Reklama

Reklama

Tajemný protivník

(TV film)
  • Velká Británie The Secret Adversary (více)

Obsahy(1)

Tommy Beresford sloužil za války v armádě, Pentlička Cowleyová byla ošetřovatelkou. Nyní jsou oba mladí přátelé bez zaměstnání i bez peněz, odvaha a bláznivé nápady jim však nechybějí. Podají si proto poněkud neortodoxní inzerát a kupodivu získají neobvyklou zakázku: je třeba vypátrat jistý tajný dokument, jehož zveřejnění by mohlo způsobit nejen pád britské vlády, ale možná i další válku.

Na pilotní film navazuje seriál Agatha Christie's Partners in Crime (1983). (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Román a sbírku povídek Christie rozšiřovala jen nepravidelně, roku 1941 vyšel druhý román N or M? (N či M?), roku 1968 By the Pricking of My Thumbs (Dům u kanálu) a závěrem celé tvorby Christie se stalo i poslední setkání s Tommym & Pentličkou v roce 1973 v románu Postern of Fate (Brána osudu). (NinadeL)
  • Na román The Secret Adversary navázala sbírka povídek Partners in Crime (Zločiny pro dva) z roku 1929. Tu zpracovává stejnojmenný seriál Agatha Christie's Partners in Crime (od r. 1983). Nový seriál Partners in Crime (od r. 2015) se pro změnu vrací k prvním dvěma románům z 20. a 40. let a oba posouvá do 50. let. (NinadeL)
  • The Secret Adversary se poprvé objevila dvojice Tommyho & Pentličky, amatérských detektivů, kteří stárli společně s Christie a provázeli ji až do jejího posledního románu. Tuto dvojici je možno chápat jako idealizovanou verzi prvního manželství Agathy s Archibaldem Christie. (NinadeL)
  • Druhá adaptace druhého románu Agathy Christie The Secret Adversary z roku 1922. V českém překladu z roku 1928 román vyšel pod názvem Tajemný odpůrce a dnes je znám jako Tajemný protivník. (NinadeL)

Reklama

Reklama