka a Majordoma. Jistá podobnost mezi nimi je. V obou případech je pro mě výsledek slabší 4 hvězdy. V obou je znát jistý protiruský tón, což je u Němců i Poláků pochopitelné, ale ne nutné. U Přeběhlíka je více kladen důraz na sebereflexi Němců na druhou světovou válku. I když, ne vždy je přiznání viny ochota nést za vinu následky. Vyplatila se německo-polská spolupráce v hereckém obsazení - Jannis Niewöhner a Małgorzata Mikołajczak jsou dobře vybráni a jsou dobrými představiteli svých postav. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Mohla z toho byť celkom slušná emotívna záležitosť, pretože tu divák k tomu nájde všetky predpoklady - hlavná postava, ktorá bojuje s morálkou, zakázaná láska s nepriateľom, odlúčenie, prebehnutie, hľadanie, nájdenie.... Avšak spolu to akosi nefungovalo, čo dávam na vrub slabšej réžii. Priemer. 60/100 ()

Daddko odpad!

všechny recenze uživatele

Autor predlohy Siegfried Lenz bol členom NSDAP, dezertér Kriegsmarine a internovaný v US zajateckom tábore. To vyšlo najavo až v roku 2007. Ale už v roku 1951 si začal sypať popol na hlavu a napísal tento paškvil. Knihu vydali až po jeho smrti. Keby som nevedel že film je z roku 2020 zaradil by som viac ako polovicu filmu do propagandy Honekerovej DDR. V druhej časti sa zameriame na zločiny ČA strieľajúcich nemeckých vojakov a poľských partizánov, ak sa podarí aj členov NSDAP. Nechýba ani nástup STASI vyškolených sovietskymi súdruhmi z NKVD. A happy end nakoniec. Rok 1959, hospodársky zázrak BRD, nový domček, VW Chrobák pred garážou, TV , šampanské a šťastná manželka a detičky. Čo iné si môže ešte dvojnásoný prebehlík Proska želať? No predsa opustiť toto všetko a prebehnúť tretí krát, teraz k Polke Wande. Film o zrade, bezcharakternosti a ďalší make up histórie tentokrát v nemeckej réžii. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Iba nedávno (len včera pri komentári k filme Ržev) som sa posťažoval, že som dlho nevidel kvalitný vojnový film. Konečne som ho videl. Pre porovnanie včerajší Ržev je taký typický zástupca ruských vojnových filmov z poslednej doby. Fajn bitevné scény, príbeh nič moc a všetko zabíja ruský prehnaný heroizmus. Nemecký pohľad je mi 100x bližší a keďže na filme spolupracovali i Poliaci vedel som, že budem spokojný. Zdá sa, že malé seriály valcujú vojnové kinofilmy. Kto videl Bird song, Unsere mutter, unsere Vater , dá mi za pravdu. Der Uberlaufer je presne z tohto súdka. Film má o čom rozprávať, herci majú čo hrať, hudba je nádherná , emócie fungujú...u mňa veľká spokojnosť. Film uspokojí i divákov, ktorí vojnové filmy nemusia, dej totiž zobrazuje obdobie 1944 až 1959 ak sa nemýlim a pomerne veľkú časť zaberie i romantika, ktorá nielen že nevadí, ale film na kvalite dvíha o level vyššie. Zopár chýb sa nájde, ani ja som nepochopil prečo Wanda niesla bombu do vlaku, ktorý je o pár metrov podmínovaný, ale atmosféra mnohé nedostatky vykryla. Záver "prosím nechoď" je nádherný. Ja si dám reprízu určite. 90%. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (5)

  • Přes šedesát let ležel román Siegfrieda Lenze v šuplíku. Až když autor zemřel, podařilo se knihu „Überläufer“ („Přeběhlík“) konečně vydat a měla velký úspěch. (sator)
  • Siegfried Lenz, autor predlohy, založil príbeh na vlastných zážitkoch z vojny. Na východnom fronte ale nikdy nebol. Nemecké námorníctvo opustil v Dánsku, v malom meste Næstved. (Arsenal83)
  • Když ruští vojáci zatknou na ulici bývalého poddůstojníka Wilhelma (Rainer Bock), tak mu během toho spadne klobouk na zem. V dalším záběru ale leží klobouk na jiném místě. (Duoscop)

Reklama

Reklama