foto

John Ashton

  • nar. 22.2.1948 (71 let)
    Springfield, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Mysli hluboce, pracuj tvrdě a měj sen."

John David Ashton je americký herec, nejlépe známý divákům díky ztvárnění role seržanta Johna Taggerta z akční komedie BEVERLY HILLS COP /1984/ v hlavní roli s Eddiem Murphym nebo postavy Marvina Doflera z akční komedie MIDNIGHT RUN /1988/ s Robertem De Nirem v hlavní roli.

Ashton se narodil ve Springfieldu ve státě Massachusetts a absolvoval University of Southern California – obor School of Theatre. Předtím navštěvoval střední školu Enfield High School v Enfieldu.

Ashton hrál v v několika epizodách seriálu M.A.S.H. /1972-1983/, v rodinné sáze DALLAS /1978-1991/ kde ztvárnil postavu "Willieho Joe Garra" a objevil se i v epizodě krimi seriálu COLUMBO: NEGATIVE REACTION /1974/. V drama komedii SOME KIND OF WONDERFUL /1987/ ztvárnil roli otce hlavní postavy Erica Stoltze, s Lukem Edwardsem účinkoval v rodinném filmu LITTLE BIG LEAGUE /1994/ a ve filmu režiséra Bena Afflecka GONE BABY GONE /2007/ hrál vedlejší roli detektiva Nicka Poolea. Spolu s hereckým kolegou Ronnym Coxem se objevil v seriálu Matthewa Perryho MR.SUNSHINE /2011/. Dle samotného Ashtona, by rád hrál v pokračování krimi komedie Beverly Hills Cop IV a také v pokračování snímku Midnight Run II.

Ashton byl ženatý se svou první ženou Victorií Marií Runn v letech 1968-1970, v roce 1976 si vzal Bridget Baker, se kterou se rozvedl v roce 2001. S oběma má po jednom dítěti. V současnosti /2014/ bydlí Ashton ve Fort Collinsu v Coloradu a má pravidelnou rádiovou show na 870 ESPN Radio Ashton and Davis Show. V roce 2008 byl nominován spolu s hereckým obsazením filmu Gone Baby Gone na cenu Critics Choice Award.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2019 Hot Bath an' a Stiff Drink 2
2018 The Joke Thief
2017 My Little Baby
The Neighborhood
2015 Strýček John
2009 A Letter to Dad
Prostředníci
2007 Gone, Baby, Gone
Ve spárech Gargoylů (TV film)
2006 Sweet Deadly Dreams
2001 Bill's Gun Shop
1999 Instinkt
Lavina
1998 Blázni v parku
Den, kdy zabili Lincolna (TV film)
1997 Little Girls in Pretty Boxes (TV film)
1996 For Which He Stands
Horké prachy
1995 Střelec
1994 Lapeni v ráji
Malá velká liga
1993 Monstrum (TV film)
1992 Dirty Work (TV film)
1991 Kudrnatá holka
Love, Lies and Murder (TV film)
Saturday's (TV film)
1989 Chci domů
I Know My First Name Is Steven (TV film)
1988 Manželské etudy
Půlnoční běh
1987 Báječná chvíle
Policajt v Beverly Hills II
1986 King Kong žije
Last Resort
Obezřetný cizinec (TV film)
1985 Death in California, A (TV film)
1984 Dobrodružství Buckaroo Banzai napříč osmou dimenzí
Money Hunt: The Mystery of the Missing Link
Policajt v Beverly Hills
1981 Bláznivá dálnice
Elvis and the Beauty Queen (TV film)
1980 Hraniční čára
1979 A co dál...
Lawman Without a Gun (TV film)
1975 My Father's House (TV film)
1974 So Evil, My Sister
1973 An Eye for an Eye

TV seriály

2012 Šestej smysl (TV seriál)
2011 Kauzy podle Kate (TV seriál)
Bo Me Once (S01E04)
2009 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Baggage (S10E18)
1998 JAG (TV seriál) - a.z.
Osudná hlídka (S03E19) - a.z.
1996 JAG (TV seriál)
Posádka mrtvých (S01E21)
1989 Hardball (TV seriál)
1982 Police Squad! (TV seriál)
Rendezvous at Big Gulch (Terror in the Neighborhood) (E05)
1980 Breaking Away (TV seriál)
1978 Dallas (TV seriál)
1977 Rhinemann Exchange, The (TV seriál)
M*A*S*H (TV seriál)
Kdo se směje naposled (S06E04)
1974 Columbo (TV seriál)
Obrácený negativ (S04E02)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace