Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Antropolog Ethan Powell byl váženým vědcem a uznávaným odborníkem patřícím k nejlepším ve svém oboru. Dlouhou dobu žil v džungli mezi horskými gorilami. Při jejich obraně před lovci dva z nich zabil a tři další zranil. Od té doby je Powell ve vězení a nemluví. Jeho případ zaujme ambiciózního psychiatra Thea Cauldera. Ten zpočátku bere Powellovu záležitost jako příležitost upozornit na sebe v profesních kruzích, ale složitost případu a jeho lidské aspekty nakonec učiní i pro Thea z případu osobní záležitost. Pomáhá Powellovi najít cestu zpět do normálního života a najít jeho smysl v rodině. Antropolog zase otevírá Caulderovi oči zaslepené blahobytem civilizace a po čase ho ve vyprávění zavede do afrického horského pralesa mezi gorily, s nimiž dva roky žil. (TV Nova)

(více)

Recenze (117)

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Nebýt slušnýho hereckýho obsazení, byl by Instinkt nuda k uzívání, nicméně i takhle k tomu neměl příliš daleko. Po lehce akčnim úvodu, kterej mě docela navnadil, už jsem se totiž dočkal jenom rádoby filozofickejch úvah obou hlavních protagonistů, který byly aspoň občas díky hereckýmu obsazení koukatelný. Zajímavější by ale určitě bylo ukázat víc do hloubky život antropologa mezi gorilama a složitost/nemožnost jeho návratu po týhle zkušenosti do normálního života. Za herecký výkony druhá silnější hvězda. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Z jedné poloviny slušné herecké výkony a několik dobrých scén, mezi které patří zejména ty z rozhovorů Thea Cauldera a Ethana Powella. Právě u nich je důležité to, co tu zmiňoval Skejpr a to je kladený důraz na oči, pravděpodobně jsem to u žádného filmu taktéž ještě neviděl. Z druhé poloviny nepovedený scénář, stejně tak režie a podivné myšlení, či chování hlavních postav. Film sráží také to, že je od začátku celkem jisté, proč Ethan vraždil. I přesto to nevidím tak tragicky, jako většina. Já se docela dobře bavil. 60% ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Instinkt si hraje na nějakej duchaplnej film a snaží se k propagaci nerůznějších rozumů používat Anthonyho Hopkinse. Ty jeho kecy byly fakt až trapný, pořád se snažil Goodinga přesvědčovat o svý pravdě a jinak to býto nemůže, ale já sem na to měl prostě jinej názor a proto mě nějak nedokázal přesvědčit, spíš to u mě vyvolalo úsměv, protože, spousta jeho rozumů byla dost nedomyšlenejch. Taky mi přišlo pěkně nesmyslný , že Gooding celej film nemohl přijít na to, proč vraždil, když by to muselo být jasný snad i tý gorile. A ještě by mě zajímalo, kdepak vzal tu ohromnou sílu, když kolem těch opic jen tak chodil a posedával, žádný šplhání po stromech nebo tak. Podle mě je to naprosto nedomyšlený. Kdyby se to aspoň nesnažilo tvářit strašně vážně, ale tohle fakt ne ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Mladý psychiatr Theo Caulder (Cuba Gooding Jr.) si vybírá vždy ty nejtěžší případy. Nyní má ale příležitost dokázat, co umí. Ve vězení sedí bývalý antropolog Ethan Powell (Anthony Hopkins), obviněný z vraždy několika mužů uprostřed Afriky. Od hrůzného činu již nepromluvil ani slovo. Caulderovi se ale přesto podaří od Powella získat informace o jeho motivu. Zavraždění muži byli pytláci, kteří zaútočili na skupinu goril, se kterými Powell několik měsíců žil. Bude to ale stačit k tomu, aby byl Powell propuštěn na svobodu?... Jasně, že se z tématu dalo vytáhnout mnohem, ale mnohem víc - ale i přesto jde o vcelku koukatelný film, kde mi tentokrát ani nevadil Cuba Gooding Jr. s jeho "úšklebky" - k jeho roli to tentokrát docela sedlo. Anthony Hopkins jako obvykle skvělý, a škoda že nedostal více prostoru Donald Sutherland. Jinak scénář dost průhledný - od prvních minut bylo jasné, že se přece psychiatrovi jeho pokus musí povést (protože páč o čem by ten film byl, kdyby Hopkins celou dobu mlčel), a vcelku dost věcí bylo nelogických (např. strážníci ve vězení sice neměli psychiatra nikterak rádi, ale přesto ochotně vzali jeho i vězně do místní Zoo a plnili veškerý jeho nesmyslný příkazy). Přesto se mi ale film docela líbil, ale znovu si jej určitě nepustím.. ()

Luqi 

všechny recenze uživatele

Ako keby sa scenárista snažil vybrať prvky z rôznych filmov od King Konga, cez Gorily v hmle až po Vykúpenie z väznice Showshank a čo ja viem čo ešte - v snahe vytvoriť silný film ale nakoniec skĺza do nudnej drámy plnej klišé. Už len z toho scenáru muselo byť jasné, čo sa z toho bude dať vyťažiť a trochu sa aj čudujem Hopkinsovi, že to vzal. Ale jeho výkon, ani C. Goodinga nespochybňujem, dokonca si myslím, že vďaka nim dvom to nie je úplný prepadák. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (7)

  • V USA měl film pracovní název Ishmael. (PußyMagnet)
  • Založeno na románu Daniela Quinna, Ishmael. (PußyMagnet)
  • V roce 2000 film vyhrál cenu Genesis Award v kategorii "Hraný film". (PußyMagnet)

Reklama

Reklama