Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Kniha Nikdykde od Neila Gaimana vznikla současně s tímto seriálem a získala si mnoho fanoušků po celém světe, rovněž tak řadu ocenění. Seriál téměř do přesných detailů pojednává příběh knihy. Mladý Richard Mayhew žije v Londýně už tři roky. Má dobrou práci makléře, přítelkyni, byt a je se svým životem vcelku spokojen. Jednoho dne potká zraněnou dívku, která si říká Dvířka. Pomůže jí a tím se jeho život změní do nesmyslného a bizarního dobrodružství ve světě pod Londýnem... místa, kam normální lidé nevstoupí. Krysy zde mluví, žijí zde nájemní vrazi a podivíni včetně padlého anděla Islingtona samotného. Od prvního dílu je tento poetický příběh velice poutavý a všech šest dílů na sebe přímo navazuje. Seriál nebyl u nás vysílán... ale snad někdy bude. (Hanzman)

(více)

Recenze (71)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nevím, čím to je, snad takovou tou temnější stránkou, která je celým filmem prostoupená a která vyloženě nedovede vytvářet hororové prostředí, i když byste si to mysleli, ale prostě se mi původní, knižní provedení zamlouvá více než tohle televizní. Není to špatné, ale dle mého se kouzlo příběhu nepodařilo tak skvěle adaptovat. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo na můj vkus trochu moc televizní a to, že to přesto nebylo vyloženě špatné, je především zásluha skvělé předlohy, které bych ovšem přála jiného režiséra a jinou výpravu. Dvířka je fajn, markýz de Carabas a Hunter jsou výborní, na Richarda jsem si dlouho zvykala, ale přežít se dá, ovšem kdo mi vyloženě nesedl byli Croup s Vandemaarem, kteří sice hráli golf s žábami a ukusovali holubům hlavičky, ale strach z nich nešel ani trochu. Jediný jejich klad vidím v tom, že měli pár opravdu humorných scének. ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Kniha je místy až geniální, seriál je hodně... televizní. S tímhle dílkem měli počkat, až budou počítačové efekty takřka za hubičku, protože Neverwhere vypadá opravdu chudičce. Postavy se v podstatě celou dobu motají v kanálech. Navíc režie je dost neoriginální a málo velkolepá. Gaiman dovedl i z "mluvicí" krysy udělat skvělou epizodku, v seriálu si jí skoro nevšimnete. Škoooda. Gary Bakewell a jeho stupidní přízvuk jsou ale velice příjemní na pohled i poslech. Skoro to vypadalo, že Gaimanovy knihy jsou pro filmaře zakleté. A pak přišel Hvězdný prach... Vidět na velkém plátně ještě Nikdykde a Anansiho chlapce, to by bylo pošušňáníčko. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Četl jsem knihu. Ta mě dostala. Od této televizní série, která se stala námětem knihy, jsem čekal naprostý vizuální orgasmus. A pak přijde první díl a vidím něco tak vizuálně na úrovni českých inscenací z roku jedna dvě. Jenže tato série má dílu šest. A tak jsem si řekl, kouknu na díl druhý, a co to, poetika tohoto seriálu mě čím dál tím více začala dostávat. Door je stejně krásná, jak jsem si ji představoval, markýz de Carabas je tvrďák až ´za hrob´, s pány Croupem a Vandemarem (mimochodem pan Vandemar hraje parádně golf) bych se potkat nechtěl, Richard je antihrdina všech antihrdinů a anděl Islington je charismatický démon, který si myslí, že Lucifer je čučkař. Jeden z nejlepších studiových sérií všech dob. A kdo za to může? Geniální Neil Gaiman. Já toho chlapa fakt žeru! ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Seriálové Nikdykde mne nadchlo o něco méně, než Nikdykde knižní, byť seriál, respektive scénář, tu byl poněkud dřív. Těžko mu tedy vyčítat, že jsou to de facto pouze jakési ilustrace, jen by jaksi mohly být lepší. Zejména pánové Croup a Vandemar, kteří mi již při čtení přišli na jejich pověst dosti málo hroziví, tu vypadají vyloženě jako karikatury a to i přesto, že se s ničím (nikým) příliš neserou a mazácky hrají golf. Jen postrádají jakýsi Mamoulianovský rozměr. Dvířka vyloženě zklamala, Richard je příšerný, jediní použitelní jsou markýz a Islington. A po posledním díle ubírám ještě hvězdu, tohle není Neverwhere, to je Nimmermehr. Jediné, co tu opravdu stálo za řeč, byla nakonec hudba. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • V seriáli sa vyskytuje postava Lamie, ktorej meno neskôr Gaiman použil aj vo filmovej adaptácii svojej knihy Hviezdny prach a hrala ju Michelle Pfeiffer. (Deschain)
  • Úvodnú titulkovú sekvenciu vytvoril Dave McKean, dlhoročný kamarát a spolupracovník Neila Gaimana. Ľudia okolo vizuálnych efektov boli prekvapení, keď im povedal, že všetko spravil na svojom laptope a na 8mm kamere za minimálny rozpočet. (Deschain)
  • Neil Gaiman, autor scenára, sa objaví v úvodnej titulkovej sekvencii ako tmavá postava prechádzajúca podchodom. (Deschain)

Reklama

Reklama