Reklama

Reklama

Neskutečná Anna

(seriál)
  • USA Inventing Anna
Trailer 2
USA, 2022, 10 h 8 min (Minutáž: 59–83 min)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Odvážná podnikatelka, nebo mistrná podvodnice? Novinářka zkoumá případ Anny Delvey, která si jako údajná dědička obrovského jmění naklonila newyorskou smetánku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (73)

mzss1 

všechny recenze uživatele

[71%] Ale jo, mě se to líbilo. Rozhodně to mělo co do sebe a nenudilo to. Samozřejmě, některé epizody byly až moc dlouhé, určitě bych to trochu zkrátil a rozhodně bych do role zapálené novinářky obsadil někoho jiného, protože ty její hysterické záchvaty mě trochu dráždily, jinak dobrý. Ústřední role Anny je skvěle zvládnutá. Má zajímavou a snad i asociální osobnost kterou člověk asi stoprocentně moc nepochopí, ale i tak jsem spokojen, těch 9 dlouhých dílů jsem dokoukal během pár dní. Od finálního dílu jsem čekal trochu víc, ale nevadí. Na to jedno shlédnutí mě tahle série dostatečně zabavila. Někdy jsem až nechápal, jak si ta Anna tolik lidí okolo sebe podrobila a oblafla, včetně té její naivní kamarádky (oběti) Rachel. Takže super, velká bomba to asi není, ale zaujalo mě to. ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Minimálně do sedmého dílu je „Inventing Anna“ vizuálně atraktivním zkoumáním jednoho neskutečného podvodu, který se až bolestně dotkl newyorské smetánky. Není to náročné, ale ne hloupé – jednoduše přímočará instagram story, využívající moderních přístupů a svižného střihu. Jenomže pak nastoupí „vysvětlovací“ díly, a tady už to povážlivě drhne. Chápu, pro dramatickou gradaci se jevilo jako dobrý nápad udělat její konání pochopitelnějším a Annu samotnou sympatičtější. Jenomže tato podvodnice nebyla žádným Robinem Hoodem, ale vyčůranou chytračkou, která okradla půlku New Yorku, a rozhodně jí bylo jedno, komu při tom ublíží. Prostě sociopatka par excellence (stačí se podívat na pár rozhovorů). Takže ta práce vykreslit ji jako v jádru dobrou holku úplně nevychází. Navíc už se jedná o notně protahovaný epilog, který sledovatelnost sráží někam k průměru (možná i pod). Kdyby si tvůrci zachovali koule jako Scorsese při Vlkovi z Wall Street, udělali by určitě lépe. Ale i tak bych tuhle sérii doporučil, už jenom kvůli samotnému příběhovému základu, který se jeví vyfabulovaně (ale vyfabulovaného je v něm minimum) a který je tím lepší, čím méně o něm víte. ()

Reklama

phamphi 

všechny recenze uživatele

Celkem dobré vystavení hlavní charakteru anti-hrdinky na nejistotě, zda je legit, nebo ne, což je vtěleno i do celého konceptu seriálu, který v disclaimeru náležitě upozorňuje, že "vše je podle pravdy - kromě toho, co je kompletně vymyšlené." Skvělé postavy obsazené skvělými herci. Vše je krásně uvěřitelné a zároveň neuvěřitelné :) Btw zneužití cizí kreditky tímto způsobem by v EU nebylo možné. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Seriál o dvou neskutečně otravných ženách. Jedna má vkus, ambice a dokáže lidi přesvědčit, aby věřili v ni i v její vizi. Druhá je tvrdohlavá, neústupná a zapálená. Bohužel, ta první je taky děsně snobská a sobecká kráva a ta druhá posedlá touhou rozlosknout Annu jako oříšek. A obě touží vlastně po jediném - reputaci. Julia Garner naštěstí i s tím příšerným přízvukem zvládá víc hereckých poloh - umí být zranitelná, zamilovaná, vlídná i chladná. Ale ani na jediný moment mi Anna nebyla sympatická. Nefandila jsem jí. Anna Chlumsky jako Vivian balancuje mezi přiměřeným a přepáleným výkonem (zejména v německé epizodě je na zabití). Naštěstí mají kolem sebe slušné osazenstvo, ze kterého mě nejmileji překvapila Alexis Floyd jako Neff. Seriál samotný trpí přemrštěnou stopáží a epizodami, které se mohly bez obav vyškrtnout. Namátkou třeba celý výlet na Ibizu a prakticky 99% epizody zaměřené na Alana Reeda. Scénář také dost nelogicky některé postavy odsune do pozadí na několik epizod, případně je zcela opustí. Zkrátka a dobře, Inventing Anna je nevyrovnaná minisérie k jejímuž dobru lze přičíst to, že z Anny Delvey nedělá Robina Hooda ani sympatickou gaunerku, které se povedlo zatočit se systémem. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

seriál dvou tváři. Na jedné straně je standardně solidní technická stránka, poměrně vysoký level koukatelnosti i přes přepálené stopáže některých epizod a výborná Julie Garner. Na straně druhé je pak samotný příběh o tom jak jedna sociopatka dokázala nějakou chvíli tahat za nos pár boháčů To samo o sobě není úplně nezajímavé a seriál neslouží jako návod a ani Annu nijak neoslavuje, ale nakonec si sám na konci podrazí nohy. Upřímně se mi nechce věřit, že poté co se Anna k většině lidí kolem ní chová jako k póvlu a ti lidé vědí, že lže a je podvodnice bez špetky pokory a respektu , tak jsou nakonec schopni pro ní div neobětovat sebe a své rodiny. Pokud se to opravdu takhle stalo, pak by musela být Anna naprosto famózní manipulátor a nebo ti lidé okolo ní (novinářka, právník, kamarádka) musí být buď pod drogami, nebo úplní debilové...60% ()

Galerie (223)

Zajímavosti (12)

  • Skutočná Rachel Williams žalovala Netflix za použitie jej skutočného mena a biografických detailov z jej života. Podľa jej slov ju seriál vykreslil ako chamtivú, snobskú, nelojálnu, nečestnú, zbabelú a oportunistickú osobu. (matthew.17)
  • Článok o Anne Delvey, o ktorom je väčšina seriálu, vyšiel 28.5.2018 v New York Magazine, dnes je dohľadateľný na oficiálnej stránke novinárky Jessicy Pressler, z ktorej vychádzala postava Vivian Kent. Citácie z článku sú použité aj v seriáli. (matthew.17)
  • Okrem toho, že počas seriálu nosila Julia Garner parochne, sama si vyžiadala aj umelé zuby po tom, čo zbadala tesne pred prvou klapkou jednu z raritných fotiek, kde sa Anna Delvey usmieva. Garner má prirodzene medzierky medzi zubami, zatiaľ čo Annine zuby sú perfektne rovné a vedela, že táto zmena jej pomôže lepšie sa prispôsobiť tomu, ako skutočná Anna rozpráva. (matthew.17)

Související novinky

Neskutečná Anna skutečně zbohatla, teoreticky

Neskutečná Anna skutečně zbohatla, teoreticky

13.02.2022

Předstírej, dokud to nedokážeš. S takovou myšlenkou Anna Sorokin, jejíž skutečný příběh je předmětem novinky Netflixu Neskutečná Anna, přišla do Spojených států a několik let si žila jako královna.… (více)

Seriálový Bridgerton se rozrůstá

Seriálový Bridgerton se rozrůstá

17.05.2021

Seriálový hit Bridgerton streamovací služby Netflix se kromě nedávno potvrzených tří dalších řad dočká čerstvě také spin-offu. Ten zástupci Netflixu potvrdili před pár dny a děj se tentokrát zaměří… (více)

Reklama

Reklama