Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (292)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Podraz na druhou. Filmová tvorba režiséra Jaroslava Soukupa, předlistopadová i porevoluční, bezesporu nepatří k reprezentativnímu vzorku československé kinematografie, ale svým způsobem vypovídá cosi o lidech a době. Kamarád do deště je dnes, po třiceti letech, spíše dokumentárním prostředkem pro pochopení společenského vývoje v závěrečné fázi perestrojkového období – obraz normalizačního podsvětí je ve filmu ilustrován v nadmíru atraktivním, až nezvykle přímočarém sledu; většina scén doslova pulsuje magickým étosem, který o časech veksláků a jiných podvodníků vypovídá v nefalšované, autentické podobě. Dojem nenucenosti, a přece kritičnosti přitom Soukup vytváří tím, že pošetilosti obou hlavních hrdinů, tedy Michala a Tomáše, konfrontuje právě s realitou doby jako světem promyšlených plánů, schválností, chyb či neuvážených, a snad i neuvědomělých krutostí. Jistou roli v tom všem samozřejmě může hrát i podvědomá nostalgie, spjatá především s osobami Sagvana Tofiho a Lukáše Vaculíka, jejichž herecké kreace i přes nepopiratelnou slabost náleží k dobovým fenoménům; naopak Karel Augusta, nedoceněný hráč malých rolí, zde získal příležitost, jak na sebe upozornit mimo zavedený komediální obor. Některé filmy chtějí delší čas a pokud jim ho dopřejeme, je docela možné, že v nich objevíme jejich skrytou hodnotu, o níž v době premiéry neměl nikdo ani tušení. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Na ten život už dýl ve frontě stojíš, jsi nabitej, tak co, tak co se bojíš, vem za kliku a vstup a zakřič na něj: Ten za dveřma jsem já, jsem já! “ KAMARÁT DO DAŽĎA prekvapivo nezostarol a stále je to dobrá a svižná kombinácia heist movie s buddy movie, to všetko v nezameniteľných pražských kulisách, samozrejme s typickým (ne)rozpočtom a s výborným duom Tofi/Vaculík. K tomu miestami až stroskotanecké bukowski-dialógy („Ako sa máš?“ – „Žijem. A ty?“ – „Tiež.“), výborná muzika (Tlaková níž) a napínavá kriminálna zápletka s humorom, i láskou. Na titulnej pesni „Dávaj ber“ sa hudobne podieľali Baláž s Patejdlom. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kamarát do dažďa je pokus o čistý podfukársky mainstream, aký poznáme z neskoršieho obdobia od Tarantina a predovšetkým od Ritchieho. Ako keby z tohto filmu a jeho podfukárskych zvratov čerpali. Mne napríklad pripadá sviežejší, ako všetko od Ritchieho. Svoje zohráva aj nostalgia rokov minulých, ale to patrí k veci, zabávať sa na frajerinách Sagvana, oblečeného v príšernom cool ohoze. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film se vždycky rád podívám, když jde v televizi. Československý osmdesátky - šmelina a kšeftování se vším, vekslák Adamec v Peugeotu 309, šmelinář pan Kadlec, večerní sledovačky, noční Praha a především pravé kamarádství až za hrob. Spolu s Láskou z pasáže, Bony a klid, Divokou sviní a Vekslákem další sonda do pražského "podsvětí" před rokem 89. Soukup to vykreslil pěkně, Vaculík je taxikář, Tofi dělá pingla a mají hodně známých, kteří jim vždy pomohou. Skvělá atmosféra, hlášky a soundtrack. Dávej, ber. 4* ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nevim, čim to je, ale já mam tenhle film pořád nějak víc a víc rád. Sice je to celý takový naivní a v podstatě se Tofifé s Vaculíkem chovaj jako úplný dementi. Jeden si nechá ukrást 60 litrů a tváří se jakoby nic a druhej nechá 60 litrů ležet jen tak v autě. To i na dnešní poměry by bylo docela odvážný. Natož potom v roce 1988, kdy to bylo, jak nechat v autě půl mega. Ale strašně mě dostává, jak tam všichni okrádaj a podváděj všechny. Když se to tak vezme, je to takovej film bez kladnejch postav. Skoro jak od Coenů :-) No a ta atmosféra noční Prahy z konce 80. let taky stojí za to. Tenhle film prostě zraje jak kořalka. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Autoři se dopustili ve scénáři nesmyslné chyby, když Michal (Sagvan Tofi) odváží kradený žigulík do garáží Flora a v autě všude zanechává svoje otisky prstů, které by ve skutečnosti policisté ihned odhalili. (Redyx1)
  • Vo filme zaznie pesnička od Richarda Müllera a skupiny Banket – "Tlaková níž", prespievaná do "socialistickej" angličtiny – "The Pressure is Low", ako aj pesnička od Beáty Dubasovej "The Loser and the Winner" tiež prespievaná do angličtiny. (Gareth_Jones)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama