Reklama

Reklama

Kriminální drama, které brilantně splétá historická fakta s fikcí, vypráví příběh třech přátel, kteří se ocitnou uprostřed jednoho z nejvíce šokujících spiknutí v americké historii. (Falcon)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (112)

Fr 

všechny recenze uživatele

„Z BĚLOCHA V BEDNĚ KOUKAJÍ POTÍŽE“…  Spousta slov, krásný hérečky a Christian Bale. Noir krimi, smrtelně ukecaný a komplikovaný, ale ne úplně nezajímavý. Chybí tomu jednoduchej tah na bránu. Prostě jen takový zajímavý nakouknutí do americký historie. Ovšem ta filmařina mě bavila! ///   -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Film je volně založen na spiknutí nazývaném „Wall Street Putsch“, jehož cílem bylo v roce 1933 svrhnutí prezidenta Roosevelta. 2.) Jistou inspirací k příběhu poskytl i dokument „A Night at the Garden“. 3.) Thx za titule „Kateřina Hámová“.  ///                         PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

mickyreed 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl tak dobrý drama. A neříkám to jenom kvůli mýmu snovýmu obsazení. Komicky protkaná krimi storka o třech přátelích, kteří se stanou součástí zajímavé kapitoly amerických dějin. Setkání s Russellovou režií pro mne většinou znamenalo vést se na příjemné vlně průměrnosti. Ale tímhle filmem si mě fakt získal. Úžasně mě dokázal přenýst do 30tých let minulého století, často rozesmát, okouzlit mě hereckýma výkonama, vizuálem, předložit mi romanci, příběh o přátelství, boj za lidskost, strach o hlavní hrdiny a dokonce předat poselství. Určitě tomu všemu pomohl Lubezki za kamerou, protože některý části mi připadaly až poetický jako ve starších francouzských a italských klasikách. ()

Reklama

Belbo 

všechny recenze uživatele

Skoro se chce napsat zklamání roku. Amsterdam měl dobře našlápnuto na stylovou kriminálku s lehce absurdním humorem, vsazenou do USA 30. let. Prvních dvacet minut absolutní pecka, pěkně se to začalo odvíjet a už už to vidělo svůj směr, když najedou rup a prd a celé to implodovalo do takového nijakého balastu, který neví, čím chce být. Místa tvůrčí geniality (např. zpěv naci a vlastenců, Margot na schodech, pitva, zpěv generálovi...) jsou parádní, postavy ze startu vybočují z normovaných šablon, některá narativní řešení jsou prostě pecka, pracovat takhle s banalitou, jako konstrukčním prvkem narativu je nevídané, ale co z toho. Fakt mám chuť si ten film pro těch pár okamžiků pustit znovu. Škoda zavražděného potenciálu. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Skvele ustredne trio, ale najma fenomenalny Christian Bale, tahaju film, ktory by obsahovo v sucasnej dobe zaplnil minimalne jednu serialovu seriu. Amsterdam je vsak jeden velky mismas, ktory akoby nevedel kam smeruje, co len pociarkuje aj (subjektivne) necakane dejove vyvrcholenie. Radikalne nizkym hodnoteniam v zasade nerozumiem, za mna slusne 3,5/5* ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Naprosto zasloužený propadák! Přetlak exkluzivních hereckých hvězd ve filmu, co nemá dějový řád, rezignoval na gradaci a chybí mu zásadní žánrové ukotvení. A celý film vlastně vůbec nebaví. Ničím. Christian Bale, který je lékař, a John David Washington, který je právník, jsou dva nerozluční veteráni z první světové války, kteří jsou na začátku třicátých let obviněni ze zločinu vraždy, který se odehrál přímo před jejich zraky na setmělé ulici. Taylor Swift zkrátka přejelo a rozdrtilo nákladní auto, když jen pár hodin předtím se jí cosi nepozdávalo na náhlém skonu jejího otce, který byl shodou okolností v kdysi zuřící válce velícím důstojníkem našich dvou  nešťastníků. A zbývá dodat, že se obrátila na služby našich hrdinů, kteří touží očistit svá jména. Nekoná se ale žádný velký úprk před nebo za spravedlností. Namísto toho se přesuneme o několik let zpět do válečného období, abychom se dozvěděli, jak ti dva výtečníci přišli k Margot Robbie. Ta dělala na ošetřovně zdravotní sestru, vydávala se za Francouzsku (nepochopil jsem účel tohoto jednání) a s oběma zraněnými muži se začala kamarádit. Postelově i vycházkově. Kdo čeká pikantní milostné scény, bude zklamán. Margot ukáže akorát tak obnažená ramena. A tradiční pohyby při koitu se také vynechaly. V té době film tolik nenudil. To utahané nudné nic teprve přišlo. Poznávacím znamením je nástup Roberta De Nira na scénu. Velkou nejasnost film představoval také v tom, jaký žánr reprezentuje. Jednu chvíli to vypadalo, že dostaneme krimi a budeme mysteriózně pátrat po příčinách nevyjasněných úmrtí. Něco v tom duchu se i dostavilo, ovšem naprosto se to míjelo s požadavky na plnohodnotnou detektivku. Spíše to vypadalo, že jsme se ocitli v jakési nevydařené komedii/parodii na dobové detektivky. A ke všemu bylo poměrně jasné, kdo zločin spáchal, kdo za ním stojí a že se z toho posléze vyloupne velké spiknutí už nepřekvapilo vůbec nikoho. Nemalé náznaky také hlásilo vztahové drama mezi ústřední trojicí přátel. Nechápu že režisér David O. Russell byl přesvědčen o kvalitě a příčetnosti svého konání a zdlouhavě se s tím lopotil. Naprosto vyhozených osmdesát melounů. Vzešla z toho otřesně zdlouhavá slátanina s plejádou hereckých hvězd na čele s okouzlující Margot Robbie a sympaticky šíleným Christianem Balem s umělým okem. Kvalitní položku ještě představuje výprava a kostýmy. Ve filmu se za celé dvě hodiny stane pramálo, vydatně se kecá prostřednictvím úděsných dialogů, celé je to divně a nezajímavě pojato a závěrečné rozuzlení je naprosto k smíchu, i když je smrtelně vážně míněno. Tohle je luxusní propadák, jak má být. 2/10 ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Název filmu se objeví až během závěrečných titulků. (noelcoward73)
  • Příběh tří přátel je smyšlený, ale odehrává se na pozadí skutečné události, tzv. Obchodního spiknutí. V roce 1933 proběhl ve Spojených státech pokus svrhnout vládu prezidenta Franklina D. Roosevelta a dosadit Smedleyho Butlera (postava generála Dillenbaecka – Robert De Niro) jako diktátora. Ten ovšem celou záležitost vynesl na světlo a přestože se nakonec nepodařilo nikoho usvědčit, zabránil tím vzniku fašistické organizace v USA. Generálmajor námořní pěchoty ve výslužbě Smedley Butler tvrdil, že bohatí obchodníci plánují vytvořit organizaci fašistických veteránů a s ním v jejich čele provést státní převrat a svržení Roosevelta. (Martrix)

Související novinky

Gosling a Robbie opět spojí síly

Gosling a Robbie opět spojí síly

20.08.2022

Hvězdy chystané Barbie Margot Robbie (Vlk z Wall Street) a Ryan Gosling (Blade Runner 2049) se znovu shledají. A to vlastně už velmi brzy, Gosling se totiž podle všeho čerstvě upsal chystanému… (více)

Reklama

Reklama