Reklama

Reklama

Mužné hry

  • angličtina Virile Games (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Komedie / Sportovní / Horor
Československo, 1988, 14 min

Fenomén fotbalu a fanouškovství v černé surrealistické komedii autora, výtvarníka a režiséra Jana Švankmajera. Masakr hráčů s (naštěstí) plastelínovými hlavami, fandění u televize s pivem v hraných sekvencích, i na hřišti v dokumentárních záběrech, a jiné absurdně zábavné, až hororové situace, které divákovi servíruje autor J. Švankmajer, jsou jen pro silné povahy! Sportu zdar a fotbalu zvláště! (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

Morien 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí jakéhokoliv Švankmajerova filmu mám pocit, že lidé jsou totálně směšní idioti. Většinou s tím souhlasím, zde ovšem nikoliv, zde s tím souhlasím dvojnásob. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

S těmi nůžkami to je výborný nápad, vyzkouším to na spolubydlícím, ale asi v noci, aby sebou moc neškubal :-). Nevím, do jaké míry zná Jan Švankmajer fotbalová pravidla, ale kdyby je znal alespoň trochu, věděl by, že při nedostatečném počtu hráčů na hřišti se utkání dohrát nedá, v tomto případě by zápas skončil ještě před half-timem. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Toto utkání doprovází mimo "Zelená je tráva" ještě lehce poupravené části ze suity "Na Perském trhu" od Alberta W. Ketèlbeyho. Proto nikde ani v titulcích autora hudby nenajdete. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mužné hry jsou možná delší než bylo nutné, ale i jako fotbalově negramotný člověk chápu, že Švankmajer potřeboval vyřídit dvakrát jedenáct hráčů, což se mu povedlo. Velmi vynalézavě, místy přímo děsivě. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Futbalový zápas sa premení na neľútostný masaker v ktorom sa nepočítajú strelené góly, ale drastické usmrtenia hráčov. Typický Jan Švankmajer a tie jeho animované fantasmagórie. Niekto je z toho nadšený, iný to považuje za dekadentné sračky. Mne je to vcelku jedno. Švankmajerova tvorba ma nikdy nijak zvlášť nedokázala zaujať, ale ani znechutiť. Furt dokola točí to isté, takže ma časom začal v podstate nudiť. Jeho futbalové "Mužné hry" som si pozrel a viac ako dve hviezdičky mu veru za ne nedám. ** ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Velmi trefně vystiženo!! Jediný film motivovaný fotbalem, na který jsem schopná se dívat se zalíbením. Jenom jsem čekala, kdy to kotě vyleze z obrazovky a začne si hrát s flaškama od piva!! ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Jan Švankmajer přehledně ukazuje jak vypadá průměrný fotbalový zápas. Jen těch rakví je imho v reálu potřeba trochu víc. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

"Neumím hrát fotbal, točím se tam jak vrtule, vyskočil jsem, roztáh nohy, dostal míčem na kule. Teď na zemi se svíjím a slzy v očích mám, nejradši bych zahodil ten svůj koženej krám." - Foddbal, Zvlášňý škola ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jeden ze Švankmajerových slabších kousků. Aspoň od okamžiku, kdy mi došlo, jaké bude závěrečné skóre, už mi to začalo všechno připadat děsně repetitivně. Takže místo Švankmajerovy typické animace jsem spíš ocenil hranou část z bytu fotbalového (nebo co to bylo za hru) fanouška. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Není nad pořádný match a tvrdou hru…já to říkám furt…Jako na jednu stranu jsem se u tohoto bizarního fotbalového zápasu vcelku pobavil, hlavně tedy nad samotným morbidním odstraňování hráčů, ale Švankmajer už natočil i lepší kousky. Každopádně jsem během samotného sledování dostal taky kurevskou chuť dát si vychlazené pivko a nějakého toho panáčka…70% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Jako nejsem si tím, samozřejmě, zcela jistý, ale řekl bych, že se Švankmajer zcela trefil do mého vnímání fotbalu, respektive všeho kolem něj (mimo hru jako takovou samotnou). Je to zábavné, v případě exterminace fotbalových hráčů zároveň nápadité i humorné. Taková příjemná (anti)fotbalová (neboť myslím, že to úplně stejně potěší zástupce obou stran barikád) čtvrthodinka s fotbalovým fandou, který mi hrozně připomínal mladého Havla. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Švankmajerovo pojetí surrealismu je mi ještě pořád cizí a je hlavně v rozporu s tím, čím surrealismu opravdu je. Zato morální a společenské poselství je tu jasné. Režisér v podstatě aniticipuje to, co pregnantně vyjádří o rok později Smyczek ve filmu Proč? Nicméně tentokrát to bylo i vcelku zábavné. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

To byl zápas! Surrealismus versus Fotbal - 1:0. A Švankmajerovci si odnáší Pohár Mistrů evropských zemí ! ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Konečně natočil někdo adekvátní film o fenoménu "fotbal" a o mentalitě jejich fanoušků, která končí i začína u fotbalu a piva...bylo to stejně vtipné jako fotbalový zápas u Monthy Pythonů... ()

Reklama

Reklama