Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Laskavá komedie o muži, který se domníval, že už nemůže být hůře a netušil, že právě prožívá nejkrásnější chvíle svého života. Františkovi už prošedivěly vousy. Kolja ještě nedosáhl školního věku a setkali se díky tragikomické životní situaci. Ti dva zůstali nakonec sami.Starý mládenec a kluk, kteří si navzájem nerozumějí a to ve všech směrech. Čeká je dlouhá a složitá cesta za úsměvem a láskou... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (97)

Vratné lahve (2007)

  • Pro Zdeňka Svěráka (Josef Tkaloun) šlo o návrat před filmovou kameru po dlouhých deseti letech (od Kolji, 1996). Jan Svěrák to komentoval: "Když jsme zkoušeli ostatní herce a on jim nahrával, byl dost prkenný a vlastně nejhorší ze všech. Vysvětloval to tím, že měl jako jediný tu roli jistou, tak se nesnažil. Ulevilo se mi, až když se začalo natáčet a on to rozbalil. On to musí, prožít, takže ty scény se natáčely jen dvakrát třikrát, protože by mu pak puklo srdce nebo by to bylo falešný." (NIRO)

Nevěsta přes internet (2001)

  • Jan Svěrák v čase premiéry filmu, se kterým nakonec neměl nic společného, vzpomínal: "Jez a Tom Butterworthové přišli už někdy v roce 1993 za Ericem Abrahamem s dvoustránkovým námětem. Dohodli se a Eric je angažoval, aby pro nás napsali z toho námětu scénář. Zdálo se, že by to mohlo být pro mě, protože látka byla o konfliktu slovanství a západního světa. Čili bych v tom mohl uplatnit svůj úhel pohledu coby cizince. V době, kdy jsme dokončovali Kolju, v zimě 1995, bráchové přijeli do Prahy, bavili jsme se o tom, co by v příběhu mělo být a co ne, oni pak odjeli do Moskvy na průzkum a napsali první verzi scénáře. Mě na příběhu bavila první část, než přijedou ti 'příbuzní' a začne vlastně jiný film. Tam to bylo jasné. On je průměrně zabezpečený, stydlivý Angličan, a tak si těžko doma najde krásnou a žádoucí partnerku, když jsou v jeho okolí všichni takoví... vychladlí. A pro Rusku to je zase obrovská příležitost dostat se z marasmu 'Divokého východu'... a hlavně je to pravda! Tyhle věci se dějí. Stejně tak si dokážu představit, že mu v korespondenci lže, že mluví anglicky, a když přijede, Angličan s hrůzou zjistí, že mu nerozumí ani slovo. Než ji pošle zpátky, dívka má pár dní na to, aby si ho podmanila jaksi mimoslovně, což je velmi filmové, pravdivé a vzrušující. Jenže to, co se začalo dít potom, že se dozvíme, že je to všechno léčka a že tam přijedou její dva kumpáni... no, stal se z toho normální thriller, který jsem už viděl mockrát. Tam už to není originální, tam už je to opsané. A to už mě nezajímalo." (NIRO)

Svědek (1985)

  • Film patří mezi oblíbené kousky režiséra Jana Svěráka - dokonce pro něj sloužil jako inspirační zdroj: "Ukradl jsem odtamtud několik věcí, které jsem použil v Obecné škole a v Koljovi. I ve Svědkovi je totiž chlapeček, který zkoumá svět dospělých. Je tam scéna, kdy zůstane sám ve dvoraně nádraží ve Filadelfii, podívá se nahoru, kde je obrovská socha archanděla, který se na něj přísně dívá. Pak je pohled od té sochy na chlapečka ztraceného dole - a to je najednou propojení dvou světů, které my dospělí nevnímáme. My se díváme po cedulích, kam máme jet a co nám hrozí za nebezpečí... ale nenapadne nás podívat se nahoru a říct si: co na mě kouká ten anděl... Dítě to dělá, zkoumá prostor jako mimozemšťan, naše znaky mu nic neříkají. Tak tuhle scénu jsem si chtěl zopakovat." (NIRO)

Tmavomodrý svět (2001)

  • Po uvedení tohoto filmu se Jan Svěrák rozhodl uspíšit jeho výdej na DVD, která v té době v Česku začínala prorážet. Zároveň s tím se angažoval o vydání filmů Obecná škola (1991), Kolja (1996), Jízda (1994) a Akumulátor 1 (1994). Později je vydal v rámci kolekce v distribuci Centra českého videa spadajícího pod Bontonfilm. Šlo o vůbec první českou DVD kolekci pouze s českými filmy. (mnaucz)

Tmavomodrý svět (2001)

  • Scénu náletu na vlak, která se měla natáčet ve Francii, si vyvzdoroval autor scénáře Zdeněk Svěrák. Režisér Jan Svěrák mu ustoupil, a když byla scéna hotová, zavolal mu se slovy: "Tu Francii máš natočenou a stála jako film Kolja.“ (sator)

Blaník (1997) (divadelní záznam)

  • V době natáčení toho přestavení se točil film Kolja (1996). Proto má Pavel Vondruška upravené vlasy, kvůli jeho roli dirigenta ve filmu Kolja. (mnaucz)

Vratné lahve (2007)

  • V tomto filmu je možné se setkat s lidmi, kteří hráli i ve filmu Kolja (1996), např.: Miroslav Táborský, Zděněk Svěrák, Nela Boudová, Ladislav Smoljak atd... (vyfuk)

Vratné lahve (2007)

  • Ve scéně, kdy přijde pan Tkaloun k Jaruš na smluvenou schůzku a její manžel zmiňuje, že ona tenhle film vždycky obrečí, jedná se o Kolju (1996). V pozadí je slyšet malý Kolja, jak telefonuje do sprchové hlavice ve vaně. (TerushkaJ)

Tmavomodrý svět (2001)

  • Po úspěchu filmu Kolja (1996) podepsala společnost Miramax s režisérem Janem Svěrákem smlouvu s obcí, která režiséra zavázala k tomu, že studio uvidí jako první scénář jeho dalšího filmu, což se také stalo. Mnoho členů štábu si proto myslí, že scénář k filmu Pearl Harbor (2001) byl silně inspirován námětem k filmu Tmavomodrý svět. Svěrák dokonce podotkl: „Jsem si jist, že scénář byl ukraden.“ Avšak vzhledem k justičnímu systému v USA se do soudní pře nepustil. (ozzak30)

Rebelové (2001)

  • Film se natáčel převážně v CHKO Kokořínsko. Kostel, ze kterého Tereza (Zuzana Norisová) vychází, když začíná pršet, se pak nachází ve vesničce Mšeno nedaleko Mělnika. Koupaliště, které se ve filmu objevue, je areál v Mšenských lázních. Scéna, kdy byla Tereza se svým tatínkem na rybách, byla natočena v Ráji nedaleko města Mšeno. Scéna v dešti u kostela se stejně jako scéna s odjezdem z města do ciziny točila na náměstí v Úštěku, kde se natáčel například také film Kolja (1996). Škola, do které chodí děvčata, je stejná jako škola, do které chodila Zuzka v seriálu Vyprávěj (od r. 2009). (charlie.sambora)

Vratné lahve (2007)

  • Vratné lahve jsou pomyslným vrcholem volné trilogie, do které patří také snímky Obecná škola (r. Jan Svěrák, 1991) a Kolja (r. Jan Svěrák, 1996). (imro)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Ceny české filmové kritiky – výsledky

Ceny české filmové kritiky – výsledky

02.02.2020

Nejlepším filmem roku 2019 byl českými kritiky zvolen road movie Staříci. Hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška o pomstě a spravedlnosti získal kromě nejvyššího ocenění na 10. Cenách české… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama