Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) před čtyřiceti lety získal Pulitzerovu cenu. A to bylo naposledy, kdy o něm svět slyšel. Když sportovně nadaný afroamerický chlapec Jamal Wallace (Rob Brown) vleze k Forresterovi do bytu a náhodou tam zapomene batoh plný vlastních spisů, začnou mít události spád, který oba protagonisty překvapí. Když překonají vzájemně své předsudky, nachází Jamal ve Forresterovi prvního příznivce své literární činnosti a svého pozdějšího patrona. Forrester má zase poprvé po dlouhých letech důvod, aby se vzdal své dobrovolně přijaté samoty. Jejich přátelství však projde zatěžkávací zkouškou poté, co je Jamal autokratickým profesorem Crawfordem (F. Murray Abraham) obviněn z plagiátorství. Oba muži stojí před závažným dilematem – Jamal se musí rozhodnout, zda bude následovat svůj sen, nebo zradí drahého přítele. Forrester je zase nucen volit mezi tím, zda zůstane ve své ulitě, nebo se odhodlá pohlédnout na svět novýma očima. (HBO GO)

(více)

Recenze (104)

purekritik 

všechny recenze uživatele

Filmy Van Santa maj dost pomalý tempo, který dává prostor pro utváření atmosféry a profilaci postav. Nejvíc mě však baví ty nenápadný drobnosti, často cynickýho, potažmo humornýho rázu, kterejma jsou protkaný jeho snímky. Jako tady např. když Sean Connery sleduje tři různý televize a ve všech běží někdy jinej, jindy stejnej program. Tenhle film se dobře konzumuje, avšak nevyhnul některým klišé a je až moc uhlazenej. 65% ()

Tyny 

všechny recenze uživatele

Film, na který se krásně kouká a ty dvě hodiny utekli jako voda. Connery svou roli zapomenutého spisovatele Williama Forrestera splnil s přehledem. Po Osudovém setkání se vlastně proslavil mladý Rob Brown. Celkově je to vlastně inteligentní příběh se zvláštní energií a atmosférou, která z filmu srší. Jednoznačně výrazný kousek Van Santa. ()

Reklama

black8 

všechny recenze uživatele

Už to tu napísal Kaka a presne takto to je: "Až příliš líbivá a korektní odpolední káva, která nemá náročnějšímu divákovi zhola nic co nabídnout." A čo mi ešte napadlo, že takto musí vyzerať filmárske "scratching the surface". Pretože tento film ide len po povrchu a takto sa ma aj dotýka. Len veľmi povrchne. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se snaží vypadat jako že v sobě má nějakou hlubší myšlenku, což o to, má jí, ale bohužel, jak už je tady napsáno v jiných komentářích, tak všechno už je to někde k vidění a je to ještě horší v tom, že jsem to viděl ve filmu od stejného režiséra. Myslim že Gus Van Sant by si měl už začít vybírat jiné příběhy. Ale přesto, že je to víc než podobný Willu Huntingovi a že jeho slávy to asi dosáhnout nemůže, tak musim uznat že to kvalitní film je a těm 2 hodinám filmu neni moc co vytknout, nebýt toho že je to druhej film s podobným námětem, tak bych možná dal 5*, ale takhle to opravdu nejde ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Až příliš líbivá a korektní odpolední káva, která nemá náročnějšímu divákovi zhola nic co nabídnout. Sean Connery nepředvádí žádnou divočinu a ultra chytrý černoch je na tom podobně. Abraham zde však ukazuje další svou zápornou exhibici a nutno podotknout, že mu to jde s grácií sobě vlastní. Dějově je celek nevyvážený, s tunou hluchých míst, zbytečných dialogů a těžko spořádatelných gest. Myšlenka tu však je a charisma Conneryho rovněž. Nejlepší bude na celém projektu s největší pravděpodobností závěr a to i přesto, že je jedná o typicky provařenou "to on!" verzi. Ta ovšem přijde ve chvíli, kdy to člověk tak nějak nečeká, neboť je zabrán do rychlého spádu děje. Bohužel než se tento lehce existencionálně se tvářící snímek rozjede, uplyne hodně času, který člověk tak říkajíc prokouká do blba. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (10)

  • V scéne, v ktorej Busta Rhymes večeria so svojou matkou, má na sebe tričko Bushi. Bushi bola Bustova nová kolekcia oblečenia. (m.a.t.o.)
  • Scény zo strednej školy Mailor-Callow sa nakrúcali na Regis High School na Manhattane. (m.a.t.o.)

Související novinky

Osudové setkání se dočká seriálové verze

Osudové setkání se dočká seriálové verze

25.11.2020

Ve snímku Guse Van Santa z roku 2000 se samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) seznámí s nadaným černošským basketbalistou Jamalem (Rob Brown) a vznikne mezi nimi nečekané pouto.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno