Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (468)

sud 

všechny recenze uživatele

Nejujetější komedie dua Smoljak - Svěrák. Prakticky se jedná o přepis Cimrmanovské "Vraždy v salónním kupé", ovšem plno věcí je zde nových. A humoru je víc. Ve společnosti dvou nesourodých detektivů - zkušeného Trachty a mladého Hlaváčka, umělého Vaška, kachny, která ukazuje cestu, otce co dokáže puškou zasáhnout řadicí páku, očíslovaných podezřelých či úžasného blázince profesora Abrháma se prostě nelze nudit a nebavit. Jiří Zahajský je v roli inspektora Trachty skvělý, tuto postavu opatřil i mírnou sentimentalitou. Marek Brodský je toporně úžasný, přesně podle Cimrmanovských představ. Mnozí si stěžují na pomalé tempo, je to pravda, i sám režisér to říká. Mě to ale nevadí, protože z filmu čiší srdce a dobrá nálada. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Pokud s odstupem času velkoryse přehlédnu topornost Brodského Hlaváčka (Bruknerova vrozená naivita to zkrátka není) a připočtu si dálkové řízení vozidla kulovnicí ("Já to řídím prvně"), všudypřítomné kachny ("Co to tady máte všude za ptáky?"), uzrávání podezřelých ("Šiju klobouky z pašovaného filcu"), rozdvojení Trachty s Václavem či deduktivní práci v křesle ("Jestli vás nějak rušíme, tak my odejdeme" - "My už pracujeme" - "Dobře si synek vybral"), tak dopadlo přenesení divadelní hry na filmové plátno k mé naprosté spokojenosti. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Volná filmová adaptace legendární hry Divadla Járy Cimrmana Vražda v salónním coupé. Komedie s poněkud promarněným potenciálem, která odráží stav partnerské krize úspěšného autorského dua. Film, kvůli kterému se Zdeněk Svěrák rozškorpil s Ladislavem Smoljakem na dlouhé a dlouhé roky. Stála ta role inspektora Trachty za to? ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Je to dobrá sranda, ale mohla být mnohem lepší. Potvrzuje se, že cimrmanovská látka není pro normální "vážné" herce typu Zahajského (nic proti němu). Takhle prostě vznikl podivný cimrman bez onoho laskavého cimrmanovského ducha. Zahajského parťák je děsný dřevo, a to bohužel ne ve smyslu kladným, v jakým se prezentuje DJC. Divadelní herci hrajou prakticky štěky, výraznější je jen Svěrák a já si říkám, jak by to vypadalo, kdyby mu tehdy Smoljak tu hlavní roli svěřil. To se nedozvíme. Nicméně, film je jako obvykle inteligentní a vtipný (Srstka vede), ale vedle dalších cimrmanovských filmových počinů (Trhák, Jára Cimrman...) se mi jeví jako nejslabší. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nechápu, že jsem Rozpuštěného napoprvé odsoudil jako jednoznačně nejslabší věc, co kdy můj oblíbenec Zdeněk Svěrák ze svého pera vyplodil. Asi jsem se pořádně nemohl přenést přes to, že hlavního inspektora hraje nepříliš komediálně pružný Jiří Zahajský. Napodruhé už jsem si ale pochvaloval, jak je celá parodie chytrá a proložená kouzelnými vedlejšími rolemi v čele s Pecháčkem Jaroslava Weigela. Kvůli Zahajskému je to sice pořád jenom na čtyřhvězdu, ale pomyšlení, že jsem docenil další chytrou svěrákovinu, velmi příjemně zahřálo. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (35)

  • Zdenek Svěrák hraje postavu průmyslového básníka Jelínka. Až později vysvětlil v jednom rozhovoru, co tahle zvláštní profese, neznějící příliš uvěřitelně, obnášela. Mělo se jednat o pracovníka, který měl na starosti reklamní verše. (sator)
  • Původní název filmu byl „Sedm zásad inspektora Trachty“ a režisérem měl být Jiří Menzel. (raininface)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama