Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (292)

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne sa jedná o kultovú záležitosť. Z filmu dýcha atmosféra 80. rokov, neonové farby nočnej Prahy, soundtrack so synth-popovými hitmi od Vaša Patejdla či Banketu a hlavne ukážka že organizovaný zločin mal svoje počiatky už za komunizmu. Karel Augusta a Andy Hryc ako dvaja ústrední záporáci nemajú chybu rovnako ako niektoré hlášky. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Nonstop pracovná morálka v poslednej šedivej dekáde komunizmu. Pre dobovú mládež to musel byť nehorázny hit, po ´89 už iba krotká vzbura, ešte aj dnes však skvelý film. KAMARÁD DO DEŠTĚ bodá socializmus do chrbta hneď viacnásobne - nielen dejom, ale aj jasným komerčným zámerom. Ako totalitná nápodoba amerických buddy vzorov je to neodolateľné, ako štúdia móresov vtedajšej spoločnosti trefné, a k tomu príjemne krátke, bohovsky svižné, zľahka zahrané, s prehľadom natočené a hlavne nenáročne zábavné.___ Trápenie s holkami a mladícke sny o cestách sú nadčasové. Aká náhodička to bola, že keď som to po rokoch znovu videl v autobuse, šiel som práve za 2 týždne do Paríža, kam tak túžil jeden kamarád, a o 2 mesiace na more, čo bolo snom druhého... ( a ešte aj s dievčaťom ! ) - no nežijeme to dnes ale v krásnom svete ! ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kamarát do dažďa je pokus o čistý podfukársky mainstream, aký poznáme z neskoršieho obdobia od Tarantina a predovšetkým od Ritchieho. Ako keby z tohto filmu a jeho podfukárskych zvratov čerpali. Mne napríklad pripadá sviežejší, ako všetko od Ritchieho. Svoje zohráva aj nostalgia rokov minulých, ale to patrí k veci, zabávať sa na frajerinách Sagvana, oblečeného v príšernom cool ohoze. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Vlna veksláckých filmů, která zachvátila konec 80. let československý film byla nepřéhlednutelná. Jedním z nejznámnějších počinů byl Kamarád do deště. Chcete se podívat, jak se v republice šmelilo se vším? Jak vydělávaly na svoje podnikatelské začátky naše současné elity a jak se rozkrádal majetek v socialistickém vlastnictví? Mrkněte na tento film. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nevim, čim to je, ale já mam tenhle film pořád nějak víc a víc rád. Sice je to celý takový naivní a v podstatě se Tofifé s Vaculíkem chovaj jako úplný dementi. Jeden si nechá ukrást 60 litrů a tváří se jakoby nic a druhej nechá 60 litrů ležet jen tak v autě. To i na dnešní poměry by bylo docela odvážný. Natož potom v roce 1988, kdy to bylo, jak nechat v autě půl mega. Ale strašně mě dostává, jak tam všichni okrádaj a podváděj všechny. Když se to tak vezme, je to takovej film bez kladnejch postav. Skoro jak od Coenů :-) No a ta atmosféra noční Prahy z konce 80. let taky stojí za to. Tenhle film prostě zraje jak kořalka. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Snímek se natáčel v centru Prahy v srpnu roku 1987. (Stocki)
  • Do úlohy historika umenia profesora Syřiště od začiatku chcel režisér pána profesora Ivana Vyskočila z DAMU. Lenže ten sa zubami nechtami bránil hrať v komerčnom filme. Ako režisér spomína dalo veľa práce ho presvedčiť. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama