Reklama

Reklama

Na nože: Glass Onion

  • USA Glass Onion: A Knives Out Mystery (více)
Trailer 1

VOD (1)

Proslulý detektiv Benoit Blanc vyrazí do Řecka rozmotat spletitou záhadu, ve které figuruje jeden miliardář a nesourodá parta jeho přátel. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (587)

Morien 

všechny recenze uživatele

Je to docela sranda, ale už během sledování moje převažující myšlenka byla "Knives Out mě bavilo víc". Je to (zase) přeformalizované a překomplikované, ale tentokrát tam nejsou postavy/herecké výkony, které by tomu v mých očích dodaly přidanou hodnotu. Ne že by se film nesnažil přesně zopakovat/zkopírovat spoustu prvků z "jedničky", to on se snaží, ale podle mého názoru se to tentokrát nepovedlo tak efektivně. Například jsem nezaznamenala, že by internet nějak žil plavkami Daniela Craiga, zatímco svetry Chrise Evanse byly zmemovány okamžitě. A z osobního hlediska mám z místních herců ráda jen Ethana Hawkea, který se objevil asi tak na dvacet vteřin v roli, která nejspíš mohla zůstat celá na podlaze střižny, protože pro výsledný film nic moc neznamená, a Kathryn Hahn, která tam byla tak málo a tak nevýrazná, že jsem pomalu už během filmu zapomněla, že tam vůbec je. A nemyslím si, že by ten konec byl tak triumfálně "šťastný", jak by tvůrci zřejmě chtěli, aby byl. Aniž bych chtěla nějak extra spoilerovat, tak bych spíš řekla, že by paní šla do vězení za celou škálu trestných činů či pokusů o ně. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Po třech letech snad první film, během kterýho jsem neměl ani na zlomek vteřiny potřebu čumět do mobilu. Jenom jsem užasle civěl na všechen ten bizár a absurdno (I když to není zdaleka tak nepředvídatelný, jak by chtělo - komplexita scénáře není v ději, ale v drobných detailech). Pink Panther meets Murder by Death a potomkem je Glass Onion – rebel, co narušil systém! Snad se z toho Netflix do budoucna poučí. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Rian Johnson je šéf. Skleněná cibule zdárně pokračuje v oživování pravidel staré detektivní školy a Daniel Craig si Benoiat Blanca pořád neskutečně užívá. Samozřejmě je moment překvapení v tahu a člověk tak některé zrady tuší. Herecky se sešla zajímavá parta i když na tu původní z jedničky rozhodně nemá. Edward Norton se v těchhle rolích vyžívá a Kate Hudson je zábavná, ostatní spíš podporují skvěle napsaný scénář. Prostředí řeckého ostrova oživeného hig-tech hogo fogo vybavením (nekuřácká zahrada) i uměleckými díly je působivá stejně jako sama Skleněná cibule. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Když se podívám na to, jak je zde film hodnocení, tak se trochu bojím přiznat, že se mi film líbil, jakože fakt líbil. Už od začátku, jak se snaží postavy dostat do krabice, až po finální narušení, tenhle film mně bavil, to jak je příběh napsán, to jaká je chemie mezi postavami a celkové rozuzlení, kdy sem očekával promyšlený zločin a ten sem nedostal. Ta nepromyšlenost s jakou vrah operoval, byla tak hloupá, tak absurdní, tak náhodilá, až to bylo geniální, bylo to zase něco jiného, než má většina kriminálek. Ale co se mi od začátku filmu líbilo, bylo to že sem začal všechny postavy, až Blanca podezírat, na každého sem se díval, jako na potenciálního vraha a říkal sem si, jaký může mít motiv a postupné odhalování, bylo prostě skvělý. Film mně vůbec nenudil, protože to jak se s každou scénu objevuje něco nového, ať už jde o konflikt mezi postavami, či o to že Blanc někoho rozhodí a nebo že se objeví, něco co celý případ, staví do nového úhlu, je toho tady spousta, díky čemu mně film nenudil. A jediné co bych, co bych mohl kritizovat, bylo to že jednička byla více vtipnější, tady to neni tak vtipný, nebo mi to aspoň nepřišlo, ale je to jedno, protože ten film krásně odsejpá. Daniel Craig je ve své roli, vyloženě skvělý a doufám, že vznikne další pokračování, protože Blanc je opravdu zajímavá postava. Takhle čistou pětihvězdičku, bez nějakých výtek, sem už dlouho nedal. ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Rian Johnson má po pouhých třech letech na kontě další uspokojivou komediální detektivku plnou zvratů, se zcela novou lokací a pouze jednou opakující se postavou. Líbí se mi, jak se ve filmu prolnuly známé aspekty z jedničky s novými nápady a zvraty. Film je skvěle vybalancovaný a dá vám to, co byste od takového filmu chtěli a očekávali. Zároveň vás udržuje v napětí díky nepředvídatelné struktuře děje a několika zvratům rozprostřeným po celém filmu, které vždy zabrání tomu, aby vše působilo vyčpěle. Bohužel nemám pocit, že by se o ději dalo něco pořádně říct. Většina informací by prozradila příliš mnoho. Je tu počáteční příslib tajemství a odehrává se na poměrně odlehlém ostrově. Zhruba od 45. minuty se děje strukturálně/vypravěčsky cokoliv. První „Na nože“ dělal něco podobného, ale způsob, jakým je to provedeno zde, má k odvozenosti daleko. Také mi připadá jako spoiler říkat, kdo v obsazení exceluje, protože byste nechtěli vědět, kdo nakonec v takovéto detektivce s velkým hereckým ansámblem nejvíc vynikne. Všichni byli dobří, ale Daniel Craig a další dva členové obsazení vynikali - upřímně řečeno, i kdybych řekl, kdo jsou ti dva, znamenalo by to naznačit jejich roli v příběhu, a to bych prostě nechtěl. Je to poměrně dlouhý film, ale většinou zůstává poutavý. Jeden aspekt příběhu týkající se motivace a úhlu pohledu jedné postavy nebyl na konci úplně vysvětlen, což trochu zkazilo jinak skvělý závěr. Nenazval bych to dírou v ději, ale pokud jsem něco nepřehlédl, přišlo mi, že to mohlo být nedopatření. Přesto, když toho na filmu tolik funguje, je těžké se příliš pozastavovat nad poměrně drobnými problémy, což je nakonec i můj pocit z tohoto filmu. /80%/ ()

Galerie (347)

Zajímavosti (28)

  • Joseph Gordon-Levitt si rovnako ako v prvom filme Na nože (2019) aj tu strihol cameo. Tentokrát nahovoril hlasné "dong", ktoré bolo počuť pri každom odbití celej hodiny. (Mandragor)
  • V baru Glass Onion můžeme za Andi (Janelle Monáe) vidět reklamu na českou značku piva Pilsner Urquell. (Dak_02)
  • Keď sa Daniel Craig vracal do svojej roly, úplne zabudol svoj melasový južanský prízvuk z jednotky. Craig prezradil, že dokonca tri mesiace spolupracoval s logopédom, aby získal prízvuk späť. (Arsenal83)

Související novinky

Rian Johnson už pracuje na třetím Na nože

Rian Johnson už pracuje na třetím Na nože

16.10.2023

Režisér a scenárista Rian Johnson (Star Wars: Poslední z Jediů) zaznamenal se svou detektivkou Na nože takový úspěch, až to vedlo k akvizici práv Netflixem a objednání hned dvou pokračování. To první… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama